Survivallen en kanoën in Zweden

De ultieme trektocht door het natuurschone Zweden

Eindelijk was het dan zover, een kano trektocht door Zweden die wij afgelopen maand hebben georganiseerd.

Vorig jaar in juni waren we al op verkenning geweest. We wilden iets speciaals, dus we gingen in gesprek met een voormalig gids uit de regio. Ik weet nog goed dat hij onze kaart uit onze handen pakte en ons met z’n vinger een route aanwees die wij onmogelijk achtte. Hij zei, “als je echt wat moois wilt, dan moet je deze route nemen”. We moesten dan wel gemotiveerde mensen meenemen maar het zou te doen zijn in 5 á 6 dagen zei hij.

kanoën in zweden
Diverse portages waar al jaren niemand meer was geweest.

Afgelopen maand was het dan zover

Omdat het de eerste keer was dat we deze route zouden gaan doen wisten we niet goed wat we ervan moesten verwachten. Na veel kaartstudie, satellietbeelden en lokale info besloten om er een try-out van te maken. Al snel hadden we de tocht volgeboekt en hadden we een groep gemotiveerde mensen gevonden. Niet zozeer het kanoën van de 130 km zou een probleem vormen, wel de 11 portages die er tussen zouden zitten. Tussen alle bedrijven door, leren we de deelnemers oa. het maken van vuur, flora & fauna determinatie, bivakdiscipline ed.

kanoën in zweden
Wat een prachtige condities!

Na de nodige voorbereidingen op de locatie in Zweden, waaronder wat reddingstechnieken, konden we op een prachtige zondagmorgen van start. De eerste etappe was er 1 van circa 25 km richting het zuiden langs de Noorse grens naar beneden. Op een prachtig schiereiland hebben we ons kamp opgeslagen en gebruik gemaakt van een ‘gapahuk’ (red. bivakhut), die veel te vinden zijn in Zweden, zeker in kanogebieden. 

Idyllisch landschap

De volgende ochtend was ons uitzicht zo mooi, zoiets had ik nog niet vaak gezien. Het water was zo glad, echt een spiegel. Daarbij condenseerde de relatief warmere vochtige lucht boven het koude water. Dat leverde mooie plaatjes op. De weergoden waren ons dus gunstig gestemd, want er stond absoluut geen zuchtje wind. Al gauw peddelden we een gemiddelde van 5 km/h. Onderweg naar de eerste portage. Duidelijk was al snel dat bij de eerste portage al in jaren geen mens geweest was. Enkel het werk van een ijverige bever was goed zichtbaar. Over het paadje lagen diverse bomen omgeknaagd.

De lucht condenseert op het koude water.

De komende tweeënhalve dag doorkruisten we een gebied waar niet veel mensen komen met diverse portages waarbij de kano en al onze spullen uit het water moeten en verderop er weer in. Omdat we ervoor hadden gekozen om het kanocentrum ons voedsel te laten verzorgen hadden we er een kist bij van ca. 20kg. Deze keuze bleek niet zo slim gezien de portages en we ze daarom soms wel 2 of 3 maal moesten lopen. Dat gaan we volgende keer anders doen was onze conclusie al snel. Desalniettemin verliep alles volgens planning en hadden we de tijd die we voor de diverse etappes zeker in dit stuk van de route goed ingeschat.

De langste portage van ca. 2,5 km. Gelukkig wel een goed pad.

Nog tweeënhalve dag peddelen om de loop compleet te maken. Er werd een stevige zuidoosten wind voorspeld voor de volgende dag. Dit zou gunstig zijn, aangezien we in Noordwestelijke richting zouden koersen. De weergoden waren gunstig gestemd en met de wind in de rug haalden we de volgende dag een gemiddelde van 6 km/h. En dat is redelijk vlot in een open kano met bagage. Met nog 2 geweldige bivakplaatsen voorzien van een shelter was het goed vertoeven.

Een tarp en een hangmat werkt het beste in deze regio van Zweden voor het wildkamperen.

Op vrijdagochtend, met nog een 12 km peddelen voor de boeg, werden we getrakteerd op een stevige portie mist. Prachtig om op deze manier met een groep door de mist te koersen. Rond lunchtijd arriveerden we weer bij kanocentrum, precies zoals gepland.

Wat een tocht! Een stevige fysieke prikkel en tevens volop genieten van de mooie natuur die Zweden te bieden heeft. Volgend jaar gaan we zeker nog een keer kanoën in Zweden, maar dan met de herfstkleuren erbij, hopend op een indian summer.

Ben jij ook geïnteresseerd in kanoën in Zweden?

Bezoek de site van onze partner Surviking voor het volledige reisaanbod van trektochten in Noorwegen en Zweden. Hier vind je ook uitgebreide informatie over de hier beschreven trektocht – kanoën in zweden. Wil je eerst nog verder lezen over tochten in Zweden, bekijk dan alle artikelen over Zweden op onze website.

Maurice van den Boogaard
Eigenaar van Surviking, survival & hiking. Wildernisgids & hike/survival instructeur. Surviking organiseert meerdere keren per jaar trektochten door oa. Noorwegen & Zweden.