Tips voor de mooiste wandelvakantie in Albanië

wandelvakantie in Albanië

Hoewel Albanië nog niet zo bekend is als vakantieland, is het de perfecte bestemming voor een wandelvakantie in de ongerepte natuur. Doordat het toerisme nog in opkomst is, kun je hier de hectiek van alledag echt even ontvluchten. Bij een aantal reisorganisaties kun je een wandelvakantie naar Albanië boeken. Je trekt de prachtige Albanese Alpen in of verkent de prachtige bergen tijdens de mooiste wandelroutes in het midden of zuiden van Albanië. In dit artikel delen we de mooiste wandelvakanties in Albanië met je én geven we je een aantal tips om van jouw wandelreis een groot succes te maken!

Reisorganisaties die wandelvakanties naar Albanië aanbieden

Voor een wandelreis naar Albanië kun je terecht bij een aantal verschillende organisaties. Albanië is nog relatief rustig als het gaat om toerisme, maar het begint langzamerhand wel aan te trekken. Het aantal reisorganisaties dat georganiseerde wandelreizen naar Albanië aanbiedt is nu nog niet zo heel groot, maar we verwachten zeker dat dit de komende jaren zal groeien. Hieronder vind je een lijstje met reisbureaus waarbij je al wel een wandelvakantie naar Albanië kunt boeken.

Top 5 wandelvakanties naar Albanië


8-daagse wandelvakantie Albanië – De Albanese Alpen

Deze 8-daagse wandelreis naar Albanië voert je naar de ruige landschappen van de Albanese Alpen. Je vliegt van Amsterdam naar Tirana, waarna je via Shkodër en Rozafa Castle naar de Teth vallei reist. Dit is een van de mooiste gebieden van Albanië en hier ga je dan ook meerdere dagen op pad. Al wandelend ervaar je de mediterrane sfeer en het ongerepte landschap. 

Op dag 4 bereik je te voet Valbona en trek je over de prachtige Valbona Pas naar Rragam. Op dag 5 loop je naar de ‘White Circle’ en op dag 6 vaar je op een boot over het Meer van Koman naar Kruje. Dag 7 bestaat uit een bezoek aan Berat. Hier kun je de Albanese cultuur opsnuiven en musea bezoeken om de historie van Albanië te ontdekken. Op dag 8 vlieg je weer terug naar Amsterdam. Je overnacht in pensions en 3-sterren hotels en hebt tijdens de wandelvakantie veel vrijheid om ook zelf de omgeving te verkennen. Verder is de prijs inclusief CO2-compensatie voor reizen in 2022.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


13-daagse trekking door het hoogste gebergte van de Balkan

Tijdens deze 13-daagse trektocht kom je dwars door het hoogste gebergte van de Balkan. Je wandelt door de Albanese Alpen en komt tijdens de reis ook door Kosovo en Montenegro. Je spendeert een groot deel van deze reis in Albanië zul je dan ook wandelen in de bergen. De ongerepte natuur is prachtig; je doorkruist weilanden en bossen en beklimt steile bergpaadjes. Een goede conditie en voldoende wandelervaring is echt een vereiste, want je legt flinke afstanden af met behoorlijke hoogteverschillen. De uitzichten zijn onbetaalbaar en je krijgt onderweg wat mee van de culturen van Albanië, Kosovo en Montenegro.

Tijdens deze wandelvakantie loop je verschillende populaire wandelroutes in Albanië en je kunt de hoogste berg van Kosovo beklimmen. Naast het prachtige landschap ervaar je tijdens deze wandelreis ook veel van de cultuur en krijg je een rondleiding door het Decani-klooster dat op de Unesco werelderfgoedlijst staat. Compensatie voor CO2-uitstoot is in de prijs inbegrepen.

Boek deze wandelvakantie bij SNP.nl


8-daage wandelvakantie Albanië – De verborgen Vallei van Zagoria

Ook Zuid-Albanië is prachtig; dat zul je zeker ervaren tijdens deze wandelvakantie in de Zagoria vallei. Je brengt al wandelend 5 dagen door in deze prachtige vallei en zult niet alleen de prachtige natuur ervaren, maar ook de ongekende gastvrijheid van de Albanezen. Je overnacht op bijzondere plekken en geniet daarbij van zelfgemaakte wijn en huisgemaakte maaltijden. De prachtige Zagoria vallei wordt omringd door 4 bergketens en daardoor bevind je je ver van de bewoonde wereld. De kleine dorpjes die je tegenkomt, worden slechts door enkele mensen bewoond of zijn zelfs verlaten. De enige manier om in een volgend dorp te komen, is te voet. Je hoeft dus niet bang te zijn om onderweg bussen vol toeristen tegen te komen.

