Tips voor de mooiste wandelvakantie in Andalusië

Wandelvakantie Andalusie

Andalusië is een regio in het zuiden van Spanje, aan de Middellandse Zee. Je vindt hier verschillende populaire badplaatsen, maar ook voor een wandelvakantie ben je in Andalusië op de juiste plek. Het gevarieerde landschap en de aangename temperaturen zorgen ervoor dat het gebied wandelaars veel te bieden heeft. Daarnaast is er een rijke flora en fauna te vinden én kun je ook als cultuurliefhebber je hart ophalen in Andalusië. Er zijn veel overblijfselen uit de tijd van de Moren en de regio heeft een interessante geschiedenis. In dit artikel hebben we een aantal mooie wandelvakanties naar Andalusië voor je op een rijtje gezet. Ook geven we je een aantal tips voor de voorbereiding van je wandelreis naar het zuiden van Spanje.

Reisorganisaties die wandelvakanties naar Andalusië aanbieden

Als je van plan bent om een wandelreis in Andalusië te maken, kun je deze zelf uitstippelen of een ervaren reisbureau inschakelen. Dit scheelt je al snel veel tijd én goede reisbureaus weten feilloos de beste plekken voor wandelroutes en accommodaties te vinden. Hieronder vind je een aantal interessante reisorganisaties voor wandelvakanties in Andalusië.

  • SNP Reizen
  • ANWB Reizen
  • Eigen-Wijze Reizen
  • Sawadee Reizen

Top 5 wandelvakanties in Andalusië


1. Alpujarras wandelvakantie | wandelen in Andalusië

De mooiste wandelvakantie in Andalusië van dit moment is volgens ons deze wandelreis naar de Alpujarras. Deze wandelvakantie wordt aangeboden door SNP Reizen en brengt je naar de Sierra Nevada in Andalusië. Hier ga je een week lang door het prachtige berglandschap wandelen en maak je kennis met de Moorse cultuur die hier nog overal terug te vinden is.

Tijdens deze wandelvakantie in Andalusië wandel je langs karakteristieke witte dorpjes die tegen de bruine kalk- en leisteenwanden zijn gebouwd. De hoogste delen kunnen zelfs in de zomer nog met sneeuw bedekt zijn. Je verkent de flanken van de Sierra Nevada, loopt langs berghellingen met terrassenbouw en boomgaarden. Hier groeien olijven, sinaasappels, druiven, vijgen, citroenen en amandelen. 

De wandelreis in Andalusië is inclusief alle ontbijten en overnachtingen in zowel eenvoudige pensions als luxere hotels. Op een aantal dagen is bagagevervoer en een diner voorzien. Op de andere dagen regel je zelf je lunch en diner. Verder is het mogelijk om overal een extra dag bij te boeken om meer van de omgeving te zien of te ontspannen.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


2. Wandelreis Andalusië – Spanje, 8 dagen

Ook tijdens deze groepswandelreis in Andalusië ga je 8 dagen wandelen in de voetsporen van de Moren. De wandelvakantie start in een mooi wit dorpje genaamd Canillas de Albaida. Dit dorp ligt aan de voet van de indrukwekkende Sierra La Tejeda, een van de nationale parken in Andalusië. Je wandelt hier door een mooi afwisselend landschap en passeert onderweg boomgaarden met olijven en druiven. Tijdens de wandelreis is het ook mogelijk om een bezoek te brengen aan de stad Granada.

Je wordt tijdens de wandelvakantie in Andalusië begeleid door een ervaren gids die je veel over de omgeving kan vertellen. De reis kent verschillende hoogtepunten en je gaat onder andere de indrukwekkende Chorro kloof bezoeken en de Caminito del Rey – het Koningspad – bewandelen. Deze bekende wandelroute volgt een pad langs de rotswand van een steile kloof. De kliffen zijn zo’n 400 meter hoog en tot 2000 was het de gevaarlijkste wandelroute van Spanje. Inmiddels is het pad gerenoveerd en veilig te bewandelen.

Je verblijft tijdens deze wandelreis alle nachten in hetzelfde hotel. Dit heeft als voordeel dat je niet met een zware tas hoeft te sjouwen en alleen een dagrugzak mee hoeft te nemen tijdens de wandelingen. Het hotel is van alle gemakken voorzien en biedt een prachtig uitzicht op de omgeving.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


3. Los Pueblos Blancos lichte wandelreis in Andalusië

Als je op zoek bent naar een lichte wandelvakantie in Andalusië is deze groepswandelreis van NSP Reizen een hele goede keuze. Tijdens deze 8 daagse reis ga je op pad met maar liefst twee reisleiders die tijdens de hele reis voor je klaarstaan. Hierdoor heb je dagelijks ook keuze uit twee verschillende wandelroutes. Dit heeft als voordeel dat je zelf bepaalt hoe zwaar je de wandelingen maakt én wat je precies gaat bezoeken.

