The North Face legt lat voor outerwear hoger met lancering FUTURELIGHT™-kleding

north face futurelight

Futurelight: Nieuw, eigen materiaal verbetert prestaties en ademend vermogen van de waterdichte uitrusting van het merk

The North Face verandert de toekomst van outerwear met de toevoeging van FUTURELIGHT™-jassen, -broeken en -bibs aan zijn Summit Series™-, Steep Series™- en Flight Series™-collecties. FUTURELIGHT™ is ontwikkeld met innovatieve nanospinning-technologie en biedt ademende, waterbestendige bescherming – de eerste in zijn soort. 

Het concept van FUTURELIGHT™ kwam tot leven in de bergen, waar het internationale team van atleten van The North Face behoefte had aan verbeterde prestaties en beter ademend vermogen van hun waterproof-uitrusting. Waterproof-kleding staat erom bekend oncomfortabel, zwaar en benauwd te zijn. The North Face ging de uitdaging aan om deze reputatie te veranderen en werkte drie jaar lang aan de ontwikkeling van een stof die niet alleen zacht, licht, flexibel en comfortabel is, maar ook op een duurzame manier ontwikkeld is en lang meegaat. Na deze periode van onderzoek, productontwikkeling en uitgebreid testen presenteert het merk nu vol trots de eerste kleding gemaakt uit de merk eigen FUTURELIGHT™-stof.

north face futurelight

Draag de toekomst

Het nanospinning-proces dat werd toegepast om de FUTURELIGHT™-stof te ontwikkelen maakte het mogelijk om het membraan van de stof te voorzien van ongeëvenaarde luchtdoorlatendheid. Het proces creëert gaten op nanoniveau, wat zorgt voor extreme porositeit met behoud van totale waterdichtheid, waardoor lucht door het materiaal kan stromen en zorgt voor meer ventilatie dan ooit tevoren.

Nanospinning biedt ontwerpers van The North Face ook de mogelijkheid om tijdens het productieproces het gewicht, de rekbaarheid, het ademend vermogen, de duurzaamheid, de constructie (gebreid of gewoven) en textuur aan te passen aan het doel, de activiteit of de omgeving van zowel atleten als consumenten. Ontwerpers kunnen de stof aanpassen aan een specifiek gebruik, bijvoorbeeld door het verhogen van het ademend vermogen voor aerobics of het beschermend vermogen voor barre, natte klimaten. De mogelijkheid om deze factoren te beïnvloeden gedurende het productieproces verlegt de grenzen van innovatie in kleding, uitrusting en accessoires.

north face futurelight

“We beginnen met jassen en outdoorkleding, maar we gaan verder dan dat”, zegt Mellin. “Theoretisch gezien kan FUTURELIGHT alles ademend, waterproof en, voor het eerst ook nog eens, comfortabel maken. Deze technologie maakt de weg vrij voor toekomstige technische stoffen en biedt eindeloos veel mogelijkheden binnen alle productcategorieën van The North Face.”

Met de lancering van FUTURELIGHT™ streeft The North Face er ook naar om de toon te zetten voor een duurzaam productieproces. Op die manier kan het merk op verantwoorde wijze drielaagse kledingstukken produceren met voor- en achterlagen die voor 90 procent uit gerecyclede materialen bestaan.

Getest door atleten, bewezen op expeditie

FUTURELIGHT™ is meer dan vierhonderd dagen lang uitgebreid getest door vijftien leden van het internationale atletenteam van het merk. De stof werd daarbij blootgesteld aan de hoogste pieken en meest barre omstandigheden – onder andere op de Lhotse en Everest van de Himalaya – in temperaturen variërend van min 45 tot plus 15 graden Celsius.

The North Face-alpinist Jim Morrison beklom en skiede tijdens het testen van FUTURELIGHT™ in 2018 van drie pieken van achtduizend meter – waaronder Everest, Cho Oyu en ’s werelds eerste afdaling van Lhotse couloir – samen met zijn partner Hilaree Nelson.

north face futurelight

Nelson, aanvoerder van het team van The North Face-atleten: “De afgelopen twee jaar heeft ons team FUTURELIGHT uitvoerig getest in elke denkbare discipline – om zo te bewijzen dat deze technologie geschikt is voor variërende weersomstandigheden en klimaten overal ter wereld. In alle jaren die ik in de bergen heb doorgebracht, heb ik nog nooit een product meegemaakt dat zo fijn zit en zo goed presteert als FUTURELIGHT. Het heeft mijn verwachtingen voor wat betreft waterdicht materiaal veranderd.”

Buiten de The North Face-atleten en interne testlaboratoria werkte het merk samen met onafhankelijke experts van derde partijen, waaronder UL, een wereldberoemde organisatie voor veiligheidswetenschappen, om de grenzen van FUTURELIGHT™ te verkennen. UL test ook waterproofcapaciteiten voor de National Fire Protection Association (NFPA) in de Verenigde Staten – een organisatie die first responder gear certificeert voor brandweerlieden, EMS- en hazmat-teams.

Lancering in 2019

Ter ere van de langverwachte lancering van het product wordt FUTURELIGHT™ tot leven gebracht via een campagnevideo en fotografie met diverse atleten van wereldklasse in de hoofdrol – waaronder aanvoerder van het The North Face-team en ski-bergbeklimmer Hilaree Nelson, snowboarder Leanne Pelosi en bergbeklimmers Jimmy Chin en Andres Marin.

De FUTURELIGHT™-jassen, -broeken en -bibs zijn vanaf 1 oktober 2019 exclusief verkrijgbaar via thenorthface.nl, in The North Face-winkels en via geselecteerde retailers. Kijk voor meer informatie op https://www.thenorthface.nl/futurelight.html.

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.