Tips voor de mooiste wandelvakantie in de Dolomieten

Tips voor de mooiste wandelvakantie in de Dolomieten

De Dolomieten zijn een bergketen in het noorden van Italië. De bergen maken deel uit van de Alpen, maar zien er anders uit dan de bergen in bijvoorbeeld Frankrijk en Zwitserland. De bergtoppen in de Dolomieten zijn ruig, steil en bijzonder van kleur. Tijdens een wandelvakantie of huttentocht in de Dolomieten kijk je je ogen dan ook uit. Het uitzicht op de bergen is fenomenaal, maar je vindt er ook prachtige alpenweiden, valleien, rivieren en watervallen en indrukwekkende gletsjers. In dit artikel hebben we onze top 5 wandelvakanties in de Dolomieten voor je op een rijtje gezet. Ook geven we je tips voor mooie wandelroutes en wandelgebieden en een goede voorbereiding op je wandelreis.

Reisorganisaties voor wandelvakanties in de Dolomieten

Je kunt natuurlijk zelf een wandelvakantie naar de Dolomieten plannen of op de bonnefooi vertrekken. Als je je vakantie liever niet aan het lot overlaat, kun je echter ook voor een georganiseerde wandelvakantie kiezen bij een van onderstaande reisorganisaties.

  • SNP Reizen
  • Eigen-Wijze Reizen
  • Oad Reizen

Top 5 wandelvakanties in de Dolomieten


Alta via numero uno – 8-daagse trektocht Dolomieten | SNP

Tijdens deze huttentocht in de Dolomieten ga je de Alta Via delle Dolomiti Numero Uno lopen. Deze wandelroute in de Dolomieten in Italië is een ware klassieker onder de bergwandelingen. Je doet ruim een week over deze onvergetelijke tocht en belandt van het ene spectaculaire vergezicht in het andere. De wandelvakantie begint bij het prachtige bergmeer Lago di Braies en wandelt van daaruit Parco Naturale Fanes-Sennes in. In dit park vind je indrukwekkende rotswanden met steile pieken afgewisseld met uitgestrekte velden en een grote variatie aan mooie planten.

Je loopt per dag afstanden van ongeveer 10 tot maar liefst 20 kilometer. Voor deze huttentocht in de Dolomieten is een goede wandelconditie dan ook echt nodig. Doordat je in berghutten en berghotels overnacht kun je bij helder weer de zon prachtig zien ondergaan en ‘s ochtends vroeg in alle rust zien opkomen. ‘s Nachts valt er een fantastische sterrenhemel te bewonderen en overdag is de kans groot dat je wilde dieren als gemzen, bergmarmotten en zelfs steenbokken tegenkomt. Op de meeste dagen is deze wandelvakantie in de Dolomieten bagagevervoer mogelijk, maar dit geldt niet voor alle nachten.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


Palaronda trek | 4 dagen | Pale di San Martino | SNP

De Palaronda trek van SNP is een mini huttentocht in de Dolomieten waarin je 3 dagen gaat hiken. Op de eerste dag stap je in een kabelbaan op weg naar Rifugio Rosetta. Je overnacht daar in de berghut, zodat je de volgende dag op tijd naar de Fradustagletsjer kunt wandelen. Na deze wandeltocht van 11 kilometer overnacht je in Rifugio Pradidali. Op dag 3 wandel je de Pradidali vallei in over een panoramisch pad langs beekjes en kleine watervalletjes. Je wandelt de Val Canali in met indrukwekkende rotszuilen en de rotstoren van Sass Maor. Je wandelt door koele bossen naar Rifugio Canali-Treviso en op dag 4 wandel je weer bergopwaarts naar de Passo Canali.

Hier geniet je van een adembenemend uitzicht over de Dolomieten; welke kant je ook op kijkt. Vervolgens pak je de kabelbaan terug naar beneden óf boek je een extra nacht, zodat je nog wat langer kunt genieten van de overweldigend mooie omgeving. De wandelvakantie in de Dolomieten is inclusief ontbijt en diner. Bagagevervoer is niet mogelijk, maar doordat het een korte huttentocht is, valt de bepakking doorgaans mee. De mini trektocht is ook geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar die ervaring hebben met bergwandelen.