Je maakt lichte wandelingen door het prachtige Andalusische landschap en keert daarna weer terug naar het comfortabele hotel waarin je verblijft. Je verblijft in het Los Tadeos Hotel-Restaurant dat net buiten het dorpje Zahara de la Sierra ligt in het natuurpark van Grazalema. Een heerlijk rustige plek tussen de olijfgaarden en met een geweldig uitzicht. Ook de keuken is uitstekend, dus je kunt hier heerlijk eten na een mooie wandeling.

De lichte wandelvakantie in Los Pueblos Blancos is inclusief ontbijt en diner en toegang tot de bezienswaardigheden op het programma. Zo bezoek je het Moorse kasteel Zahara en de Cueva de la Pileta grot. Behalve op dag 1 en 8 krijg je alle dagen een lunchpakketje mee.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


4. 8-daagse groepswandelvakantie Spanje – Andalusië

Ook deze 8 daagse groepswandelvakantie van ANWB voert je naar het mooie Andalusië. Tijdens deze wandelreis ga je de binnenlanden verkennen en zowel van het landschap als de cultuur genieten. Onderweg bezoek je verschillende bezienswaardigheden, zoals het Alhambra – een Moors paleizencomplex – en de bizarre rotsformaties van de Torcal.

Je verblijft tijdens deze wandelvakantie in de mooie stad Antequera. Deze historische stad vormt de ideale uitvalsbasis voor verschillende hoogtepunten in Andalusië en heeft zelf ook veel te bieden. Je vindt hier volop Moorse monumenten en prehistorische Dolmen. Deze grafmonumenten zijn meer dan 4.000 jaar oud en de best bewaarde overblijfselen uit het Bronzen Tijdperk.

Verder ga je tijdens een van de wandelroutes in Andalusië de kloof van Ronda verkennen en op zoek naar de flamingo’s van de Fuente de Piedra. Het viersterrenhotel waarin je verblijft is van alle gemakken voorzien en beschikt over een buitenzwembad en een spa met binnenzwembad. Verder zijn zowel het ontbijt als het diner inbegrepen bij de reis.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


5. Cabo de Gata wandelvakantie | wandelen in Andalusië

Deze 8 daagse wandelvakantie in Andalusië voert je naar het nationale park de Cabo de Gata-Níjar. Dit mooie vulkanische gebied ligt in de provincie Almería en ligt in het zuidoosten van Andalusië. Het nationaal park heeft een oppervlakte van maar liefst 45.663 hectare en is een beschermd natuurpark. Het ongerepte gebied bestaat uit een ruig, rotsachtig berglandschap en een beschermd kustgebied. 

Tijdens de wandelreis wandel je in de omgeving van de Cabo de Gata. De naam betekent in het Spaans ‘Poezenkaap’, maar eigenlijk is de naam afgeleid van ‘Cabo de Agata’ wat de ‘Kaap van Agaat’ betekent. Je vindt dit fijne kristallijne kwartsgesteente veelvuldig op de stranden in het gebied. 

De regio is de droogste van Spanje en je vindt hier dan ook het enige woestijngebied van Europa. De wandelreis begint in Agua Amarga een rustig dorpje met witte huisjes, zonder grote gebouwen en drukte. Je komt hier dan ook heerlijk tot rust. De wandelingen voeren je over visserspaden, geitenpaadjes, bergkammen, kliffen, idyllische stranden en ontmantelde spoorlijnen. Een prachtige avontuurlijke wandelvakantie en dan ga je ook nog wandelen door een gebied dat normaal gesproken afgesloten is voor publiek.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


Waarom een wandelreis naar Andalusië?

Andalusië ligt in het zuiden van Spanje en hoewel het een geliefde streek is voor strandgangers en zonaanbidders, is het ook een fantastische regio voor een wandelvakantie. Je vindt hier namelijk niet alleen mooie stranden, maar ook een indrukwekkend landschap. Hieronder vertellen we je iets meer over het landschap, de cultuur en het klimaat in Andalusië.

