Sneeuwschoenwandelen in Tirol

sneeuwwndelen_in_hohe-tauern

Een absolute aanrader: sneeuwschoenwandelen in Nationaal Park Hohe Tauern

Naast winterwandelen kunt u het Tiroler landschap ook uitstekend verkennen met sneeuwschoenen. Deze wandelvariant is eenvoudig te leren en daardoor geschikt voor jong en oud. Ook voor kinderen is sneeuwschoenwandelen in Tirol een waar avontuur.

Een absolute aanrader is een sneeuwschoenwandeling in een van de vijf natuurparken en Nationaal Park Hohe Tauern. Verken de parken zelfstandig of onder begeleiding van een natuurpark gids of een Hohe Tauern Ranger en ontdek het indrukwekkende planten en dierenrijk. Met een gids is de kans dat u dieren in het wild spot aanzienlijk groter. Gaat u zelfstandig op pad, zoek dan naar pootafdrukken en andere sporen in de sneeuw.

Tips voor sneeuwschoenwandelen

Sneeuwschoenwandelen Erfurter hut – Rofanspitze

Deze sneeuwschoenwandeling naar de Rofanspitze is een ervaring apart. De sneeuwzekere en gevarieerde route voert langs imposante rotsformaties en bossen en biedt prachtige uitzichtpunten. Zorg er voor dat u de lawineberichten checkt voor u aan deze wandeling begint.

 • De route begint bij het bergstation naast deErfurter hut, die u bereikt met een rit met de Rofanseilbahn. De sneeuwschoenwandeling wordt ook vaak gebruikt voor skitoeren. Na circa 20 minuten lopen passeert u diverse rotsformaties op weg naar de Grubastiege. Na ongeveer 100 hoogtemeters te hebben overbrugd, verbreedt de ‘Gruba’ tot een hoogteplateau. Ook de lange afstand wandelweg E4, de Adelaarsweg en de Wanderweg 401 passeren de bevroren en met sneeuw bedekte ‘Grubalacken’ bergmeren die u hier aanschouwd.
 • Geniet op weg naar de Rofanspitze van contrasten van het landschap met imposante rotsformaties, dik besneeuwde hoogvlaktes, Zirben- en dennenbomen evenals een indrukwekkend uitzicht op het Kaisergebergte van de Kitzbüheler Alpen, de Zillertaler en Tuxer Alpen en tot diep in Karwendel.
 • De weg vervolgt tot onderaan de Rofanspitze, waar u de top beklimt met behulp van stijgijzers. Op de top staat een groot kruis en wordt u beloond met een spectaculair panoramisch uitzicht.
 • Deze toer is geliefd om te hoogte van het traject (1.850 tot 2.259 m), waardoor sneeuwzekerheid gegarandeerd is.
 • Informeer voor u de wandeling start naar de lawine situatie. Ook bij de Erfurter hütte aan het begin van de wandeling, kunt u voor de zekerheid nogmaals naar de lawine berichten vragen.
 • Actuele en betrouwbare informatie over de lawine situatie vindt u hier: lawine.tirol.gv.at

Sneeuwschoenwandelen Feilalm – Feilkopf

De sneeuwschoenwandeling van Feilalm naar Feilkopf is een wandeltocht met een eersteklas uitzicht over Pertisau en Achensee. Maak vooral een stop bij het grote panoramische terras en geniet van verscheidenheid aan Tiroler specialiteiten.

 • De winterwandeltocht op sneeuwschoenen begint bij de `Karwendeltäler’ parkeerplaats, vanaf hier loopt u het Gerntal in. Na ongeveer 20 minuten komt u het bord richting Feilalm tegen. Neem hier het pad richting het bos en volg deze bergopwaarts richting Feilkopf.
 • Sla na korte tijd het bospad in en volg dit pad tot u de Feilalm bereikt. Passeer de Feilalm (die loopt van Gerntal tot net voorbij de Pletzachalm) en loop door tot de splitsing Gütenbergalm – Feilkopf. Hier slaat u rechtsaf. Na ongeveer 20 tot 30 minuten heeft u het eindpunt van deze wandeling, en de top van de Feilkopfes, bereikt.
 • Voor de terugweg zijn er twee opties. Optie één: volg dezelfde route naar het beginpunt. Optie twee: Daal af aan de noordoostelijke kant langs de steilere Almweiden naar het Feilalm dal, waar u het bospad door het Gerntal volgt.
 • Let op! Informeer naar de actuele lawine situatie voor u aan de sneeuwschoenwandeling begint. Informatie over lawinesituatie vindt u hier: lawine.tirol.gv.at.

Sneeuwschoenwandelen naar de Rodlhütte

Deze wandeling van een halve dag voert door het besneeuwde bos naar Rodlhütte. Verschillende uitzichtpunten zorgen voor een prachtig uitzicht op de Achensee en Pertiseau. De wandeling eindigt bij de Rodlhütte.

