Tips voor de mooiste wandelvakantie in de Belgische Ardennen

Wandelvakantie in de Belgische Ardennen

De Ardennen in België zijn een fantastische plek voor een wandelvakantie. Op je nu een 2-daagse, 3-daagse of meerdaagse wandeltocht door de Ardennen wilt maken; het kan allemaal. Je vindt hier een prachtig glooiend landschap met hellingbossen, rotspartijen, watervallen, kabbelende beekjes en wildstromende rivieren. Tijdens een wandeltocht door de Ardennen kun je niet alleen genieten van de prachtige natuur, maar ook van de gezellige, sfeervolle dorpjes en de prachtige burchten en kastelen. Daarnaast is de kans best groot dat je wild tegenkomt tijdens een wandeltocht in de Ardennen. 

In dit artikel hebben we de mooiste en populairste wandelroutes en wandelvakanties in de Ardennen voor je op een rijtje gezet. Ook vertellen we je wat de mooiste wandelgebieden zijn en geven we een aantal tips voor een wandelreis in de Belgische Ardennen. Tot slot beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen.

Reisorganisaties die wandelvakanties in de Ardennen aanbieden

Er zijn verschillende reisorganisaties waarbij je een wandelarrangement in de Ardennen kunt boeken. Vaak kun je zelf de startdatum kiezen en maak je de reis op eigen houtje met behulp van GPS en een routebeschrijving. Ook is het ontbijt meestal inbegrepen en vaak ook het diner. Hieronder vind je de beste reisorganisaties voor een wandelvakantie in de Ardennen.

Top 5 wandelvakanties naar de Ardennen


5-daagse wandelvakantie in De Hoge Venen – België

Tijdens deze 5-daagse wandelvakantie in de Ardennen wandel je door de Hoge Venen – of op z’n Frans de Hautes Fagnes. Je vindt hier misschien wel de mooiste wandelroutes van de Ardennen in België. Het landschap is gevarieerd en je loopt afwisselend door oude bossen, beeldschone valleien en langs indrukwekkende Middeleeuwse burchten. Ook wandel je tijdens deze wandelreis door de Ardennen langs prachtige watervallen en kun je na een stevige wandeling genieten van een welverdiend speciaalbiertje.

Je overnacht tijdens deze meerdaagse wandeltocht door de Ardennen op 2 verschillende locaties. Je brengt 2 nachten door in Hockai en 2 nachting in Robertville. Tijdens de wandeltocht door de Ardennen wandel je onder andere door de prachtige Hoëgne vallei en het stuwmeer van Robertville. De wandelingen variëren van 4,5 tot 6,5 uur en de langste afstand is 21 km. Hou er rekening mee dat je ook hoogeverschillen overbrugt en een goede conditie nodig hebt.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


Meerdaagse wandeltocht Bouillon ⋆ Wandelen in de Ardennen!

Je kunt bij het boeken van deze meerdaagse wandeltocht in de Ardennen zelf kiezen of je 4 of 6 dagen de Belgische natuur gaat bewandelen. De meerdaagse wandeling door de Ardennen begint in Bouillon. Dit leuke stadje ligt in een meander van de rivier de Semois tussen de heuvels en bossen. De middeleeuwse burcht van Godfried torent boven het stadje uit. Het historische hotel waarin je verblijft is helemaal in stijl en heeft een zeer goed restaurant. Tijdens de wandeltocht kom je op allerlei uitkijkpunten vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt op de streek en de kronkelende rivieren.

Je kunt deze wandelvakantie in de Ardennen het hele jaar door boeken en zelf je aankomstdag kiezen. Je hebt verschillende opties qua maaltijden. Het ontbijt is sowieso inbegrepen, maar je kunt de trektocht ook boeken met diner, zodat je zelf niet meer op zoek hoeft naar een restaurant. Tegen meerprijs is het ook mogelijk om deze wandeltocht in de Ardennen met je hond te maken.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


5-daagse wandelvakantie in de Semois valei in de Ardennen

Deze wandelreis in de Ardennen vindt plaats in hetzelfde gebied als de reis hierboven en duurt 5 dagen. Je wandelt door de prachtig vallei van de rivier de Semois en bezoekt daarbij onder andere het stadje Bouillon. De wandeltocht begint in Vresse en je komt onderweg een zeer gevarieerd landschap én schilderachtige dorpjes met oude watermolens tegen. Je loopt zowel langs de rivier als over het Ardenner plateau. Vanaf deze hoogte heb je een prachtig uitzicht over het glooiende landschap. Elke nacht slaap je in een ander hotel, waardoor je steeds nieuwe indrukken opdoet en een groter gebied verkent tijdens de wandelroute door de Ardennen.

