Sneeuwschoenwandelen – De Basis

Sneeuwschoenwandelen

Wat duizenden jaren geleden begon als een wijze van vervoer is uitgegroeid tot een populaire winter activiteit.

Wandelen in een winters landschap onder een prachtig blauwe hemel in glinsterende poedersneeuw. Ver weg van de bewoonde wereld. De sneeuw dempt alle geluiden. Het enige dat je hoort is het knisperen van de sneeuw. En ja, het is even wennen om op sneeuwschoenen te lopen, maar eenmaal onderweg wil je nooit meer anders.

Wat maakt sneeuwschoenwandelen zo leuk?

Het is leuk: Met sneeuwschoenwandelen breidt je jouw wandel- of hardloop seizoen in de winter uit. Het biedt een hele andere wijze van genieten van de winter. Bovendien is sneeuwschoenwandelen voor alle leeftijden en niveaus geschikt en dat maakt het een ideale bezigheid om samen van te kunnen genieten.

Het is gemakkelijk: Als je kunt lopen, kun je sneeuwschoenwandelen. De leercurve is veel korter dan dat van skiën of snowboarden. Een paar technieken zijn weliswaar de moeite waard om te oefenen: verbreding van de voetstand (om te voorkomen dat je steeds op je eigen sneeuwschoen gaat staan), het bergop- en afwaarts lopen, traverseren en het gebruik van stokken.

Het is goedkoop: Hoewel een nieuw paar sneeuwschoenen best een aardige prijs heeft, heb je verder eigenlijk niets extra’s nodig. (er van uitgaande dat je reeds beschikt over goede winterkleding). Misschien een paar stokken dan, maar dat is het! In ieder geval heb je geen dure skipas nodig!

Het is een goede workout: Sneeuwschoenwandelen is een low-impact, aerobe oefening die je helpt om in vorm te blijven tijdens de winter.

Het is veelzijdig: Sneeuwschoenwandelen klinkt misschien wat saai, maar je kan het zo veelzijdig maken als jezelf wilt. Je kunt een gemoedelijk loopje doen of intensief. Bovendien kun je daar komen waar veel skiërs en snowboarders niet komen. Kortom, je kan de ongereptheid tegemoet lopen.

Soorten Sneeuwschoen

Inmiddels overtuigd van het waarom? Dan richten we ons nu op de verschillende type sneeuwschoenen die de markt rijk is. Er zijn veel sneeuwschoen stijlen. Om het consumenten enigszins makkelijk te maken hanteren fabrikanten veelal 3 categorieën.

 • Vlak terrein: Ontworpen om makkelijk over vlakke tot licht glooiend terrein te lopen; ideaal voor starters en gezinnen.
 • Glooiend terrein: Het meest geschikt om te wandelen op glooiende of licht steile heuvels; geschikt voor iedereen en goed voor het wandelen buiten de gebaande paden.
 • Bergachtig terrein: Gebouwd voor ijzig, steil terrein. Met name geschikt voor diegene die hun eigen routes in de backcountry willen lopen.

 

De Uitrusting

Een open deur natuurlijk, maar draag geschikte schoenen en vochtafvoerende kleding lagen. Onze voorstel:

Schoeisel

SneeuwschoenwandelenWat voor alle activiteiten geldt, geldt ook voor het sneeuwschoenwandelen; pas je schoenen aan aan de activiteit. Voor de meesten van ons zijn geïsoleerde, waterdichte bergschoenen het beste. Deze schoenen beschikken over dikke zolen, isolerende binnenvoering en zijn veelal waterdicht. Ideaal dus om in de sneeuw te gaan stappen. Voeg daaraan toe wollen of synthetische sokken voor extra warme en droge voeten. Gamaschen houden sneeuw uit je laarzen.

Kleding

LayersDraag meerdere kleding lagen zodat je, afhankelijk van de  omstandigheden, meer of minder kledingstukken aan kunt doen. Vermijd katoen. Dit houdt namelijk vocht vast. Een goede opbouw voor meerdere lagen is:

 • Basis laag: Synthetische stoffen en wol (met name merino wol) houden je warm, zelfs als het nat is. Dergelijke stoffenabsorberen vocht makkelijk en transporteren dit vocht weg naar de buitenzijde. Bovendien drogen deze stoffen snel.
 • Isolerende laag: Deze laag houdt je warm onder de koude omstandigheden. Veelal wordt hier fleece gebruikt.
 • Buitenste laag: Een waterdichte, ademende jas en broek houden je droog en weren wind.

Muts, handschoenen en accessoires

Veel warmte gaat verloren via je hoofd en handen. Houd je hoofd en handen daarom goed bedekt om het verlies van lichaamswarmte te voorkomen en om je te beschermen tegen zonnebrand.

