Tips om tekenbeten te voorkomen

tekenbeet

Pas op voor de “zomer pest”. Tips om tekenbeten te voorkomen

Zomer betekent warmer weer en langere dagen. Dit betekent veel buitenplezier op stranden en wandelpaden. Wees je echter bewust van een kleine bedreiging als je tijd in de natuur doorbrengt: de teek.

 

Goede lichaamsbescherming

Draag broek en shirt met lange mouwen als je door dicht beboste gebieden, hoog gras of struikgewas loopt. Daarnaast kan je jouw kleren behandelen met een insectwerend middel dat DEET bevat. Natuurlijk kan je ook je lichaamsdelen met het insectwerende middel insmeren.

Daarnaast is het goed om tijdens een boswandeling je sokken over je broek te trekken. Zo voorkom je dat de teek via je sok omhoog loopt naar je been.Teek_sokken

Signaleer tijdig

Teken kunnen de ziekte van Lyme verspreiden va de Borellia bacterie. Indien de teek de bacterie heeft kan het 24 tot 48 uur duren voordat deze via de tekenbeet wordt overgdragen. Als een teek echter snel wordt gevonden en verwijderd, kan de besmetting worden voorkomen. Blijft de teek onopgemerkt en heeft draagt deze de Borellia bacterie over, dan verspreid dit door het lichaam en kan het een chronische aandoening vormen.

Indien je een dag lekker buiten bent geweest, controleer je lichaam en die van jouw kinderen dan even op de aanwezigheid van teken. De teek zoekt vaak de plekken op je lichaam op waar de huid veelal wat zachter is. Dit zijn plekken als onder de oksels, hoofd, knieholten, liesstreek.

Wat te doen als ze je vinden?

Als je een teek op je lichaam vind, gebruik dan een pincet of een speciale tekentang om het beestje te verwijderen. Grijp de taak onder de kop vast en trek deze met een draaiende beweging los. Het is belangrijk dat de teek in z’n geheel wordt verwijderd. Nadat de teek is verwijderd, ontsmet je de beet en het omliggende gebied (en je handen) met alcohol.

Blijf waakzaam

Als je een teek hebt verwijderd uit je lichaam, blijf de dan de komende dagen/weken de plek van de beet even in de gaten houden. Markeer deze desnoods met een stift of pen. Indien er sprake is van de ziekte van lyme dan ontwikkelen veel mensen een karakteristieke pijnloze huiduitslag een paar dagen tot enkele weken na de tekenbeet, vaak in de vorm van een ‘schot in de roos’. Belangrijk dan is om de huisarts te raadplegen.Tekenbeet_infectie

Veiligheid eerst

Geniet van je tijd in de buitenlucht, maar sta altijd even stil bij de veiligheid. De ziekte van Lyme kan thuis worden behandeld als deze snel genoeg wordt geconstateerd. Als je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, kan je met volle gezondheid jouw outdoor avonturen blijven tegemoet zien!

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.