Er zitten pittige en avontuurlijke wandelingen door de Ardennen tussen, dus een goede basisconditie is zeker van belang. Het is echter wel mogelijk om sommige routes aan te passen. Je kunt dan kiezen uit een langere en een kortere variant. In het hotel wordt ontbijt en een diner voor je geregeld en je bagage wordt voor je vervoerd. Tot slot is het ook mogelijk om je hond mee te nemen tijdens deze wandelvakantie in de Ardennen.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


Wandelvakantie Marcourt-en-Ardenne | Eigen-Wijze Reizen

Deze mooie wandelroute door de Ardennen leidt je door de natuur in de Belgische provincie Luxemburg. Je verblijft hier in een sfeervol familiehotel dat beheerd wordt door een Deens/Nederlands stel. Van hieruit maak je 5 prachtige wandelingen door de Ardennen. Je wandelt onder andere naar La Roche-en-Ardennes en komt onderweg allerlei mooie uitzichtpunten tegen. Hier heb je vaak een prachtig uitzicht over de Ourthevallei. Ook voert de wandelroute je dicht langs de rivier de Ourthe zelf en maak je aardig wat hoogtemeters. Bij La Roche bezoek je de indrukwekkende ruïne van de burcht; ook hier geniet je een geweldig uitzicht.

Op de vierde dag bereik je via een mooie wandeltocht de grotten van Hotton. Deze grotten worden door velen beschouwd als de mooiste van België. De lengte van de wandelingen door de Ardennen varieert van slechts 9 km tot maar liefst 24 km. Je kunt op bepaalde punten echter ook de keuze maken om met een bus te reizen, waardoor je minder lang onderweg bent. Het is mogelijk om je hond mee te nemen en er is een privé wellness bij het hotel.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


Wandelvakantie door de Ardennen – Individueel | Oad.nl

Deze 4-daagse wandelvakantie door de Ardennen begint in Poix-Saint Hubert en brengt je van daaruit op verschillende mooie plaatsen langs de rivieren de Lesse en de Lomme. Hier vind je talloze mooie oude beuken- en eikenbossen en heb je uitzicht op mooie glooiende velden. Vanuit deze uitgestrekte bossen wandel je naar een prachtig kasteel uit de 11e eeuw. Onderweg wandel je langs kronkelende rivieren en kun je op verschillende plaatsen pauzeren en bijvoorbeeld even picknicken. Ook kom je door het boekendorp Redu waar je heerlijk door allerlei straten met boekenwinkeltjes kunt struinen.

Eigenlijk is het een 2-daagse wandeltocht door de Ardennen, aangezien de wandelroutes voor dag 2 en 3 gepland staan. Je kunt er zelf echter heel gemakkelijk een 3-daagse of 4-daagse wandeltocht door de Ardennen van maken door ook op de dag van aankomst en vertrek een wandeltocht te maken. Je verblijft in een prima middenklasse hotel inclusief ontbijt en diner. Ook krijg je 2 keer een lunchpakketje mee en krijg je een uitgebreide routebeschrijving met kaartmateriaal.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


Wandelgebieden voor de mooiste wandelingen in de Ardennen

Er zijn verschillende gebieden waar je prachtig kunt wandelen langs Ardense rivieren, uitgestrekte velden, hellingbossen en rotspartijen. In de Ardennen vind je heel veel natuurschoon in de vorm van rivieren, stroompjes en zelfs watervallen. Je kunt er terecht voor wandelingen van een dag, maar ook 2-, 3- of meerdaagse wandeltochten zijn mogelijk in de Ardennen. Hieronder vind je een aantal wandelgebieden voor de mooiste wandelroutes in de Ardennen.

De Hoge Venen

De Hoge Venen is een gebied in het oosten van de Belgische Ardennen en ligt ook een klein stukje in Duitsland. Het ligt tussen Eupen, Monschau, Malmedy en Spa en is ongeveer 4500 hectare groot. Het is een beschermd Natura 2000 gebied en een deel van het hoogveen is nog steeds actief. Het gebied ligt voor een groot deel op een hoogvlakte en de hoogste toppen zijn bijna 700 meter hoog. Je kunt heerlijk rustig wandelen in de Hoge Venen en genieten van een rijke vegetatie, prachtige heide, bossen, graslanden en weilanden. Ook zijn er in dit gebied allerlei leuke dorpjes te vinden met karakteristieke boerderijen en beukenhagen. De Hoge Venen is helaas wel het gebied waar de meeste neerslag valt van heel België. Een goed regenpak is hier geen overbodige luxe.