Palaronda

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


Wandelvakantie Kastelruth » 6 of 8 dagen | Italië

Je gaat tijdens deze 6 of 8 daagse wandelvakantie in de Dolomieten bergwandelingen maken vanuit het mooie dorp Kastelruth. Het dorp is rustig en ideaal gelegen voor verschillende wandeltochten in het Dolomietengebergte. Het is zowel mogelijk om vanuit je accommodatie te vertrekken voor een bergwandeling als een stoeltjeslift of bus te gebruiken. Tijdens deze wandelvakantie van Eigen-Wijze Reizen liggen de wandelroutes in de Dolomieten niet vast, maar bepaal je zelf welke wandeltochten jij gaat maken. Wel zijn verschillende wandelroutes voor je uitgezocht. Hiervan krijg je routebeschrijvingen met kaarten; je hoeft zelf dus alleen nog maar een route te kiezen. Het is 3 keer per week ook mogelijk om gratis een wandeling te maken met een ervaren berggids.

Je verblijft in Hotel Villa Kastelruth, een comfortabel én erg populair hotel. Je kunt gratis gebruik maken van de sauna en het zwembad in het hotel én er is ‘s middags een taartbuffet voorzien. Het is ook mogelijk om je hond mee te nemen tijdens deze wandelvakantie in de Dolomieten. Hiervoor betaal je een toeslag van 20 euro per dag.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


Wandelvakantie in de Dolomieten en Trentino – Individueel

De wandelvakantie in de Dolomieten en Trentino van Oad Reizen voert je naar de prachtige bergen rondom Cortina d’ Ampezzo. In deze regio vind je talloze mooie wandelroutes die je stuk voor stuk met prachtige uitzichten over de Dolomieten belonen. Je wandelt door de koele bossen en over de prachtige alpenweiden. De wandeltochten leiden je naar prachtige plekken, waaronder een adembenemend uitzicht op de Drei Zinnen (Tre Cime in het Italiaans). Deze 3 steile rotsen staan op een rijtje en steken hoog boven de omgeving uit. Je wandelt ook over de beroemde Alta Via van de Dolomieten. Daarbij kom je door groene valleien, langs heldere bergmeren en trek je over bergkammen. Onderweg bestaat de kans dat je bergmarmotten en misschien wel herten spot.

Tijdens deze 8 daagse trektocht verblijf je in karakteristieke middenklasse hotels in Cortina d’ Ampezzo, La Val en La Villa. Ook overnacht je een keer in Fanes in een comfortabele berghut. Het wisselt per locaties welke maaltijden inbegrepen zijn, maar er is in ieder geval elke dag ontbijt voorzien. Verder is deze wandelvakantie in de Dolomieten inclusief bagagevervoer en de privé transfers die in het programma zijn opgenomen.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


Wandelvakantie Dolomiti di Brenta & Adamello | groepsreis vanuit comfortabel hotel

Als je het leuk vindt om nieuwe mensen te leren kennen en met een groep enthousiaste wandelaars de bergen in te trekken, is deze groepsreis in de Dolomieten een goede keuze. Je gaat met een groep van minimaal 5 en maximaal 15 personen op reis en wordt begeleid door een goed opgeleide SNP reisleider. Deze doet er alles aan om van de reis een succes te maken en zorgt er ook voor dat je veiligheid in allerlei situatie gewaarborgd wordt. Je verblijft in het dorp Madonna di Campiglio in een sfeervol familiehotel. Hier kun je elke dag genieten van heerlijke Italiaanse maaltijden na een flinke wandeltocht in de bergen.

Het dorp bevindt zich tussen de Dolomiti di Brenta met haar loodrechte kalkkliffen aan de ene kant en de Adamello aan de andere kant. Hier vind je volop bergmeertjes. De wandelvakantie is inclusief de Dolomeetcard. Hiermee kun je de hele week gebruik maken van bussen en gondels en zelfs musea bezoeken. Mochten bepaalde wandelingen te zwaar zijn of wil je iets anders doen, dan kun je probleemloos een andere gondel pakken en zelf een route uitkiezen.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


Waarom een wandelreis in de Dolomieten?

De Dolomieten zijn een indrukwekkende bergketen in het noorden van Italië waar je als wandelaar en natuurliefhebber je hart kunt ophalen. Sinds 2009 staan de Dolomieten op de Unesco Werelderfgoedlijst. De kleurrijke bergen maken deel uit van de Zuidelijke Kalkalpen en wordt gekenmerkt door indrukwekkende steile pieken en rotswanden. In die zin verschillende Dolomieten ook van de Alpen in bijvoorbeeld Frankrijk of Zwitserland.

De Italiaanse Dolomieten bieden een prachtig decor voor een huttentocht of wandelvakantie vanuit een berghotel. Daarbij zijn er in dit deel van Italië veel overblijfselen uit de Eerste Wereldoorlog te vinden. Destijds werd er in de bergen zwaar gevochten en werden er tunnels door de bergen gemaakt en trappen gebouwd om snel op strategische plaatsen te komen.

