6x Redenen Waarom Je Nationaal Park Eifel Moet Bezoeken!

Nationaal Park Eifel

Stel: je wilt er even helemaal uit. Werk is druk; thuis is druk; hoofd is druk. Tijd om alles even grondig te resetten en helemaal tot rust te komen. Probleem! Je hebt nooit meer dan een paar dagen achter elkaar vrij. Nederland is nog steeds te dichtbij om te ontsnappen aan de drukte, maar je wilt ook niet te ver weg. Wat nu?!

Heb je er wel eens aan gedacht om naar Nationaal Park Eifel in Duitsland te gaan? “Is dat niet heel erg 65+?” hoor ik je denken. “Bestaat het daar niet uit kuuroorden en e-bikes?”. De Eifel is zeker populair bij pensionado’s, maar daar is ook een reden voor. De natuur is prachtig en het leven ontspannen. Zeker, je vindt hier een hoop kuuroorden en e-bikes. Zodra je echter van de vlakke paden afgaat de heuvels in kom je hier bijna niemand meer tegen.

Ligging

Zo dichtbij en toch zo ver weg

Nationaal Park Eifel ligt dichterbij dan je zal verwachten. Op een kleine drie uur rijden sta je al midden in het park. Het gebied de Eifel ligt in het westen van Duitsland en begint ter hoogte van Zuid-Limburg waar het de oost Belgische grens zuidwaarts volgt. Het Nationaal Park is het meest noordelijk deel van de Eifel. Het gebied is ongeveer 110km² groot en bestaat uit verschillende soorten bos, heuvels, riviertjes en karakteristieke dorpjes. Perfect voor een weekendje weg dus! Drie uurtjes rijden en je waant je in een hele andere wereld. “West Duitsland, bestaat dat niet uit alleen maar industrie?”. Inderdaad, west Duitsland staat bekend om rokende fabrieken en grijze uitzichten. Gelukkig is het gebied rondom het park hiervan vrij gebleven en bestaat uit natuur en platteland.

Natuur

Glooiende heuvels, beukenbossen, velden vol bloemen en snelstromende riviertjes. Je komt het allemaal tegen in het Nationaal Park Eifel. Ooit opgericht om de laatste beukenbossen in de Eifel te beschermen bestaat het grootste deel van het park uit bos. Het ene moment wandel je tussen majestueuze beuken en eiken en het volgende moment sta je in een open veld vol bloemen. Je picknickt langs klaterende heldere riviertjes en klimt stijl omhoog voor het mooiste uitzicht over het park.

Nationaal Park Eifel
Wandelen langs klaterende riviertjes

Helaas zijn er in het verleden grote delen beukenbos gekapt; ze moesten plaats maken voor dennenbossen die sneller groeiden en economisch meer opbrachten. Hierdoor kom je in het park ook uitgestrektste naaldbossen tegen. Als je tussen deze metershoge stammen door wandelt valt alles stil, het lijkt wel alsof ze de buitenwereld weg filteren. Soms weet de zon zich tussen de takken door te vechten en bereiken haar stralen de grond waar ze het zachte groene kleed van mos en dennennaalden laat oplichten. Wandelen in een naaldbos doet mij altijd erg denken aan sprookjes over kabouters en bos-elfen.

Jonge beukenboompjes in het naaldbos

Als je goed oplet zie je tussen alle naaldbomen soms groepjes jonge beukenbomen staan. Deze zijn hier aangeplant om ervoor te zorgen dat in de toekomst het grootste deel van het park weer uit beukenbos bestaat en zo te pogen de natuur in haar oude glorie te herstellen.

Flora en Fauna

Zo’n groot gebied met afwisselende natuur trekt behalve outdoorliefhebbers natuurlijk ook de nodige wilde dieren aan. Wist je dat er hier exotische dieren als de wilde kat, de oehoe, het edelhert, de lynx en de zwarte ooievaar voorkomen? Er gaan zelfs verhalen dat ook de wolven het Nationaal Park Eifel gebied inmiddels gevonden hebben. Deze dieren zijn natuurlijk alleen te vinden als je er echt naar op zoek gaat. Wil je dit niet dan vind je in de zomer wilde bloemenweides vol vlinders en als je af en toe even omhoog kijkt heb je een grote kans adelaars te zien die rustig in de thermiek rondjes draaien.

Narcissen kleuren de velden in het voorjaar

Zelfs iemand die geen affectie heeft met bloemen en planten staat in de Eifel regelmatig stil om van de prachtige flora te genieten. Hyacinten in het voorjaar en wilde bloemen in de zomer. En dan natuurlijk de beuken! Fris groen kleurt langzaam naar fel rood door de jaargetijden heen.