Landschap

Het landschap van Andalusië wordt gekenmerkt door ruige rotsen en ongerepte natuur. Hoewel bepaalde trekpleisters erg toeristisch zijn, vind je in de bergachtige gebieden juist een overweldigende rust en stilte – zeker buiten het hoogseizoen. Je vindt er grillige rotsformaties in verschillende gesteenten en kleuren, woestijnachtig gebied en een rijke flora en fauna. 

Verder kun je in Andalusië wandelen door diepe kloven, langs rivieren en watervallen. Af en toe wordt het landschap onderbroken door lieflijke witte dorpen die fel afsteken bij de rode en gele rotsen. Op hellingen wordt terrassenbouw toegepast en vind je allerlei soorten boomgaarden. Er worden onder andere olijven, sinaasappels, vijgen en druiven verbouwd.

Cultuur

De Andalusische cultuur staat onder andere bekend om de vele overblijfselen van de Moren en de bezienswaardigheden die daarbij horen. Je vindt in Andalusië onder andere het Alhambra dat grotendeels in Moorse stijl is gebouwd en er zijn vele Moorse grafmonumenten te bezichtigen. Daarnaast zijn tapas, siesta’s, sherry en de flamenco belangrijke kenmerken van de cultuur in Andalusië. Als afwisseling tijdens een wandelvakantie is het dan ook heel leuk om een van de mooie historische steden in Andalusië te bezoeken.

Klimaat

De regio Andalusië staat bekend om de vele zonuren en hoge temperaturen. In de zomermaanden liggen de temperaturen aan de kust vaak rond de 30 graden. Voor een zonvakantie is dat prettig, maar voor een wandelvakantie mogen de temperaturen best wat lager liggen. Echter liggen de bergtoppen van de Sierra Nevada veelal boven de 3000 meter, waardoor de temperaturen hier ook in de zomer geschikt zijn voor wandeltochten. 

Verder zijn het voorjaar en najaar geschikte periodes voor een wandelvakantie al is de kans op regen wel iets groter. In de winter zijn de temperaturen doorgaans ook nog steeds geschikt voor wandeltochten, maar het kan wel zijn dat sommige paden in hoger gelegen gebieden afgesloten zijn door sneeuw.

Mooie wandelgebieden en wandelroutes in Andalusië

Er zijn in Andalusie verschillende mooie wandelgebieden en wandelroutes te vinden. Het landschap is gevarieerd en waar de ene regio gekenmerkt wordt door hoge besneeuwde toppen, zie je in de ander juist fris groene valleien en afgeronde bergtoppen. Hieronder vind je een aantal tips voor mooie wandelgebieden in Andalusië.

Sierra Nevada

De Sierra Nevada is een enorm uitgestrekt berggebied van maar liefst 172.200 hectare groot. Een deel van het natuurpark is tevens nationaal park en de Sierra Nevada is het hoogste gebergte op het Iberisch schiereiland. De hoogste bergtop is de Mulhacén met een hoogte van 3479 meter. In totaal zijn er veertien bergtoppen met een hoogte van boven de 3000 meter. Je kunt hier dan ook fantastisch bergwandelen en trektochten maken. 

Alpujarras

Ten zuiden van de Sierra Nevada vind je de Alpujarras. Vaak worden deze gebieden dan ook gecombineerd bij het maken van wandelvakanties en trektochten. De Alpujarras is een ruig, maar ook groen en vruchtbaar gebied. Om deze reden vind je er dan ook verschillende dorpjes waar boeren wijn, amandelen en vijgen verbouwen. En ook citroenen, sinaasappels en druiven worden volop verbouwd. De Moren hebben nog lang in dit gebied geleefd en er zijn dan ook veel historische bezienswaardigheden te vinden.

Cabo de Gata

De Cabo de Gata is een kustgebied in het zuiden van Andalusië. Hoewel de naam letterlijk Poezenkaap betekent, is deze eigenlijk afgeleid van de Cabo de Agata. De edelsteen agaat is namelijk rijkelijk aanwezig in dit gebied. Het ruige woestijnlandschap wordt afgewisseld met opvallend groene valleien waar de rivieren stromen. Dit zorgt voor een rijke flora en fauna en een mooie gevarieerde wandelomgeving. Het is een mooie bestemming voor een wandelvakantie in het voorjaar omdat dan alles in bloei komt te staan.

Sierra de Grazalema

Het natuurgebied Sierra de Grazalema ligt in de provincies Cádiz en Malaga en is met 50.000 hectare relatief klein. Toch is het natuurgebied zeker de moeite waard voor een wandelvakantie. Hoewel het gebied jaarlijks meer neerslag kent dan andere gebieden in Spanje, is het in het late voorjaar en de zomer doorgaans droog. Daarbij zorgt de grotere hoeveelheid neerslag voor een zeer groene omgeving. Er bloeien hier dan ook bijna 1300 verschillende bloemen en planten. Een groot deel hiervan is zelfs alleen maar in de Sierra de Grazalema te vinden.