Dolomieten

Klimaat

In de Dolomieten heerst een landklimaat. Dit houdt in dat het er in de zomers redelijk warm is en in de winters behoorlijk koud. In de zomermaanden is de gemiddelde temperatuur zo’n 18 tot 20 graden, terwijl de temperatuur in de wintermaanden onder 0 ligt. Er valt dan ook meer neerslag en een pak sneeuw is heel gebruikelijk. Naast een mooie wandelbestemming is de Dolomieten daarom ook een wintersportgebied bij uitstek.

Op veel plaatsen zijn hierdoor kabelbanen te vinden die ook in de zomermaanden in gebruik zijn. Het zorgt niet meteen voor het mooiste plaatje, maar het zorgt er wel voor dat je snel in het hooggebergte bent en meteen door het indrukwekkende berglandschap wandelt. De beste reistijd voor een wandelvakantie is van juni t/m september. Dan is de meeste sneeuw verdwenen en zijn de wandelpaden goed begaanbaar.

Landschap

De Dolomieten bevinden zich in het noorden van Italië. Het landschap in de Dolomieten wordt gekenmerkt door hoge steile bergkammen en rotsen, afgewisseld door prachtige groene alpenweiden en dichte naaldbossen. In het hooggebergte vind je daarnaast veel helderblauwe bergmeren met smeltwater van gletsjers. Door de groene valleien stromen vele riviertjes en er zijn volop watervalletjes te vinden.

De hoogste berg in de Dolomieten in Italië is de Punta Penia met een hoogte van 3342 meter. Deze bergpunt maakt onderdeel uit van de Marmolada. Deze berg heeft zelfs meerdere toppen boven de 3000 meter en heeft nog altijd een gletsjer. Door klimaatverandering wordt deze echter wel steeds kleiner.

Mooiste wandelgebieden en wandelroutes in de Dolomieten

De Dolomieten kent ongekend veel mooie wandelgebieden en wandelroutes. Door de vele wandelpaden is het goed te doen om zelf een wandelroute uit te stippelen die bij je past, maar je kunt natuurlijk ook een bestaande route volgen of een wandelroute die je reisorganisatie voor je heeft uitgezocht. Hieronder vertellen we iets meer over mooie wandelgebieden en wandelroutes in de Dolomieten.

Dolomiten-Höhenwege

Vanaf de jaren 60 van de vorige eeuw zijn er verschillende langeafstandswandelroutes in de Dolomieten uitgestippeld die de naam Dolomiten-Höhenwege kregen. In totaal zijn er 10 etappes waarvan de Alta Via Numero Uno nog altijd de bekendste en populairste is. Dit is misschien wel de bekendste wandelroute van de Dolomieten en Italië. De wandeltocht is 150 kilometer lang en is voor de meeste wandelaars goed te doen. Er komt een klein stukje via ferrata voor op de route.

De lengte van de verschillende etappes varieert van 90 tot 200 kilometer. Langs alle routes zijn berghutten te vinden, waardoor het perfecte wandelroutes zijn voor huttentochten in de Dolomieten. Je kunt ervoor kiezen om zelf berghutten of berghotels te boeken, maar je kunt dit ook aan een reisorganisatie, zoals SNP overlaten.

Parco Naturale Tre Cime (Drei Zinnen)

Wanneer je foto’s voorbij ziet komen van de Dolomieten is de kans groot dat de Drei Zinnen (of Tre Cime) ook langskomen. Deze 3 steile bergtoppen zijn dan ook een belangrijk herkenningspunt in de Dolomieten. De 3 toppen hebben elk een eigen naam; de Westliche Zinne (of Cima Ovest) ligt aan de westkant en heeft een hoogte van 2.973 meter. De Grosse Zinne (of Cima Grande) ligt in het midden en is duidelijk het grootst. Deze Zinne heeft een hoogte van 2.999 meter. De Kleine Zinne (of Piccola Cima) is de meest oostelijke bergtop en heeft een hoogte van 2.856 meter. Je kunt in de omgeving van de Drei Zinnen prachtig hiken en er zijn verschillende berghutten in de buurt waar je kunt overnachten.

Pale di San Martino

Pale di San Martino is een prachtig ongerept gebied in het zuiden van de Dolomieten. Dit gebied is wat minder bekend, maar behoort wat ons betreft zeker tot de mooiste bergketens van de Dolomieten. En doordat het wat minder toeristisch is, is het juist bij uitstek geschikt voor wandelaars die graag de rust opzoeken. Je vindt hier ook een enorme hoogvlakte die lijkt op een tafel en een hoogte heeft van 2.000 meter.

Seiser Alm

De Seiser Alm is de grootste Alpenweide van Europa en zowel in trek bij wintersporters als wandelaars. Aanvankelijk was het voornamelijk een regio voor wintersport, maar de glooiende bergweiden, omringd met de steile bergtoppen zijn ook een perfect decor om te wandelen en hiken. De vele skiliften en kabelbanen zijn ook in de zomer in gebruik, waardoor je als wandelaar snel in het hooggebergte bent voor indrukwekkende wandelingen.

