10 Veiligheidstips Voor Peddelaars

veilig kajakken

Ben je bewust van de risico’s op het water. 10 Veiligsheidstips waar je mee thuis kan komen.

Kanovaren of kajakken is vooral ontspannen op het water. Maar onderschat niet de gevaren. Wees je bewust van je eigen kunnen en de omgeving waarin je vaart. Met een klein beetje extra oplettendheid vaart het zoveel meer relaxter. We zetten 10 punten voor jou op rijtje waar je even bij stil moet staan.

1. Zorg dat je zichtbaar bent

Draag felgekleurde kleding, het liefst fluorescerend oranje of geel, zodat andere vaarweggebruikers je goed kunnen zien. In een kano laag op het water val je namelijk minder snel op.

2. Kijk goed uit

Een open deur natuurlijk maar toch o zo belangrijk. Schepen varen soms sneller dan je denkt. Een modern, ongeladen binnenvaartschip kan een snelheid behalen van meer dan 20 kilometer per uur. In specifieke gebieden mogen ook speedboten sneller varen dan 20 kilometer per uur. Kijk voldoende achterom in verband met sneller varende schepen. Overschat je zelf niet en bij twijfel wacht je nog even met de ovesrteek.

3. Geef elkaar de ruimte

De vaarroute is van iedereen. Toch is het verstandig om als kwetsbare vaarweggebruiker dicht langs de oever  te varen. Houd hierbij wel rekening met vissers langs de kant. Geef beroepsschippers de ruimte en blijf uit hun buurt. Vooral bij bochten en het in- en uitvaren van havens hebben zij extra ruimte nodig. Daarbij kunnen zij zuiging en golfslag niet altijd voorkomen. Lig dus niet stil in bochten of in de buurt van havenmondingen. Kies een plek op ruime afstand van varende schepen als je jouw kano te water laat of eruit haalt. Je kunt dan zonder last van zuiging en golfslag veilig in- of uitstappen en zo voorkomt je onveilige situaties op het water.

4. Dode hoek beroepsvaart

Beroepsschippers, met name schippers van extreem lange vaartuigen, kunnen je soms niet zien door de dode hoek voor hun vaartuig. Pas je koers en snelheid zo aan dat je buiten de dode hoek blijft. Als je de stuurhut van het schip kunt zien, kan de schipper jou ook zien!

5. Duidelijke koers

Laat met je koers en snelheid duidelijk zien wat je van plan bent en wijk daar niet abrupt van af. Tegemoet komende of achterop komende vaartuigen kunnen namelijk makkelijker voorspelbare koersen anticiperen.

6. Laat schepen snel passeren

Blijf niet kanoën naast of vlak voor andere vaarweggebruikers. Als schepen je naderen of voorbij willen varen, werk dan mee. Maak voldoende ruimte en minder vaart. Hoe sneller het schip voorbij is, hoe eerder jij weer veilig kunt kanoën. Kano alleen naast elkaar als er geen andere schepen in de buurt zijn.

7. Hoornstoot bij gevaar

Schippers kunnen bij gevaar een lange stoot op de hoorn geven. Dit signaal kan voor jou bestemd zijn. Reageer alert en geef andere vaarweggebruikers de ruimte.

8. Haven uit, vaarweg in

Als je een haven uitvaart, kan het gebeuren dat andere vaarweggebruikers je pas zien wanneer je al op het vaarwater bent. Bijvoorbeeld doordat de kribben hun het zicht belemmeren. Let dus goed op.

9. Goed zicht

Kano alleen bij een zicht van minimaal 500 meter. Bij minder zicht ben je lastig met het oog waar te nemen. Bovendien ben je dan slecht of niet zichtbaar op de radar van beroepsschippers.

10. Leer de vaarregels

Als kanoër ben je een kwetsbare gebruiker van de vaarwegen. Het is dan ook van levensbelang dat je als kanoër de vaarregels voor kleine vaartuigen goed kent. Net als de betekenis van de verkeerstekens langs de vaarwegen. Zo ga je goed voorbereid de vaarweg op. Een klein vaarbewijs komt altijd goed van pas.

Meer weten? Kijk op www.varendoejesamen.nl.

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.