Sierra de Tejeda

De Sierra de Tejeda is een natuurgebied dat tussen Malaga en de Sierra Nevada ligt. De hoogste berg om te wandelen ligt in Malaga en is de La Maroma. Deze berg is 2.080 meter hoog en biedt een prachtig uitzicht op de omliggende bergen en natuur. Het gebied wordt verder gekenmerkt door steile rotshellingen, begroeid met dennen. Je vindt er diepe ravijnen, spitse bergkammen en wild stromende rivieren. Ook zijn er veel grotten te vinden, waarvan die bij Nerja het bekendst is. Verder vind je er veel olijfgaarden en natuurlijk de Pueblos Blancos – de kenmerkende witte dorpjes in Andalusië. Een prachtig decor voor een wandelreis.

Wandelen-in-Andalusie

Praktische tips voor een wandelvakantie in Andalusië

Voordat je op wandelvakantie naar Andalusië vertrekt, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Een goede wandelconditie is niet onbelangrijk en de juiste reisdocumenten mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Hieronder hebben we wat handige tips voor je op een rijtje gezet. Ook vind je hier wat inspiratie voor je paklijst om je wandelvakantie in Andalusië tot een succes te maken.

Voorbereiding

Afhankelijk van het type wandelreis dat je gaat maken, is het belangrijk om je conditioneel voor te bereiden. Een goede basisconditie is eigenlijk voor elke wandelvakantie in Andalusië wel nodig. Als je een zwaardere wandelreis gaat maken, is het raadzaam om alvast te oefenen met de dagafstanden en bepakking. Daarbij zul je in Andalusië veelal in heuvelachtig of bergachtig terrein lopen, waardoor het wandelen zwaarder is. 

Je kunt echter ook voor een lichte wandelreis kiezen, zoals de Los Pueblos Blancos lichte wandelreis in Andalusië. Deze reis is ook goed te doen met een basis wandelconditie en je kunt zelf kiezen of je voor een lichte of wat zwaardere wandelroute kiest.

Reisdocumenten

Voor een wandelreis in Andalusië in Spanje heb je geen visum nodig als inwoner van een ander Schengenland. Een geldige ID-kaart is voldoende. Daarnaast is het wel verstandig om te zorgen voor een goede reisverzekering en/of zorgverzekering met buitenlanddekking. Als je hiervan pasjes meeneemt, kun je vaak sneller geholpen worden. Wanneer je medicatie gebruikt, is het ook handig om een Europees Medisch Paspoort aan te vragen bij je huisarts of apotheek. Dit voorkomt eventuele problemen bij de douane.

Paklijst voor een wandelvakantie in Spanje

Veelgestelde vragen over wandelen in Andalusië

Hoe lang duurt de wandeling Caminito del Rey in Andalusië?

De wandelroute El Caminito Del Rey door de El Chorro kloof is zo’n 7,7 kilometer lang en je doet er gemiddeld 3 á 4 uur over om de route te wandelen.

Wat zijn de beste plekken voor wandelroutes in Andalusië?

Ondanks dat Andalusië een geliefde zonbestemming is, zijn er ook verschillende mooie plekken voor wandelroutes in Andalusië. Het grootste en meest bergachtige gebied is de Sierra Nevada. Hier vind je vele besneeuwde toppen en meerdere bergen van meer dan 3.000 meter hoog. Anders mooie gebieden om te wandelen in de buurt van Malaga zijn de Alpujarras, de Cabo de Gata, Sierra de Grazalema en de Sierra de Tejeda.

In welke kloof kun je mooi wandelen in Andalusië?

De beroemdste wandelroute door een kloof in Andalusië is de Caminito del Rey die door de El Chorro kloof loopt. Deze wandelroute is populair en zeker de moeite waard. Zorg wel dat je vooraf online een kaartje koopt – dat kan namelijk niet ter plekke.

Kun je een wandelvakantie maken in Andalusië in de winter?

Andalusië is zeker ook in de winter geschikt voor wandelreizen. De kans op regen is wel groter en de temperaturen liggen lager. Je kunt het echter vaak vergelijken met voorjaarsweer in Nederland. Een geschikte regio voor een winter wandelvakantie in Andalusië is de Cabo de Gata. Hier valt relatief weinig neerslag en ook in de winter is het vaak nog warmer dan 15 dragen.

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.