Semoisvallei

De Semois

De Semoisvallei is een prachtige vallei en je vindt hier misschien wel de mooiste wandelroutes van de hele Ardennen. Door het mooie dal lopen ontelbaar veel kleine slingerende riviertjes en langs de oever van de rivier de Semois vind je sfeervolle dorpjes vol authentieke details. Er zijn nog watermolens te vinden en in de omgeving staan veel indrukwekkende middeleeuwse burchten. Tijdens wandeltochten door de Semoisvallei kom je door oude hellingbossen, prachtige open velden en een zacht glooiend landschap. Vergeleken met de Hoge Venen loop je hier minder steil omhoog en omlaag en je komt dan ook maximaal op 400 meter hoogte. Toch voldoende voor mooie vergezichten en een gevarieerde, avontuurlijke wandelingen door de Ardennen. De volgende wandelingen kun je via reisorganisaties boeken in dit gebied:

Vallei van Ninglinspo

De Ninglinspo is een rivier in de Ardennen die uitmondt in de Amblève. Het is de enige bergrivier in België en Ninglinspo stroomt dan ook van een hoogte van 420 meter dan een hoogte van 170 km. Gemiddeld heeft de rivier dan ook een helling van 8% en vind je er allerlei mooie watervalletjes. De waterval van Chaudière is de grootste waterval en kent enkele diepe bassens door de erosie die het wervelende water veroorzaakte. Deze worden ook wel ‘bad van het hert’, ‘bad van de waternimfen’ en ‘bubbels van de ketel’ en nog een aantal namen genoemd. 

Je kunt bij de Ninglinspo dan ook prachtig wandelen. Zowel vlak langs de Ninglinspo lopen wandelroutes als wat hogerop vanwaar je mooi uitkijkt over de Ardennen en de Ninglinspo. Vanaf Sedoz heb je bijvoorbeeld een mooie wandelroute van 6,5 km, maar je kunt ook langere wandeltochten langs de Ninglinspo maken. Ook kun je bij Ninglinspo prima met je hond wandelen.

La Grande Fôret de Saint-Hubert 

Het Grande Fôret de Saint-Hubert is een enorm woud in de Belgische Ardennen van zo’n 100.000 hectare groot. Je vindt er meer dan 1.500 km aan wandelroutes en kunt er als wandelaar dus echt je hart ophalen. Onderweg kom je hier best vaak wild tegen. Zo kun je bijvoorbeeld herten, reeën en wilde zwijnen spotten en leven hier ook onwijs veel mooie vogels, eekhoorns en andere kleine diertjes. De individuele Wandelvakantie door de Ardennen van Oad.nl loopt door dit gebied en start in Poix Saint-Hubert.

Hoëgne vallei

Hoëgne vallei

Als je een mooie plek zoekt waar je rustig kunt wandelen in de Ardennen is de Hoëgne vallei een goede optie. In tegenstelling tot wandelroutes bij de rivier Ninglinspo is het rondom de Hoëgne namelijk wat minder toeristisch. Hierdoor is de kans kleiner dat je om de haverklap iemand tegenkomt en kun je lekker met je eigen entourage genieten van idyllische bospaadjes, rotspartijen, watervallen, boomstambruggetjes en vlonderpaadjes. Je kunt hier verschillende wandelroutes lopen van zo’n 8 tot maar liefst 21 km.

Ourthevallei

De Ourthevallei is ook prachtig en een geschikt plek voor en meerdaagse wandeltocht in de Ardennen. De rivier de Ourthe meandert door het landschap en er zijn ook allerlei mooie kleine beekjes te vinden. Onder andere het mooie plaatsje La Roche-en-Ardennes ligt aan de Ourthe. Eveneens vind je hier het mooie Hotton met de bekende kalksteengrotten en ligt tussen deze beide plaatsjes ligt het dorpje Marcourt. Vanuit deze plaats kun je allerlei mooie trektochten lopen. Ook de Wandelvakantie Marcourt-en-Ardenne van Eigen-Wijze Reizen begint hier.

Praktische zaken voor meerdaagse wandeltochten in de Ardennen 

Voordat je een wandelreis door de Ardennen gaat maken, is het goed om een aantal praktische zaken te regelen. Zo is het belangrijk om bepaalde reisdocumenten bij je te hebben en de juiste spulletjes in te pakken. Hieronder vertellen we je hier iets meer over.

