Drie gebieden, drie verschillende werelden. Waar natuur het landschap domineert en thee de nationale drank is. Ga mee op reis naar adembenemend zuidwest Engeland.

Waar Frankrijk en Duitsland al jaren bovenaan de lijstjes met favoriete autovakanties prijken is Engeland nog relatief onbekend. Laat je verrassen door het afwisselende landschap en ga mee op avontuur bij onze overburen!

Cornwall

Azuurblauwe golven slaan duizenden geultjes in het witte zand. Een gouden zon laat schelpen glinsteren als parelmoer. Wandelaars rusten uit in een pub met uitzicht over zee terwijl surfers het koude water trotseren op zoek naar de perfecte golf. Een groepje honden rent vrolijk langs de branding terwijl hun baasjes wandelend door het zand met elkaar de dag doornemen.

Kynance Cove beach - Southwest Coast Path
Kynance Cove beach – Southwest Coast Path

Dit klinkt als een vakantieoord aan de mediterrane zee, toch? Niets is minder waar. Gelegen op een kleine dag rijden van Nederland vind je een plek die voor veel mensen niet als mediterraan bekend staat. Eerder nat, grijs en winderig. Gaat er al een belletje rinkelen? Nee? We zijn in Engeland. Zuidwest Engeland wel te verstaan. In het hertogdom Cornwall, het uiterste puntje van het Engelse vasteland voordat de grote oceaan begint. Het uiterste westen van Cornwall hebben de Engelsen dan ook passend Landsend genoemd; het einde van het land.

CornwallCornwall: Oppervlakte: 3563m2
Inwoners: +/- 515.000
Hoofdstad: Truro
Landschap: Rotskusten, zandstrand, hoogvlakte met heide (moors), dichtbegroeide bossen, pittoreske weilanden

Het klimaat van Cornwall is, ten opzichte van de rest van Engeland en zeker vergeleken met de lengtegraad (50-51N) zeer zacht. Je vindt in Cornwall dan ook (sub)tropische planten zoals palmen die in de volle grond groeien. Vanwege het prettige klimaat en het bijzondere en afwisselende landschap vind je in Cornwall veel kunstenaars.
LAW Southwest Coast Path

Hoog boven het water. Balancerend op het randje van de klif lijkt het alsof je vliegt. Vanaf een eilandje in zee klinkt het blaffen van zeehonden die lui in de winterzon liggen uit te buiken. Als je goed kijkt zie je er af en toe eentje nieuwsgierig omhoog kijken vanuit het kelp waar ze op zoek zijn naar eten. Ze vragen zich vast af wat daar toch allemaal aan de hand is, daar hoog boven op de kliffen.

We bevinden ons op het Southwest Coast Path. Met 1013 km lengte is dit het langste wandelpad van Engeland. Het loopt van Minehead in Somerset door Devon en om de hele peninsula van Cornwall heen tot Poole Harbour in Dorset. Met in totaal 35.031 meter klimmen en dalen vanwege alle riviermondingen, wat in totaal vier keer de hoogte is van de Mount Everest is, lijken er weinig vlakke delen te zijn. Maar schrik niet! Het pad is geschikt voor jong en oud, -met een beetje goede conditie blijft er nog genoeg energie over om van het landschap te kunnen genieten! De beloning van het vele klimmen en dalen is dat je het ene moment over eindeloze witte stranden loopt en het volgende moment “on top of the world” staat bovenop de hoge kliffen.

Southwest Coast Path
Southwest Coast Path

 

Met bijna 500 km neemt Cornwall een groot deel van de Southwest Coast Path route voor zijn rekening. Het pad is goed onderhouden en bewegwijzerd en er zijn legio pubs en restaurants langs de route voor de nodige versnaperingen.