Val di Fassa

Val di Fasse is een prachtig bergdal in de Dolomieten. Het dal is uitgesleten door de rivier de Avisio die tot stand komt door het smeltwater van de Marmolada gletsjer verderop. Vanuit het dal kun je de gletsjer tegen de hoogste bergtop van de Dolomieten zien liggen. Je vindt in dit dal meer dan 50 mooie wandelroutes en je kunt ook een georganiseerde wandelreis naar het gebied boeken.

Praktische tips voor een wandelreis in de Dolomieten

Voordat je op wandelvakantie vertrekt naar de Dolomieten, is het natuurlijk belangrijk om je voor te bereiden. Hieronder vind je een aantal praktische tips.

Taal en valuta

De Dolomieten liggen tegen de grens van Oostenrijk en deze grens is over de jaren heen en weer geschoven. Er is bijvoorbeeld zwaar gevochten in de Dolomieten in de Eerste Wereldoorlog. Hierdoor wordt er in de Dolomieten zowel Duits als Italiaans gesproken. Op veel plekken is Duits echter de grootste taal, waardoor je je hier prima kunt redden als je een woordje Duits spreekt. Echter kunnen veel Italianen tegenwoordig ook wel een klein beetje Engels. Aangezien Italië de Euro als munteenheid heeft, hoef je geen geld te wisselen. Je kunt op de meeste plaatsen ook gewoon met je pinpas betalen.

Voorbereiding

De bergen in de Dolomieten zijn hoog en steil, waardoor veel wandelroutes best pittig zijn. Zeker als je een georganiseerde wandelvakantie of huttentocht in de Dolomieten gaat maken, is een goede wandelconditie en ervaring met hiken in de bergen onmisbaar. Als je op eigen gelegenheid gaat hiking in de Dolomieten kun je wat kortere wandelroutes uitkiezen, zodat je het bergwandelen rustig kunt opbouwen. Zorg ervoor dat je je bergschoenen vooraf goed hebt ingelopen, zodat de kans op blaren zo klein mogelijk is.

Reisdocumenten

Je hebt voor een wandelvakantie in de Dolomieten in Italië geen visum nodig. Als Nederlander (of inwoner van een ander Schengenland) is een geldig paspoort of een geldige ID-kaart voldoende. Wanneer je medicatie meeneemt, kan het verstandig zijn om bij je huisarts of apotheek een Europees Medisch Paspoort aan te vragen. Vergeet ook niet om papieren en/of pasjes van de zorg- en reisverzekering mee te nemen. Dit zorgt ervoor dat je in geval van nood snel de juiste hulp krijgt en gemakkelijk advies kunt inwinnen.

Hond mee

Als je een hond hebt, kan het ontzettend leuk zijn om een wandelvakantie in de Dolomieten te maken samen met je trouwe viervoeter. Ook voor een hond kunnen de wandelingen echter pittig zijn, hou dus zeker rekening met de conditie van je hond en zorg ervoor dat je ook voor je hond voldoende water en verzorgingsproducten bij je hebt. Er zijn bijvoorbeeld ook speciale rugzakken voor je hond waarin hij zelf z’n watervoorraad mee kan nemen.

Als je zelf een wandelreis uitstippelt, is het natuurlijk handig om vooraf te checken of je hond in de accommodatie welkom is. Bij georganiseerde wandelvakanties in de Dolomieten wordt vaak aangegeven of honden zijn toegestaan of niet. De Wandelvakantie in Kastelruth van Eigen-Wijze Reizen is een voorbeeld van een wandelvakantie in de Dolomieten waarbij je hond mee mag. Je betaalt wel een toeslag per nacht.

Paklijst voor wandelvakantie Dolomieten

Veelgestelde vragen over wandelen in de Dolomieten

Waar kun je mooi wandelen in de Dolomieten?

Je kunt op heel veel plekken in de Dolomieten wandelen, maar er zijn wel een aantal bestemmingen die eruit springen. Zo kun je ontzettend mooi wandelen bij de Drei Zinnen. Deze iconische bergtoppen zijn omringd door wandelroutes die je een fantastisch uitzicht bieden op de 3 steile toppen.

Wat zijn de mooiste wandelroutes in de Dolomieten?

In de Dolomieten zijn ontzettend veel mooie wandelroutes te vinden. Een heel bekende langeafstandswandelroute is de Alta Via Numero Uno. Sowieso zijn de Dolomiten-Höhenwege stuk voor stuk aanraders.

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.