 • Een wollen of synthetische muts, hoofdband of bivakmuts houden je zeer goed warm.
 • Waterdichte ski handschoenen of wanten zijn een must om je handen droog en warm te houden.
 • Zonnebril en zonnecrème zal je beschermen tegen het verbranden van UV-stralen die in het bijzonder intens zijn als het zonlicht weerkaatst in de sneeuw.

Sneeuwschoenwandel Techniek

De Basis

Wandelen op vlakke of glooiende terrein is vrij intuïtief als je net begint. De meeste sneeuwschoenen hebben eenvoudige “strap and go” bindingen die geschikt zijn voor een breed scala van schoentypen en maten. En dat maakt beginnen bijzonder gemakkelijk. Van echte ‘sneeuwwandel techniek’ is dan ook nauwelijks sprake, behalve dan dat de standhouding breder moet zijn dan normaal (om te voorkomen dat je iedere keer op je eigen sneeuwschoen stapt). Het kan dus goed zijn dat je heupen en liezen goed voelt na de eerste paar wandelingen.

Bergopwaarts

Op je bergop moet lopen gebruik je je teen of midden stijgijzers voor tractie. Plaats in ieder geval altijd je voeten stevig op de sneeuw, de stokken voor je. Afhankelijk van de omstandigheden kan je verschillende technieken toepassen bij het bergopwaarts lopen.

 • In poedersneeuw: Maak gebruik van de kick-stap-techniek. Schop je voet letterlijk in de sneeuw met de teen van je schoen. De sneeuwschoen zal zijn op de hoek van de helling, met de staarten opknoping afdaling achter je en de tenen boven je laarzen. Deze planten de stijgijzers of kikkers in de sneeuw, direct onder de bal van je voeten. Als de omstandigheden zodanig dat een kick-stap eindigt gewoon het creëren van een diep gat in de sneeuw, kijk dan voor een andere route.
 • Op compacte sneeuw: Ben je waarschijnlijk niet in staat zijn om makkelijk in de sneeuw te schoppen met je teen. In plaats daarvan,moet je volledig een beroep doen de tractie (klauwen) en de wandelstokken.
 • Op een helling: Op gematigde en steile hellingen is het verstandig om de speciale hiellift-functie te gebruiken. Deze hielverhoging zorgt ervoor dat je voet meer horizontaal staat en daarmee een comfortabele positie geeft voor lange beklimmingen.

Bergafwaarts

Op afdalingen houd je de stokken voor je, knieën gebogen en ontspannen, en het lichaamsgewicht iets naar achter. Loop soepel en plant eerst de hiel, dan de teen. Bij het dragen van sneeuwschoenen zonder hak stijgijzers, moet je het gewicht voor op de voeten houden, zodat de teen stijgijzers stevig kunnen worden neergezet. De stokken dienen voor de balans en controle. En mocht je onverhoopt toch gaan glijden, ga dan gewoon zitten.

Traverseren

Traverseren is een veel voorkomende techniek om zigzaggend een steil of moeilijk terrein te overbruggen. Bij een traverse bergopwaarts duw je de voorkant van de sneeuwschoenen eerst in de helling. Houd daarbij het gewicht op de sneeuwschoen het dichtstbij de bergzijde. Maak de wandelstok aan de dal zijde langer en aan de bergzijde korter.

Opstaan

Het gebeurt het niet veel, maar je kunt natuurlijk vallen. Dit gebeurt meestal op een afdaling. Wanneer je voelt dat je begint te vallen, probeer dan op je rug of zij terecht te komen. Om weer te gaan gebruik je de stokken. Zorg dat je met het gezicht naar de bergzijde kijkt, in eerste instantie zittend op de knieën. Plaats de stokken naast je en kom omhoog, jezelf afzettend met de stokken. Zorg voor een stabiele positie voordat je de route vervolgd.

Veiligheid Tips

Om veilig te kunnen sneeuwschoenwandelen, geldt natuurlijk dat je binnen de grenzen van je eigen fysieke capaciteiten blijft. Gebruik de juiste materialen en start met eenvoudige paden als je voor het eerst op stap gaat. Op die manier ben je ook nooit ver verwijderd van andere mensen en kun je in geval van nood toch makkelijk hulp vragen. Lees ook Meest voorkomende fouten van beginnende hikers.

Waar Sneeuwschoenwandelen?

In elk wintersportgebied zijn er tal van mogelijkheden om te gaan sneeuwschoenwandelen. Maar ook dichterbij huis, zoals in de Ardennen of de Vogezen, zijn er ongelooflijk veel mooie wandelroutes. Kijk op www.actievevakanties.nl voor een compleet aanbod sneeuwwandelvakanties.

 

 

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.