Eindelijk! In de verte worden langzaam de contouren van een oud rietgedekt huisje zichtbaar. Opgebouwd uit ronde witgeschilderde keitjes die hoog bovenop de klif al honderden jaren de elementen weerstaan. De pub! De geur van verse scones komt al met de wind onze kant opgewaaid. Mmmm. Nu we dan toch in Cornwall zijn komen we natuurlijk niet onder een Cornish Tea uit. Onbeperkt hete, bijna zwarte thee met warme melk met daarbij twee scones, een bakje clotted cream en verse jam.

Scones met clotted cream en jam
Scones met clotted cream en jam

De eigenaar wenkt ons met een vriendelijke lach naar binnen waar een haardvuur de ruimte verwarmt. Met onze koude handen strak om de hete mokken thee heen mijmeren we over het prachtige landschap dat we op onze tocht gezien hebben. Rotsen die midden op witte stranden als versteende reuzen de kust bewaken, grotten in de kliffen waar smokkelaars zich vroeger prima konden verschuilen en weilanden die zich over de rand heen storten en verder groeien als kelpbossen onder water.

Nationale Park Dartmoor

IJskristallen smelten langzaam in de opkomende zon, wollige pony’s staan tevreden te grazen tussen heidestruiken. Diep in het dal ligt een mistbank die het landschap een dromerige sfeer geeft.  Met rode wangen van de kou en inspanning klimmen we langzaam omhoog. Nog een klein stukje. De bovenkant van de heuvel wordt gevormd door kenmerkende grote platte rotsen, ook wel een Tor genoemd. Dat is ons eindpunt; vanaf de rotsen kun je kilometers ver kijken; heel het Nationale Park Dartmoor ligt dan aan je voeten! Inmiddels zitten we 500 meter boven zeeniveau en de wind krijgt hier steeds meer grip op het landschap. Bomen en struiken groeien hier in een hoek van 45 graden met de wind mee. Nog een paar honderd meter, straks beneden wacht ons als beloning een ontbijt met warme koffie en eieren met spek, even volhouden nog!

Dartmoor
Dartmoor

Dan lijkt de tijd stil te staan, voor ons ontvouwt zich een landschap dat alle verwachtingen overtreft: heide, bos en weilanden zover het oog reikt. Je kunt zelfs de oceaan zien! Langzaam worden de schaduwen korter als de zon hoger klimt. Het landschap is doorspekt met witte en zwarte dotjes. Koeien, schapen en pony’s houden hier de begroeiing onder controle. Afgezien van een eenzame auto die ver beneden ons over een slingerweg door het park heen rijdt is er geen mens te zien. Onze wangen gloeien nog na van de klim terwijl we van het uitzicht genieten. De opkomende zon kleurt de heide van rood naar oranje terwijl ijskristallen langzaam smelten en  glinsteren als feeënstof uit een sprookje. In het dal zie ik de schoorsteen van ons hotel roken, langzaam wordt de wereld wakker. Als de magie van de opkomende zon langzaam verdwijnt wandelen we terug naar beneden, waar de dampende koffie al op ons staat te wachten.

Dartmoor
Dartmoor

Dartmoor is een natuurpark van 954 km gelegen in Devon en grenst met het westelijke deel aan Cornwall. Door de hoge open ligging van het park groeit hier overwegend heide. Een bijzonder kenmerk van Dartmoor zijn de Tors. Dit zijn blootliggende granieten heuveltoppen bestaand uit  grote platte rotsen. Door het hele natuurpark heen grazen koeien, schapen en wilde pony’s. De noordwest kant van Dartmoor loopt door in de Bodmin Moor, een gelijksoortig natuurgebied gelegen in Cornwall. Door beide parken heen lopen vele kilometers aan wandelpaden. Door het ontblote karakter van de Moors is het klimaat hier iets minder zacht dan in de lager gelegen gebieden en regent het er meer. In de winter kan er zelfs sneeuw vallen.