Reisdocumenten

Om naar de Ardennen te reizen voor een wandelvakantie heb je een geldig paspoort of een geldige ID-kaart nodig. Een visum is niet nodig. Verder is het raadzaam om een pasje van je verzekering mee te nemen, zodat je bij ongevallen direct geholpen kunt worden. 

Voorbereiding

In Nederland zijn we vooral gewend om op vlakke ondergronden te wandelen en hooguit hier en daar een heuveltje mee te pakken op de Veluwe of in Limburg. In de Belgische Ardennen zijn de hoogteverschillen een stuk groter, waardoor je conditioneel meer wordt uitgedaagd. Je hoeft geen ervaren bergwandelaar te zijn, maar een goede basisconditie is wel nodig. Oefen dus voor vertrek de afstanden die je gaat wandelen in de Ardennen en draag hierbij ook alvast vergelijkbare bepakking als die je dan mee zult nemen.

Paklijst

Hond mee

De Ardennen zijn ook een heerlijke locatie om met je hond te wandelen. Als je dit van plan bent, is het wel verstandig om vooraf te checken of honden welkom zijn in de accommodaties waar je wilt overnachten. De Meerdaagse wandeltocht in Bouillon is een geschikt wandelreis in de Ardennen om te maken met hond.

Wandelvakantie Ardennen

FAQ

Waar kun je mooi wandelen in de Ardennen?

Je kunt op verschillende plekken in de Ardennen heel erg mooi wandelen. Je vindt in de Ardennen mooie valleien daar waar rivieren stromen. Zo heb je bijvoorbeeld mooie valleien rondom de Ourthe, de Semois, Ninglinspo en Hoëgne. Als je wat meer hoogtemeters wilt maken, vind je de mooiste wandelroutes in de Hoge Venen. Dit is het hoogste deel van de Ardennen.

Kun je een huttentocht maken in de Ardennen?

De Ardennen kent natuurlijk geen bergen zoals in de Alpen en het aanbod aan berghutten is dan ook beperkt. Toch zijn er wel een aantal berghutten te vinden in de Ardennen van waaruit je een huttentocht kunt maken. Een andere optie is overnachten in kleine hotelletjes of B&B’s. Als je een avontuurlijke wandeltocht door de Ardennen wilt maken, kun je ook gaan ‘wildkamperen’ in een bivakzone. Wanneer je voor een georganiseerde wandelreis in de Ardennen kiest, kun je vaak ook van locatie naar locatie trekken en steeds ergens anders overnachten. De … is hier een goed voorbeeld van. Zo heb je ook een soort ‘huttentocht’ door de Ardennen.

Lees ook: Wildkamperen in de Ardennen

Waar kun je rustig wandelen in de Ardennen?

Als je het mooie uitzicht in de Ardennen liever niet wilt delen met tientallen andere wandelaars, kun je bepaalde plekken beter vermijden. Drukke plaatsen zijn bijvoorbeeld Ninglinspo, Spa en de watervallen van Coo. Ook de Hoge Venen zijn populair, maar dit gebied is groot genoeg om toch rustig te kunnen wandelen. Ook de Hoëgne vallei is een wat rustiger gebied en 

Waar mag je wandelen in de Ardennen met hond?

Je mag op de meeste plekken in de Ardennen gewoon wandelen met je hond. Over het algemeen moet je hond wel aangelijnd zijn tenzij anders wordt aangegeven. Er zijn bijvoorbeeld ook speciale losloopgebieden waar je hond even lekker vrij kan rennen en rondsnuffelen. 

Waar in de Ardennen kun je langs watervallen wandelen?

De mooiste wandelroutes in de Ardennen langs watervallen vind je langs de Ninglinspo. Deze rivier heeft een hellingspercentage van gemiddeld 8% en kent verschillende mooie watervallen. Er zijn dan ook meerdere mooie wandelingen te maken in de buurt van de Ninglinspo.

Waar kun je wandelen in de Ardennen met buggy?

In de Belgische Ardennen vind je voornamelijk veel onverharde slingerpaadjes waar je niet eenvoudig met een buggy overheen rijdt. Er zijn echter ook wandelroutes in de Ardennen waar je wel comfortabel met een buggy kunt wandelen. Een voorbeeld is de Megalietenwandeling van zo’n 5 km. Ook kun je bij het meer van Coo een leuke wandeltocht maken en zijn er mogelijkheden in Remouchamps. Een andere leuke optie is het plankenpad van Mont Rigi in de Hoge Venen.

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.