Je loopt zo’n 5 uur per dag, dus een goede conditie en de juiste uitrusting zijn onmisbaar. Hier horen ook hoogtemeters bij, waarna je beloond wordt met prachtige vergezichten. Op dag 6 bereik je de warme thermale baden van Benje. Hier kun je heerlijk ontspannen en bijkomen van het wandelen. Op dag 7 bezoek je de eeuwenoude stad Gjirokastra en reis je terug naar Tirana.

Boek deze wandelvakantie bij SNP.nl


13-daagse wandelvakantie Albanië, Kosovo en Montenegro

Tijdens deze 13-daagse wandelvakantie loop je niet alleen in Albanië, maar ook door Kosovo en Montenegro. De wandelreis bestaat uit een 10-daagse trekking, waarbij je wilde, ongerepte landschappen doorkruist, gletsjermeren aanschouwt en prachtige pittoreske bergdorpjes verkent. Hier maak je kennis het de traditionele herderbevolking. De mensen zijn ontzettend gastvrij en de kans is groot dat je wordt uitgenodigd voor een kopje koffie of thee. 

Je overnacht op verschillende soorten locaties, waaronder ook een aantal herdershutten. Als je een huttentocht in Albanië wilt maken, is dit dé wandelvakantie voor jou. De accommodaties zien over het algemeen eenvoudig, maar daardoor juist ook heel sfeervol. Je wordt op de meeste dagen voorzien van ontbijt, lunch en diner. De lunch is vaak een picknick in de prachtige natuur waar je je op dat moment bevindt. Onderweg geniet je van prachtige uitzichten over bergen, valleien en gletsjermeren. Op een van de laatste dagen bezoek je stad Prizren en krijg je een mooie stadsrondleiding.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


8-daags wandelavontuur in de ‘Vervloekte Bergen’

Heb je een goede conditie, ervaring met wandelen in de bergen en hou je wel van een uitdaging? Dan is deze 8-daagse wandelvakantie in Albanië echt iets voor jou. Je gaat 6 dagen wandelen in Albanië, door de bergen, waarbij je op sommige dagen meer dan 8 uur onderweg bent en ook aardig wat hoogtemeters maakt. De Albanese Alpen zijn prachtig en de natuur is er ongerept. Er is nog weinig toerisme en de hoge bergen zorgen ervoor dat de valleien waar je doorheen loopt geïsoleerd zijn van de buitenwereld. 

Je laat alle moderne hectiek even achter je en ervaart de rust van de natuur en de gastvrijheid van de Albanese bergbevolking. Je maakt onder andere bergwandelingen in de geliefde Nationale Parken Valbona en Teth. Ook maak je een prachtige boottocht over het Koman meer, dat fjord achtig aandoet. Je ziet hoe de Albanese bevolking in de bergen leeft en maakt kennis met hun tradities, gebruiken en legendes. 

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


Het landschap van Albanië

Albanië is een van de hoogst gelegen Europese landen met een gemiddelde hoogte van 700 meter boven zeeniveau. Het is een relatief klein land dat qua oppervlakte ongeveer even groot is als België. De hoogste berg is de Korab, deze is 2764 meter hoog en ligt in het oosten van het land. In het noorden heb je de Albanese Alpen waar de bijzonder mooie nationale parken Valbona en Teth liggen. 

Het klimaat in Albanië

Albanië heeft langs de kust een mediterraan klimaat. Dit betekent dat de zomers lang en heet zijn en de winters mild en vrij nat. Wat verder landinwaarts heeft Albanië een landklimaat. De temperatuurverschillen zijn hier een stuk groter. De zomers zijn nog steeds erg warm, maar de winters kunnen juist erg koud zijn en er kan veel sneeuw vallen. Het klimaat in Albanië kan wisselvallig zijn, je kunt zowel met hittegolven als perioden van veel neerslag te maken krijgen. De beste reisperiode voor een wandelvakantie in Albanië is het voorjaar, omdat het dan nog niet te heet is voor lange wandelingen. Ook het najaar is erg mooi. Je ziet de bomen verkleuren én je profiteert ervan dat dit het oogstseizoen is en allerlei vruchten rijp zijn.