Oude beukenbossen langs het pad

Wandelen

Goed onderhouden paden en mooie picknickplaatsen onderweg

De flora en fauna zijn dus indrukwekkend te noemen. Maar wat kun je hier allemaal doen in een weekend? Het woord wandelen is al eerder gevallen. Dit is niet voor niets! Het Nationaal Park is met 240 kilometer aan paden een waar wandelparadijs. Je vind hier van alles, tochten van een paar kilometer tot meerdere dagen. Wandelingen over vlak terrein en stevige klimmetjes. De bewegwijzering is overal duidelijk aangegeven en de paden zijn goed onderhouden. Langs een aanzienlijk aantal paden zijn zelfs picknickplekken aangelegd! Lekker ontspannen wandelen dus. Zelf heb ik hier meerdere wandelingen gemaakt tussen de 6 en 21 kilometer. Ik was met name gecharmeerd van de afwisseling.

De afwisseling tijdens wandelingen is groot

De wandelingen nemen je van groene weides – waar paarden rond galopperen – naar authentieke Duitse boerendorpjes met witte huisjes. En van dicht naaldbos naar steile rotsen waar alleen wat mos op groeit. Langs de paden vind je ook overal crucifixen voor overleden soldaten uit de twee wereldoorlogen. Tezamen met de oude boerderijen, watermolens en statige ken voelt het soms alsof je een wandeling door de geschiedenis maakt.

   Crusifixen en een alternatief kruisje langs het pad.

Nog veel meer outdoor!

“Is wandelen dan het enige dat je hier kunt?”. Zeker niet! Wat dacht je van fietstochten of paardrijden. Er is alleen in het park al meer dan 100 kilometer aan fietsroutes en 65 kilometer aan ruiterpaden. Verwacht alleen geen ontspannen toertjes, je zal regelmatig flink moeten klimmen en dalen. Het is gelijk duidelijk waarom de e-bikes hier zo populair zijn! Je wordt na je worsteling omhoog dan natuurlijk wel beloont met een fantastisch uitzicht over de heuvels heen. Voor wie wil ontspannen kun je hier ook vissen of zwemmen in een van de stuwmeren rondom het park. Natuurlijk is op een terrasje van de zon genieten ook altijd een optie!

De dorpjes

Gezellig bijkomen in Monschau

Na een hele dag de uiterlijke mens beproeft te hebben moet natuurlijk ook de innerlijke mens wat aandacht krijgen. In en rondom het Nationaal Park vind je meerdere dorpjes die een bezoekje waard zijn. Mijn favoriet is het prachtige Monschau. Dit oerduitse dorpje ligt tussen de heuvels langs een kronkelende rivier. Wandelend door de smalle straten is het een aaneenschakeling van monumentale huizen.

Donkere houten balken en witte kalkmuren voeren hier de boventoon en geven het dorpje een middeleeuws gevoel.“En de innerlijke mens dan?” Je hoeft hier alleen maar je neus achterna te lopen om één van de vele bakkertjes te vinden. De geur van de typisch stevige Duitse broodjes en verse koffie komt je overal tegemoet. Natuurlijk is Duitsland niet Duitsland als je ook niet in iedere straat minstens één bierstube tegenkomt. Na een dag lang buiten actief te zijn geweest gaat er niets boven een grote schnitzel en een glas Duits bier of wijn uit de regio! Gelukkig hoef je hierna niet ver te lopen aangezien er in Monschau genoeg plekken zijn om te overnachten.

En? Heb ik je overtuigd? Is het gelukt het slaperige gevoel van de Eifel een beetje weg te nemen en klinkt het aantrekkelijk als perfecte weekendbestemming? Voor mij was het in ieder geval een echte eyeopener. Dichtbij, groen, avontuurlijk en lekker eten; wat meer heeft een mens nodig om even helemaal tot rust te komen. Pakken die weekendtas dus en op naar Nationaal Park Eifel!

Ook naar het Nationaal Park Eifel?

Bekijk het aanbod van de vele reizen naar dit prachtige gebied op slechts een paar uur rijden van Nederland of kijk voor meer informatie op

Marloes van Pareren
Al vanaf mijn jeugd zit het reizen in mijn bloed. Vanaf het moment dat ik zelfstandig op reis kon ben ik begonnen met het ontdekken van de wereld! In het begin bestonden mijn reizen met name uit de "bekende" plekken en wilde ik zoveel mogelijk in één keer zien. Drukke schema's en lange reisafstanden dus. Inmiddels is hier wel wat verandering in gekomen en voel ik mij meer aangetrokken tot "slow travel", waarbij je langer op dezelfde plek blijft en de omgeving beter leert kennen. Als natuurfotograaf en reisjournalist wil ik mijzelf vestigen binnen Nederland.