Surf Snowdonia: Surfpret In Een Zwembad!

surf snowdonia

In de hedendaagse surfwereld zegt men veelal dat alle bekende surfspots te druk en niet meer chill zijn en dat wavepools hiervoor de oplossing zullen bieden! Na een heerlijke surftrip in Indo met vriendin Sara komen we via verscheidene online filmpjes van verschillende type wavepools wereldwijd terecht op de site van Surf Snowdonia in Wales. Na wat online opzoekingen is Wales blijkbaar niet zo ver weg en geraken we via een superpromo van P&O ferries aan een paar goedkope ferrytickets richting Noord-Engeland.

Door de jaren heen hebben we reeds via verscheidene kanalen al veel positieve en negatieve verhalen gehoord over wavepools dus werd het hoogtijd om dit zelf eens aan de levende lijve te gaan ervaren. Met gegarandeerde golven in een adembenemend mooie natuurlijke setting stonden we volledig achter onze recent gemaakte keuze. Surf Snowdonia here we come.

Na een vlotte nachtelijke ferryovertocht meren we s‘morgens aan in de haven van Hull in Yorkshire. Met onze wagen rijden we via Leeds vervolgens naar Manchester en komen na amper 3 uurtjes rijden aan in het dorpje Dolgarrog in het nationaal park Snowdonia in Noord Wales. Bij het aankomen zien we de wavepool van Surf Snowdonia direct in full cry. Wat een zicht, wat een golf! We merken meteen op dat dit geen “slappe golf” is zoals sommige mensen beweren maar dat dit werkelijk een rippable golf is en met tal van surfmogelijkheden. Eerst effe snel inchecken en in een mum van tijd zitten we in onze glamping pod(kleine houten hut met elektriciteit,1 dubbel en 2 enkele bedden) de surf te checken.

surf snowdonia
Glamping pod

Al snel realiseren we dat dit niet je standaard surftrip is. Je kijkt en wacht op perfect lopende golven maar je mag weliswaar niet zomaar wanneer je maar wilt het water in. Onze eerste sessie stond gepland voor de volgende morgen om 9 uur. ‘s avonds leren we er Californian Mark kennen die ons vertelde dat er in Surf Snowdonia superveel “aloha” heerst, mede door het feit dat iedereen op zijn beurt surft en er niemand in elkaars weg ligt. Met andere woorden iedereen heeft een super chille surfervaring ongeacht je niveau. Vroeg en al verlangend naar de volgende dag kropen we onder de veren van onze gezellige glamping pod die uitkeek over de perfecte inlandse surflagoon bij volle maan…

De volgende morgen ontwaken we reeds om 7 uur bij het opkomen van de zon in onze cosy glamping pod. De lagoon is als een spiegel daar er geen zuchtje wind is. Om 8 uur startte de eerste sessie die blijkbaar op maandag, woensdag en vrijdag voorbehouden is aan het personeel. Vanaf 9 uur ‘s morgens tot 20 uur ‘s avonds is de wavepool voor het publiek toegankelijk. Om 08.30 krijgen we tekst en uitleg hoe de golf werkt en waar je moet liggen om vervolgens om 9 uur onze eerste golf te nemen. Je peddelt in naast naar het in het midden gelegen lange hek, in ons geval op de advanced take off zone, en kort daarop volgt een intense ride van zo’n 15 a 20 seconden of tussen 100 en 150 meter.

Na mijn eerste golf die een linkse was (ben zelf goofyfooter) wist ik het meteen; dit is the real deal. De golf komt mooi stijl recht en je hebt ruim de tijd om zeker 5 manoeuvres te doen per golf alvorens uit te kicken in de beginners bay. Mijn eerste sessie was heerlijk. Vele lange perfecte linkse en rechtse rides en we konden al niet wachten voor onze volgende sessie om 12 uur. What a feeling! Addictive!

