Wandelen in Spanje: 5 mooie wandelroutes

wandelroute spanje - Ruta del Cares Gorges

Voor wie van wandelen houdt, heeft Spanje ontzettend veel te bieden. De natuur is heel gevarieerd, je vindt er bergen, hoogvlaktes, bossen, watervallen en rivieren, maar ook witte stranden, woestijn en rode rotsen. Als wandelaar kun je hier je hart ophalen. Of je nu een dagtocht wilt lopen, een meerdaagse trektocht of een volledige pelgrimstocht – zoals de Santiago de Compostela – in Spanje kan het allemaal. Tijdens je wandelvakantie in Spanje heb je keuze genoeg als het om mooie wandelroutes gaat. Het kiezen van dé allermooiste wandelroute in Spanje is bijna onmogelijk, daarom hebben we onze favorieten voor je op een rijtje gezet.

1. Camino de Santiago

Lengte: 780 km, maar de meeste wandelaars pikken hier een stukje uit.
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk, de paden zijn goed onderhouden en makkelijk te bewandelen.

Een hele bekende wandelroute in Spanje is de wandelroute naar de Santiago de Compostela, ook wel de Sint Jacobsroute of Jacobsweg genoemd. De Camino de Santiago staat op de Unesco Werelderfgoedlijst en wordt al eeuwen bewandeld. De wandelroute leidt naar het graf van de apostel Jakobus in Santiago. De bekendste route is de Camino Francés die in Frankrijk start, maar je kunt op een heleboel punten starten en stoppen. Veel mensen lopen bijvoorbeeld elke vakantie een klein stukje. 

Deze wandelroute in Spanje wordt van oudsher om religieuze redenen belopen, maar tegenwoordig wordt hij door veel mensen bezocht om de natuur en cultuur te bewonderen die je onderweg tegenkomt. Je loopt door een verscheidenheid aan landschappen en passeert onderweg een overvloed aan cultuurhistorisch erfgoed. De wandelroute door Noord Spanje wordt gemarkeerd door palen en borden met daarop een gestileerde sint jakobsschelp.

2. Caminito del Rey

Lengte: 7,7 km 
Tijdsduur: 3 a 4 uur
Moeilijkheidsgraad: Niet moeilijk (geen toegang voor kinderen jonger dan 8 jaar)

Een andere bekende wandelroute in Spanje is de Caminito del Rey – ook wel ‘Het Koningspad’ genoemd. Voorheen stond deze kloofwandeling in Málaga bekend als het gevaarlijkste wandelpad van Europa, doordat je over een pad zonder leuning langs een steile rotswand liep. Voor avontuurlijke klimmers was dit een fantastische route. In 2014 is de Caminito del Rey echter gerenoveerd en in 2015 werd het pad heropend. Het pad is nu overal voorzien van leuningen en is diep met stalen bouten verankerd. Ook zijn de bruggen gerenoveerd. 

In deze video zie je beelden van de renovatie van de Caminito del Rey.

Het originele Koningspad werd begin 1900 gebouwd om spullen te vervoeren, maar raakte na verloop van tijd in verval. Het pad zelf is 3 kilometer lang en maximaal een meter breedt. Het pad loopt langs de rotswanden op zo’n 100 meter boven de rivier ‘El Chorro’. Als je de hele route loopt, leg je zo’n 7,7 km af.

Om de Caminito del Rey te bewandelen, heb je een entree ticket nodig en je moet erop rekenen dat je niet de enige zult zijn. Het is een toeristische wandeling, dus voor je rust moet je hier niet zijn. Het is daarentegen wel een spectaculaire ervaring en je kunt er ontzettend mooie plaatjes schieten. Als je gaat wandelen in Málaga wil je deze kloof niet missen.

3. Pico Sobarcal

Lengte: 13,7 km
Tijdsduur: 11 uur
Moeilijkheidsgraad: Moeilijk (het eerste stuk is gemiddeld)

De pyreneeën vormen een natuurlijke grens tussen Frankrijk en Spanje en bieden volop gelegenheid om de natuur in te trekken. De wandeling naar de top van de Pico Sobarcal is uitdagend, maar de beloning is groot. Het uitzicht vanaf de 2.259 meter hoge bergtop. Het eerste deel van de wandeling is uitdagend, maar goed te doen voor mensen die regelmatig in de bergen wandelen. Het laatste stuk is echter een stuk steiler en uitdagender. Zonder ervaring is dit stuk van de klim niet aan te raden. Je kunt gelukkig ook gewoon eerder terug, ook dan is het een prachtige wandeling. Maar het hoogtepunt blijft natuurlijk wel het topje van de berg.

