Waar moet ik op letten bij aankoop van wandelschoenen?

Aankooptips-wandelschoenen

Aankooptips voor het vinden van de ideale wandelschoen

Naast prijs en natuurlijk looks zijn bij het uitzoeken van de juiste wandelschoenen een drietal zaken primair van belang waarop je moet letten als je nieuwe wandelschoenen koopt.

Doeleinde

Het meest belangrijke aspect waar je rekening mee dient te houden bij het kiezen van de juiste schoen is het doel waarvoor je de schoen wilt gebruiken. Met andere woorden, op welke terrein ga je lopen? Elke schoen wordt namelijk gemaakt voor een bepaald doeleinde. Hoewel marketeers soms anders doen vermoeden bestaan er feitelijk dus geen all-round schoenen omdat dit constructie-technisch onmogelijk is.

Waarom is het zo belangrijk om een schoen te kiezen die past bij het doeleinde? Als je bijvoorbeeld voornamelijk wandelt in de Nederlandse bossen en polders, dan vraagt dat andere eigenschappen van een schoen, dan wanneer je schoenen wilt om zware trektochten mee te lopen. Als je in Schotland loopt is waterdichtheid een belangrijke factor, maar in gebieden waar nauwelijks een druppel valt heeft waterdichtheid geen toegevoegde waarde. Als je met een zware rugzak loopt, heb je meer aan voldoende enkelsteun, dan wanneer je met een dagrugzakje lekker door wil stappen.

Kortom, het gebruik bepaalt de categorie schoen.

Wandelschoencategorieën

Om het voor de consument enigszins overzichtelijk te houden, delen fabrikanten schoenen in categorieën in, waarbij iedere categorie past bij een bepaalde doeleinde.wandelschoenen-categorieen

Categorie A

In deze categorie vind je de meest soepele wandelschoenen. De zolen geven een goede afwikkeling en hebben een maximale demping. Schoenen uit deze deze categorie zijn het meest geschikt voor lichte wandelingen of voor lange afstandswandelingen in niet te nat of moeilijk terrein. Voor Nederland kunt u met een A-schoen meestal goed uit de voeten.

Categorie A/B

In deze categorie vind je de meest soepele wandelschoenen die de enkel omsluiten. De zolen geven een goede afwikkeling en hebben een maximale demping. Deze categorie schoenen is geschikt voor lichte wandelingen, dagelijks gebruik en lange afstandswandelingen in niet te nat of moeilijk terrein.  Hoewel we leiver niet van all-round schoenen spreken, kan je met dit type schoen op verschillende terreinen prima uit de voeten.

Categorie B

Schoenen in de B categorie zijn bergwandelschoenen met volledige enkelsteun voor wandelingen in matig geaccidenteerd terrein tot ruige paden in het hooggebergte. Voor de meeste wandelaars die op of buiten de paden wandelen is deze categorie schoen het meest geschikt.

Categorie B/C

De wandelaar die graag het ruige landschap opzoekt of met een zware rugzak loopt, zal eerder een schoen met dikker leer, een hogere schacht en eventueel een stijvere zool nodig hebben en daarom een slag zwaarder nodig hebben in de vorm van een schoen uit de B/C-categorie.

Categorie C

Een wandelaar die gewend is om zware huttentrektochten in het hooggebergte te maken zal zijn oog laten vallen op deze categorie. Om de voet genoeg steun te kunnen geven, is deze een stuk robuuster dan de softwalker (categorie B). dit type schoen is ook geschikt voor de trekker die met een zware rugzak door geaccidenteerd terrein loopt.

Categorie D

Dit zijn lederen of kunststof schoenen die ideaal zijn voor het hooggebergte. Daarbij is er voor elke schoen een bepaald specialisme. Er zijn bijvoorbeeld schoenen die met name geschikt zijn voor klassiek alpinisme en gecombineerd terrein. Dit is iets wat veel in bergsportcursussen voorkomt. Daarnaast zijn er schoenen die meer gericht zijn op het ijsklimmen.

Pasvorm

Als je eenmaal weet welke categorie schoen je nodig hebt dan kan je naar de pasvorm gaan kijken. De pasvorm wordt bepaald door de leest die de fabrikant gebruikt en de toegepaste materialen. De leest is echter het belangrijkst, want elke schoenmaker heeft zijn specifieke leest. Dat houdt in dat Hanwag anders zit dan Lowa en Lowa weer anders zit dan Mammut, etc. Bovendien heeft elk merk meerdere leesten en daarom zijn er binnen een merk ook merkbare verschillen.

Het is van groot belang dat je een schoen kiest met een juiste pasvorm. Het is daarom erg verstandig de schoen te passen en te proberen voordat je deze aanschaft. Online aankopen tegen een lagere prijs klinkt altijd aantrekkelijk, maar het goede advies van een verkoper in een buitensportwinkel voorkomt mogelijk een hoop irritatie.

Vind je een bijna perfecte pasvorm, dan kan je het laatste beetje comfort en stabiliteit wellicht aanbrengen met een inlegzooltjes.

Tip!: Trek bij het passen van de schoenen altijd dikke sokken aan!

Schoenmaat

Essentieel voor optimaal wandelcomfort naast de pasvorm is natuurlijk de juiste lengtemaat. Buitensportwinkeliers adviseren vaak een maatje groter aan te schaffen dan de reguliere schoen die je draagt. De reden hiervoor is dat gedurende een lange wandeldag voeten ‘uit kunnen zakken’. is de schoenmaat dan ietwat aan de kleine kant dan komt er druk op de tenen en kun je blauwe nagels oplopen. Bovendien zijn wandelsokken dikker dan gewone sokken.

Tot slot

Naast bovengenoemde aandachtspunten zijn er ook nog tal van andere aspecten waar je op kunt letten. Denk bijvoorbeeld aan materiaalkeuze, zool keuze, waterdichtheid, etc. Hoe dan ook, het kiezen van de juiste wandelschoen vergt aandacht en advies. Bezoek daarom altijd een fysieke winkel zodat je jouw behoefte kunt aangeven en schoen terplekke kunt proberen.

En heb je dan eenmaal jouw ideale paar wandelschoenen gekocht dan is het verstandig om de schoenen eerst in te lopen. Dit kan thuis in het bos of park of wellicht tijdens een korte wandelvakantie in eigen land.

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.