Waarom wordt mijn gasvulling koud als ik het toestel aan zet?

Gasvulling
Bron: Morket via Pixabay

Een kookmysterie opgelost!

Is het je ooit opgevallen dat de gasvulling koud wordt als je gaat koken met je kooktoestel? Dit is te wijten aan een chemisch proces binnen in de gasvulling, wanneer de gaskraan open gedraaid wordt en er gas naar buiten stroomt.

De brandstof in de vullingen is sterk gecomprimeerd. Gas onder hoge druk is vloeibaar en dus hoor je, wanneer je de gasvulling heen en weer beweegt, het gas in vloeibare vorm rond klotsen in de bus. Een kleine hoeveelheid gas blijft echter in gasvorm boven het vloeibare gas aanwezig. Wanneer je nu de gaskraan van het kooktoestel open draait ontsnapt dit gas naar buiten. Deze “ruimte” die het ontsnapte gas achter laat wordt direct door meer gas opgevuld. Dit is het gevolg van de verdamping van het vloeibare gas door warmte. Deze warmte moet ergens vandaan komen. Als u uw kachel langzaam opent en op de laagste stand zet, dan komt de warmte via de zijkanten van je gasvulling uit de buitenlucht. De gasvulling zal nu niet veel afkoelen. Maar als je het kooktoestel direct op z’n maximale output zet, kan de warmte niet snel genoeg via de zijkanten van de gasvulling naar het vloeistof komen om deze te doen laten verdampen. De warmte wordt dan uit de gasvloeistof zelf gehaald, waardoor deze afkoelt. Dit maakt de gasvulling dus zelf ook kouder. Onder bepaalde omstandigheden kan dit zelfs leiden tot lichte ijsvorming aan de buitenkant van de gasvulling.

En dat is het antwoord op de vraag waarom de gasvulling koud kan worden tijdens het koken.

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.