4. Ruta del Cares Gorges

Lengte: 12 km
Tijdsduur: 3 uur 
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

Wat ons betreft is dit misschien wel de meest spectaculaire wandelroute in Spanje. De Ruta del Cares Gorges is een 12 km lange wandelroute langs een rivier in een diepe kloof. Op sommige plaatsen is de kloof meer dan 1,5 km diep. Het pad is uit de rots gehakt en overal meer dan een meter breed, op sommige stukken loop je door een tunnel. Je wordt beloond met de meest fantastische uitzichten vanuit de kloof en wordt hier en daar geconfronteerd met diepe afgronden. 

Deze wandelroute in Spanje ligt in de Picos de Europa, een bergketen in Noord Spanje die bestaat uit drie bergmassieven. De rivier de Cares scheidt het centrale en westelijke massief en dit is de kloof waar je tijdens deze spectaculaire wandeling doorheen loopt. Het is geen rondwandeling, dus je moet er rekening mee houden dat je ook nog weer terug moet.

5. Peñalara

Lengte: 13 km
Tijdsduur: 5 uur 
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

De Peñalara is met 2428 meter de hoogste berg in het nationaal park Sierra de Guaderrama. Je kunt hier verschillende wandelroutes volgen, maar de mooiste gaat wat ons betreft naar de top van de Peñalara. Dit natuurgebied was voorheen skigebied en is zo’n 10 jaar geleden teruggegeven aan de natuur. Het is een waar paradijs en er is niets meer van te zien dat dit voorheen een wintersportgebied was. In het gebied vind je gletsjers en een prachtig meer. Ook kun je er allerlei bijzondere insecten tegenkomen. Je kunt aan de ene kant van de berg omhoog en met een lus langs de andere kant weer naar beneden.

Uitrusting en voorbereiding

Als je van plan bent om te gaan wandelen in Spanje is het verstandig om je goed voor te bereiden. In de eerste plaats doe je dat door de juiste uitrusting te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan goede wandelschoenen. Voor relatief vlakke routes zijn lage wandelschoenen – zoals de Jack Wolfskin VOJO 3 – prima, maar als je de bergen in trekt kunnen je beter hoge wandelschoenen – zoals de Lowa Renegade – kiezen. 

Ook een goede rugzak is onmisbaar, de wandelingen in dit artikel zijn allemaal dagtochten, waardoor je geen enorme backpack hoeft mee te zeuren, een goede dagrugzak is voldoende. Zorg verder voor genoeg water en voedsel. Ga er altijd vanuit dat je langer onderweg bent dan staat aangegeven. Je weet nooit wat er gebeurt en het is ook goed mogelijk dat je langzamer loopt dan iemand anders. Energierepen zijn een goede keuze als extra voeding voor het geval je langer weg bent dan gepland.

Oefenen in Nederland is sowieso een goed idee, maar onderschat niet dat wandelen in bergachtig of heuvelachtig gebied een stuk zwaarder is dan wandelen door de polders.

Lees ook: Denk hieraan als je de beste wandelschoenen wilt kopen

Conclusie

Voor mooie wandelingen in een gevarieerd landschap ben je in Spanje zeker op de juiste plaats. Of je nu gaat wandelen in Málaga of gaat wandelen in Noord Spanje, we zijn er zeker van dat het een onvergetelijke ervaring wordt. Voor een wandeltocht in Spanje is het natuurlijk wel van belang dat je goed voorbereid op pad gaat. Zorg ervoor dat je uitrusting compleet is. Neem voldoende water mee – bijvoorbeeld in een waterzak – en neem ook genoeg eten mee voor onderweg. Energierepen zijn handig als extra, ze nemen niet veel ruimte in, maar bevatten wel veel calorieën. Denk natuurlijk ook om de juiste wandelschoenen en zorg voor een goede rugzak, dan wordt wandelen in Spanje een fantastische ervaring.

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.