surf snowdonia
Perfect waves

Al snel na een paar surfsessie’s merken we dat het systeem van Surf Snowdonia als een geoliede machine werkt. Elk uur start een sessie met 3 advanced surfers en 1 intermediate surfer aan de noordzijde en 3 advanced surfers en 1 intermediate surfer aan de zuidzijde van de wavepool. Er zijn 36 golven per uur. Dit betekent om de 90 seconden een nieuwe golf en zo ben je dus als advanced surfer zeker van minimum 12 golven per uur. Bij de uitloop van elke golf in de beginners bay zijn er 7 beginners aan beide zijden van de lange surflagoon. Elke sessie stopt 5 minuten voor het uur (er hangen verscheidene grote digitale klokken). Zo kunnen de surfers van het volgend uur in het water komen zodat ook hun sessie stipt op het uur start. Dit systeem heb je snel door en werkt super! Je kunt er inpeddelen op de advanced of intermediate zone en je surft telkens naar het hek toe van oost naar west of maw een linkse en erna een rechtse en omgekeerd terug.

In het begin voel je dat dit wat anders is dan surfen in de zee omdat de golf je door de concave beweging naar buiten toe duwt maar doordat je naar binnen surft in combo met de super geengineerde bodemcontouren blijft de golf perfect recht komen en ride je heerlijk tot aan het einde van de golf. Het water is zoet dus dat is ook iets totaal anders dan in de zee/oceaan, qua drijfvermogen ervoeren we dit praktisch als hetzelfde als in de zee/oceaan (epoxyboard). Na het nemen van een tiental golven ben je helemaal in ‘the rhytm’ en is het precies of je al jaren een wavepool surft. Surf Snowdonia heeft ongeveer 140.000 bezoekers per jaar en creëert jaarlijks duizenden perfecte golven!!! Gewoonweg magico!!!

Dolgarogg

Het dorpje Dolgarrog ligt in het nationaal park Snowdonia in Noord Wales en is door de komst van ‘s werelds eerste commercieel uitgebate wavepool geen geheim meer in de surfwereld. Dolgarrog ligt in een prachtige groene vallei en had in de 19 e eeuw een grote aluminium fabriek die in de 20 e eeuw door de komst van goedkoop aluminium uit China de deuren helaas moest sluiten. De aluminium fabriek werd voorzien van hydro-energie dat opgewekt werd via water dat hoog van de berg naar beneden in de vallei kwam en juist dit feit was zo belangrijk verteld Surf Snowdonia eigenaar Andy Ainscough ons en is de reden waarom ze hier de wavepool met Spaanse Wavegarden technologie gebouwd hebben. Ze hebben namelijk in de vallei in het dorpje Dolgarrog toegang tot hydro-energie (=waterenergie) en door de stroom van een rivier achter de toenmalige fabriek toegang tot vers water.

surf snowdonia
Voormalige hydro-fabriek als decor

De combinatie van “goedkope groene” energie,veel vers water en een groot stuk grond dat ietwat afgeschermd is van de wind (bv vallei) heb je nodig voor het creëren van een goede rendabele wavepool. Dolgarrog had deze 3 elementen vandaar dat ze de leegstaande fabriek hebben gesloopt en er de wavepool gebouwd hebben. Blijkbaar waren er eerst wat kinderziektes met de wavemachine omdat dit de eerste was maar na een 6 tal maanden liep alles perfect en halen ze nu reeds het dubbel van hun verwachte bezoekers! De wavepool van Surf Snowdonia heeft Wales dat reeds voordien bekend was voor actionsports (bike,trail,hike,…) nog meer op de kaart gezet en heeft al verschillende lokale en internationale sport, toeristische en ecologische awards gewonnen. De technologie die Surf Snowdonia gebruikt gaan ze ook op de komende Olympische Spelen gebruiken dus dat beloofd!