 • Begin uw sneeuwschoenwandeling naar de Rodlhütte bij het Zwölferkopf gebied op de weg bij Maurach, 200 meter voorbij Gasthof St. Hubertus. Zelfs van een afstand is de imposante St. Notburga kerk te zien.
 • De weg gaat gemoedelijk bergopwaarts, waarbij u verschillende ‘ontspannings-stations’passeert, waar u kunt relaxen. Zodra u de borden ‘Rodlhütte-Bärenbadalm’ ziet blijft u deze volgen tot aan de Rodlhütte.
 • Bij de Rodlhütte kunt u sledes huren, maar u kunt ook de Rodlexpress terug naar het dal nemen. Wanneer u beneden bent volgt u de route vanaf het meer terug naar het beginpunt.
 • Wees voorbereid en geïnformeerd over de weersomstandigheden en lawine gevaren voor u een sneeuwschoenwandeling maakt. Actuele informatie vindt u op lawine.tirol.gv.at.

Sneeuwschoenwandelen Penningberg – Hopfgarten

Geniet van deze uitdagende sneeuwschoenwandeling op de Penningberg. Deze wandeling door het ongerepte winterlandschap biedt geweldige uitzichten op de Hohe Salve, die enigszins inspannende klim meer dan goed maken.

 • Kijk uit naar een uitdagende sneeuwschoenwandeling op de Penningberg, waarvoor een goede basisconditie een vereiste is. Het uitgangspunt van deze toer is de Katzenberg in Kelchsau.
 • Het eerste deel van de wandeling loopt u naast de langlaufloipen en legt u een vlak traject af naar Leamwirt. Vervolgens trotseert u de helling bergopwaarts richting Dörfl.
 • Geniet van de indrukwekkende uitzichten op het dal en de Hohe Salve (1.828 m).
 • Vervolgens loopt u naar Pension Simmern in Rothenau. Over de weides loopt u verder door en arriveert u weer bij het startpunt.
 • Informeer naar de actuele lawinesituatie voor u aan deze sneeuwschoenwandeling begint. Gratis en actuele informatie vindt u hier: lawine.tirol.gv.at

Sneeuwschoenwandelen Hagstein

Geniet van deze uitdagende sneeuwschoenwandeling op de Penningberg. Het ongerepte winterlandschap en het fantastische uitzicht op de Hohe Salve, maken deze circa anderhalf uur durende tour zeer geschikt voor beginnende sneeuwschoenwandelaars.

 • De sneeuwschoenwandel route (nr. 31) begint bij het middenstation van de `Kitzbuheler Horn’ en loopt langs de Adlerhütte en door het besneeuwde sparrenbos, dat zelfs in de winter groen van kleur is.
 • De weg loopt licht bergop- en afwaarts, waarbij u Gasthof Hagstein passeert. Hier geniet u van het prachtige uitzicht over de bergen van de Kitzbüheler Alpen.
 • In Gasthof Hagstein worden lichte gerechten geserveerd, waarvan de ingrediënten afkomstig zijn van eigen boerderij.
 • Vanaf het bergrestaurant kunt u langs de piste terugkeren naar het startpunt (circa 1 uur) of gebruik maken van een taxi.

Sneeuwschoenwandelen Thierberg – Hausberg Alpbach

Deze middelzware sneeuwschoenwandeling start in het centrum van Alpbach, bekend om de kapellen en oude boerderijen in authentieke Alpbacher bouwstijl. De route eindigt in Bischoferalm op 1.267 meter. De terugweg naar het dal kan op sneeuwschoenen, maar u kunt ook naar beneden rodelen.

 • De route start bij Romantikhotel Böglerhof in Alpbach. Van hieruit wandelt u langs de pistes van de Böglerliften richting Thierberg. Daarna volgt u de bordjes Wanderweg A3 richting de Hausberg.
 • Wie de tour wil verlengen, kan aansluitend de ‘weg A6’ volgen richting de Bischoferalm, die op circa 20 minuten lopen ligt. Tip: las een pauze in bij de Bitschoferalm en geniet hier van de Tiroler specialiteiten.
 • Op de terugweg gaat u net voor Bischoferalm het bospad op, dat bergafwaarts naar de boerderij Alsten leidt. Via dit pad komt u uit in het dorpscentrum van Alpbach, het beginpunt van de route.
 • Alternatief: huur in de Bischoferalm een slee en rodel terug naar het dal van Alpbach.

Heb je één of meer van deze sneeuwschoenwandelingen gelopen, mail ons je verhaal of word blogger!

Zelf sneeuwschoenwandelen?

Lijkt het leuk om zelf eens een paar dagen te sneeuwwandelen? Vind dan jouw ideale sneeuwwandelvakantie op www.actief-reizen.nl.

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.