De mooiste wandelgebieden in Albanië

Omdat er zoveel natuurschoon te vinden is in Albanië kun je eigenlijk bijna overal mooi wandelen. Toch hebben we de meest interessante wandelgebieden hieronder voor je op een rijtje gezet.

De Albanese Alpen

De Albanese Alpen liggen in het noorden van Albanië. Hier vind je ook de nationale parken Valbona en Teth waar veel wandelreizen naar Albanië – zoals de 8-daags wandelavontuur in de ‘Vervloekte Bergen’ van SNP – naartoe gaan. Je kunt hier helemaal opgaan in de ongerepte natuur en de prachtige uitzichten. De hoge bergen zorgen ervoor dat de prachtige valleien ver weg zijn van alle hectiek. 

Het prachtige Nationale Park Valbona in Albanië

Centrale bergland

Onder de Albanese Alpen vind je het Centrale Bergland. Ook hier vind je een prachtige omgeving om in de wandelen. Tijdens de 8-daagse wandelvakantie Albanië van Sawadee reis je bijvoorbeeld niet alleen naar de bergen in het noorden, maar ook naar het Centrale Bergland. Hier vind je onder andere het Tomorri Mountain nationale park. Ook de stad Berat – die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat – bevindt zich in dit gebied.

Zuidelijk bergland

In Zuid-Albanië is het ook prachtig en ook hier zijn volop bergen en ongerepte natuur te vinden. Een mooi voorbeeld van een wandelreis door het Zuidelijk Bergland van Albanië is De Verborgen Vallei van Zagoria. Deze 8-daagse reis voert je door een eeuwenoude vallei en je bezoekt de eeuwenoude stad Gjirokastër waar ook van alles te beleven is.

Westelijke laagvlakte

Aan de westkant grenst Albanië volledig aan de Adriatische Oceaan, waardoor er een hele lange kustlijn is. Ook hier is het landschap nog steeds bergachtig en geschikt voor mooie wandelingen. Daarnaast zijn er heel veel mooie (rustige) stranden te vinden om tussendoor even fijn te relaxen.

Populaire wandelroutes in Albanië

Hoewel Albanië nog niet ontdekt is door het grote toerisme, zijn er wel een aantal populaire wandelroutes om te lopen. De bekendste is waarschijnlijk de Valbona – Theth trail door de Albanese Alpen, maar ook de Balkan trail is erg geliefd. Hieronder vertellen we je iets meer over deze 2 hikes.

Valbona – Theth

Als je zoekt naar wandelroutes in Albanië is de hike van Valbona naar Theth waarschijnlijk de eerste die je tegenkomt. Deze wandelroute is enorm populair – en niet zonder reden. Je bevindt je middenin de Albanese Alpen en de natuur is hier intens mooi. Deze wandelroute is ook opgenomen in veel georganiseerde wandelvakanties naar Albanië, zoals … en … . Hij bestaat uit verschillende etappes en onderweg kun je overnachten bij locals, kleine accommodaties of je kunt een tentje meenemen en je kamp opzetten waar je maar wilt. Je kunt hem overigens beide kanten oplopen, zowel van Valbona naar Theth als van Theth naar Valbona.

De Balkan Trail

Een andere populaire wandelroute in Albanië is de Balkan Trail – ook wel The Peaks of the Balkans genoemd. Deze route loop eveneens door de Albanese Alpen, maar tijdens je tocht doorkruis je ook andere Balkan landen. Hierdoor zie je in korte tijd enorm veel natuurschoon en kom je mensen uit verschillende culturen tegen. Tijdens de 13-daagse trekking door het hoogste gebergte van de Balkan wandel je zowel door Albanië, Kosovo als Montenegro. Ook de hike van Valbona naar Theth maakt onderdeel uit van deze reis.

Praktische zaken voor een wandelvakantie in Albanië 

Albanië is een prachtig land voor een wandelreis, maar het is niet de meest voor de hand liggende bestemming. Verstandig dus om je goed voor te bereiden. Hieronder delen we alvast een aantal praktische zaken om rekening mee te houden.