Surf-eat-sleep-repeat

De volgende dagen scoren we verschillende zalige sessie’s in de wavepool. Hoe meer je deze golven surft hoe leuker ze worden en hoe meer je durft uit te proberen. Na een 2 tal dagen hebben we de golf volledig wired en is deze mechanische perfectie jouw standaard geworden. Het is een zalig gevoel om te weten dat je op vast gestelde tijdstippen kunt surfen. Je kunt relax heel de dag rond je surfsessie’s plannen (surf-eat-sleep-repeat). Zelfs met wat wind blijft de golf heerlijk lopen (= ideaal voor shortboard airs) en door de oriëntatie en het heen en weer gaan van de golf tussen de oost en westzijde is er altijd één zijde van de surflagoon offshore!

surf snowdonia
Aerial shot van Surf Snowdonia

Surfen met de stars

We leren er ook de headstaff verantwoordelijke, de 6-voudige Welsh woman champion Jo Dennison, kennen en genieten van een paar epische sessies met haar en de staff. Jo legt ons met veel enthousiasme uit dat er elk zomerseizoen mensen vanuit heel de wereld er komen lesgeven en ze daarvoor een mooi loon krijgen + als bonus elke week gegarandeerd 9 uur surf op de advanced section van de golf! Daar deze wavepool nog steeds de enigste wereldwijd is krijgt Surf Snowdonia voortdurend bezoekers van over de hele wereld. Ook komen verscheidene Wsl surfers tijdens de Euro leg van de worldtour (sept-okt) er geregeld surfen daar ze hier zeker zijn van golven en dit de ideale training voor contests is. Zo wordt Jordy Smith er elk jaar in september gespot!

Meer dan alleen surfen

Naast de surf biedt Surf Snowdonia ook tal van entertainment opties aan voor gezinnen die hier op bezoek komen zoals een softplay waterpark voor kinderen skateboard halfpipe, restaurant, surfshop, wandelpaden, bubbelbaden, sauna en een crash-splash zwembad. De kosten van een bezoek aan Surf Snowdonia kun je een beetje vergelijken met gaan wakeboarden of indoor snowboarden wat je toch snel zo’n 40 euro per surfuur kost. Dit is niet goedkoop maar je krijgt er ook heel wat voor terug en zoals reeds eerder vermeld ben je 100 procent zeker van je golven wat je op een normale surftrip niet altijd hebt. Dit is en blijft zoals wakeboarden een premium luxe product en kan natuurlijk een echte surftrip niet verslaan. Wij zien het persoonlijk als een aanvulling op surftrips of voor professionals als ideale training.

surf snowdonia
Surf Snowdonia, meer dan alleen een surf park

Bereikbaarheid Surf Snowdonia

Surf Snowdonia kun je makkelijk bereiken met de auto via P&O Ferries : zo’n 6 uur rijden vanuit Dover en zo’n 3 uur rijden vanuit Hull. Je kunt ook lowcost naar Manchester of Liverpool vliegen en dan met een huurwagen sta je er in amper 1,5 uur!

Conclusie

Wavepools zijn de max! Dit is de ideale allround “guaranteed waves surftrip” die je perfect samen met een paar vrienden of vriendin kunt doen.De surf is er superconsistent en de sfeer mega relaxed want iedereen surft zijn golven op zijn beurt. Ecologisch zijn wavepools ook daar de nodige energie via zonnepanelen of hydro-energie opgewekt kan worden en het water van dichtbij gelegen rivieren,meren gebruikt kan worden. We hebben van alles gezien, gesurft en meegemaakt in de voorbije week maar beseffen dat dit nog maar een fractie is van wat de toekomst qua wavepools ons weldra in een versneld tempo gaat brengen. Wij kunnen alleszins niet op wachten op het “mushroom effect” dat wavepools wereldwijd gaan hebben.

Perfect waves for everybody everyday. Mahalo aloha.

Tekst: Robin van der Linde
Actiefoto’s: Robin van der Linde / Sara Willaert Photography
Sfeerfoto’s: Robin van der Linde / Sara Willaert Photography

Robin Van Der Linde
Surfen is mijn passie en als hobby schrijf ik voor surf/actionsportbladen van over de hele wereld. Ik ben halftime woonachtig in Zuid-Afrika en halftime woonachtig in België.