Dartmoor
Dartmoor

Breng je een bezoek aan het zuidwesten van Engeland, sla Dartmoor dan niet over! Vanuit Cornwall is het makkelijk te bereiken voor een dagtocht. Inmiddels heb ik meerdere bezoeken aan dit park gebracht en het blijft me verbazen. De uitgestrekte heide is op zich natuurlijk al zeer de moeite waard, vanwege het open, kale en bijna gure karakter ervan. Niet voor niets zijn er veel legendes in Dartmoor over spoken, geesten en boosaardige zwarte honden die over de heide dwalen. Sir Arthur Canon Doyle schreef, geïnspireerd door de vele verhalen het bekende Sherlock Holmes verhaal “The hound of the Baskervilles” dat zich in het park afspeelt. In de lager gelegen delen van het park vind je snelstromende riviertjes en dichtbegroeide bossen afgewisseld met rustieke boerendorpjes. Zodra je van de hoofdweg afgaat lijk je honderd jaar terug in de tijd te gaan, wegen niet breder dan één auto waar je ieder moment verwacht een paardenkoets tegen te komen, huizen met houten luiken en scharrelende kippen en schattige witte kerkjes die altijd aan een pub grenzen.

Golitha Falls

Ik heb me altijd al afgevraagd hoe schrijvers van sprookjes aan hun inspiratie komen. Hoe verzinnen ze al de fabelachtige wezens in hun verhalen: elfjes, kabouters, heksen en pratende eekhoorns. Hoe verzin je deze wezens als je ze nog nooit gezien hebt? Onze laatste stop is het bos Golitha Falls. Persoonlijk is dit kleine bos voor mij de plek in Engeland waar sprookjes tot leven komen.

Golitha Falls
Golitha Falls

De met mos begroeide bomen, het snelstromende riviertje en de overwoekerde delen van oude mijnen. Ieder moment verwacht ik hier een gnoom uit een verstopte mijnschacht te zien kruipen of feeën tikkertje te zien spelen tussen de bomen.

In de rivier glinstert het parelmoer van de schubben van zalm en forel en vanaf de waterkant glijdt een otter geruisloos het water in. Vanuit een oude boom kijkt een uil wijs toe, heeft hij nou een brilletje op? Een grote wandeling kun je in dit bos niet maken, wel kun je zo een paar uur bezig zijn de bijzondere natuur te verkennen. Onder iedere eeuwenoude beuk ontpopt zich weer een nieuwe wereld vol verassingen en hoe langer je kijkt hoe meer je hier gaat ontdekken.

Golitha Falls
Golitha Falls

En als je dan na een paar uur koud en vol sprookjes het bos verlaat staat er op de parkeerplaats een foodtruck waar twee vrouwen broodjes pulled pork en grote mokken warme kruidige chocolademelk verkopen. Zouden feeën dan toch bestaan?

Cornwall, een paradijs voor outdoorliefhebbers

De afwisselende natuur en het prettige klimaat maken het zuidwesten van Engeland een aanrader voor iedereen die niet te ver wil rijden of vliegen maar wel even helemaal weg wil. Of je nou wil wandelen, kajakken, surfen of over zee wil staren, Cornwall is hier perfect voor. De mensen zijn vriendelijk en gemoedelijk en je bent nooit ver van een tearoom of pub verwijderd. Waarom niet een keer iets anders proberen? Laat Engeland je verbazen als vakantieland!

Outdoor in Engeland
Cornwall is outdoor!
  • Overnachten kan in echte Engelse cottages of op een camping.
  • Engeland is zeer vriendelijk voor honden; ze mogen bijna overal mee naartoe. Meer informatie hierover vind je hier.
  • Als je ‘hiking Cornwall’ googled krijg je tientallen pagina’s met wandelroutes, een mooi startpunt om je vakantie te plannen. Een voorbeeld vind je hier of bekijk het Southwest Coast Path.

Meer weten over Cornwall of de Southwest Coast Path?

Bestel hier online de reisgidsen en droom heerlijk weg!

Cornwall reisgids
Cornwall reisgids
south_west_coast-path_gids
Wandelgids Southwest Coast Path

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.