Valuta

In Albanië wordt betaald met de Albanese lek (ALL). Één euro is ongeveer 121 lek waard. Je kunt geld wisselen en als je de bergen ingaat om te wandelen, is dat wel verstandig om te doen. In de steden kun je vaak pinnen en soms ook met euro’s betalen. Als je pint, is het vaak wel zo dat je bank hier een bedrag voor rekent.

Reisdocumenten

Als Nederlander heb je geen visum nodig om Albanië in te reizen, tenzij je van plan bent om langer te blijven dan 90 dagen. Wel heb je een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig. Het is ook verstandig om een goede reisverzekering af te sluiten die bergsport dekt. Neem je pasje altijd mee. Als er iets gebeurt, kun je meteen geholpen worden en hoeft er niet eens van alles uitgezocht te worden.

Paklijst voor een wandelvakantie in Albanië

Vaak kan een reisorganisatie je precies vertellen wat zij regelen en wat je zelf moet regelen. Check dit daarom altijd even. Soms wordt je tas bijvoorbeeld vervoerd en worden alle maaltijden voor je geregeld, maar dat is niet altijd zo.

Voorbereiding

Om in Albanië wandelen in de bergen te wandelen, heb je een goede conditie nodig. Je loopt vaak flinke afstanden en het terrein is natuurlijk niet vlak. Doordat je hoogte verschillen aflegt, wordt de tocht meteen een stuk intensiever. Ook zul je het een en ander meenemen in je rugzak, omdat je waarschijnlijk in een hut of andere accommodatie overnacht.

Je kunt je voorbereiden door aan je conditie te werken én door te oefenen met het wandelen met bepakking. Eventueel kan het ook al helpen om vooraf in heuvelachtig gebied te gaan wandelen, zoals de Belgische Ardennen of Nederlands Limburg.

Lees ook: Tips voor de mooiste wandelvakantie in de Belgische Ardennen

FAQ

Is Albanië een veilig land voor een wandelvakantie?

Ja, Albanië is een veilig land voor een wandelvakantie. De bevolking is vriendelijk en gastvrij en er is niet veel criminaliteit. Uiteraard moet je altijd voorzichtig zijn en is het verstandig om niet te koop te lopen met je rijkdommen. Albanië is een arm land en het toerisme is nog in opkomst.

Kun je een huttentocht maken in Albanië?

Ja, als je in Albanië gaat wandelen in de bergen, kun je overnachten in hutten. Sowieso zijn er veel sfeervolle accommodaties, waar je echt de sfeer van Albanië kunt proeven en huisgemaakte maaltijden kunt genieten. Als je een georganiseerde wandelreis wilt maken, waarbij je in hutten overnacht, is de 13-daagse wandelvakantie door Albanië, Kosovo en Montenegro van Sawadee een hele goede keuze.

Wat is het beste seizoen voor een wandelvakantie in Albanië?

Voor de meeste wandelgebieden in Albanië geldt dat het voor- en najaar de beste seizoenen zijn voor wandelreizen. Dit heeft er met name mee te maken dat het in de zomer erg warm kan worden voor een wandeltocht. In de hogere bergen valt het echter vaak mee en is ook een reis in de zomer een prima optie.

Is Albanië een duur vakantieland?

Nee, Albanië is een arm land en de prijzen voor overnachtingen en voedsel liggen laag. Als je als Nederlander naar Albanië gaat voor een wandelreis, maak je misschien ook nog een uitstapje naar een stad. Hier zijn maaltijden prima te betalen – vaak betaal je maar een paar euro – en ook voor souvenirtjes betaal je geen hoge bedragen.

Waar staat Albanië bekend om?

Albanië is nog niet zo heel bekend als vakantieland. Vaak wordt Albanië gezien als een arm land. Het bezit echter een grote rijkdom aan natuur en de bevolking staat bekend als zeer gastvrij. Je wordt als toerist vaak door de bevolking uitgenodigd voor een kop koffie of thee.

Kun je in Albanië met de euro betalen?

In Albanië wordt betaald met de lek. Één euro is ongeveer 121 ALL (Albanese lek). Echter kun je in grote steden vaak gewoon pinnen en worden prijzen ook vaak in euro’s aangegeven. Je kunt soms ook betalen met euro’s. Als je ergens pint, kan het zijn dat je bank hier extra geld voor rekent.

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.