Tips voor de mooiste wandelvakantie in Limburg

Tips voor de mooiste wandelvakantie in Limburg

De provincie Limburg is een geliefde vakantiebestemming en dat is niet zonder reden. Je waant je hier echt een beetje in het buitenland; het landschap is heuvelachtig en de lieflijke dorpjes worden gekenmerkt door authentieke vakwerkhuizen. Zowel in Noord-, Midden- als Zuid-Limburg is het landschap erg mooi, waardoor je alle kanten op kunt voor een wandelvakantie in Limburg. Voor bergwandelaars zijn de mooiste wandelroutes in Zuid Limburg te vinden, doordat daar grotere hoogteverschillen te vinden zijn.

Reisorganisaties die wandelvakanties naar Limburg aanbieden

  • SNP Reizen
  • Eigen Wijze Reizen
  • ANWB Reizen

Top 5 mooiste wandelvakanties in Limburg


  1. Zuid-Limburg wandelvakantie | wandelen langs hotels | SNP

Deze 4 daagse wandelvakantie in Zuid Limburg brengt je naar het mooie Limburgse heuvelland. Je gaat zowel in Zuid Limburg wandelen als in de mooie Belgische voerstreek. Beide gebieden zijn prachtig heuvelachtig en je waant je dan ook meteen in het buitenland. Door de heuvels zijn de wandelingen hier ook meteen uitdagender dan in de vlakke delen van Nederland. Daar komt bij dat je door de heuvels te beklimmen van prachtige uitzichten kunt genieten. Onderweg wandel je langs meanderende riviertjes die ontstaan door de vele bronnen, uitgestrekte graslanden, beboste hellingen, heggen en boomgaarden. Ook wandel je over het plateau van Margraten.

Je wandelt verder veelal door de brede valleien die zijn uitgesleten door de rivieren de Gulp en de Geul. Door het zachte mergel kon het water gemakkelijk een vallei uitslijten. Onderweg passeer je zo nu en dan boerenhoeven in de typische vakwerkstijl. Je overnacht in 2 verschillende comfortabele accommodaties inclusief ontbijt. Op 2 dagen is ook het diner inbegrepen en op de tweede dag is er bagagevervoer geregeld.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


  1. Wandelvakantie Epen » (4 of 6 dagen) ⋆ wandelen in Limburg

Tijdens deze 4 of 6 daagse wandelvakantie in Limburg ga je eveneens wandelen in het mooie Zuid Limburg. Je gaat wandelen vanuit het plaatsje Epen, dat in het Geuldal ligt. Van hieruit maak je verschillende mooie wandeltochten. De wandelroutes voeren je steeds in een andere richting, waardoor je veel variatie zult ervaring in het landschap. Je wandelt voortdurend in heuvelachtig gebied en veelal over mooie slingerende wandelpaadjes. Je ziet onderweg mooie vakwerkhuizen en klimt onder andere naar het afgelegen gehucht Heijenrath. De bospaden voeren je door bijzondere holle paden, door de bossen naar mooie uitzichtpunten. Van hieruit geniet je van prachtige vergezichten over de mooie omgeving.

Op sommige momenten zijn de wandelroutes in dit deel van Limburg best pittig en maak je aardig wat hoogtemeters. Tijdens een van deze wandeltochten breng je een bezoek aan het Drielandenpunt op de grens van Nederland, België en Duitsland. Je overnacht 3 of 5 nachten in Epen op basis van logies of halfpension. Ter plekke kun je eventueel een lunchpakket bijboeken.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


  1. Dutch Mountain Trail | Beklim de seven summits in NL | SNP

Als je echt het bergwandelgevoel wilt beleven tijdens je wandelvakantie in Limburg is de Dutch Mountain Trail een absolute aanrader. Je gaat gedurende deze 6 of 7 daagse wandeltocht in Limburg meer dan 1500 meter klimmen en dalen in 6 verschillende bergetappes. Je wandelt over slingerende paadjes, langs wijngaarden en hellingen vol met bloemen. Ook loop je door holle wegen en passeer je onderweg snelstromende riviertjes. De paden worden zo nu en daar aardig steil, maar daarop volgt dan ook weer snel een prachtig uitzicht als beloning. Je daalt vervolgens weer af langs steile rotswanden waarbij je in een steile afgrond kijkt.

Onderweg is er niet alleen natuurschoon om van te genieten, maar ook volop authentieke Limburgse architectuur. Je wandelt door lieflijke dorpen vol valkwerkhuizen en prachtige vierkantshoeven. Maar je passeert ook mooie landgoederen en kastelen. Overnachten doe je in comfortabele hotels en herbergen en deze wandelvakantie in Limburg is inclusief bagagevervoer. Tot slot is er onderweg volop gelegenheid om op de gezellige Limburgse terrasjes iets te drinken en te genieten van een Limburgse vlaai.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


  1. Krijtlandpad – Wandelvakantie in Limburg

Het Krijtlandpad is een hele mooie wandeltrektocht in Limburg. Je wandelt tijdens deze langeafstandswandelroute door het meest zuidelijke deel van ons land; namelijk het Zuid-Limburgse Krijtland. Je vindt hier een prachtig heuvelachtig landschap met beboste hellingen, bloemen, holle paden, kronkelende beekjes en lieflijke dorpjes met vakwerkhuizen. Tijdens deze wandelvakantie ga je dagelijks zo’n 14 tot 25 kilometer wandelen, je kunt echter zelf bepalen of je voor de lange of korte wandelroute kiest.

Onderweg kun je op een van de vele terrasjes genieten van de heerlijke Limburgse vlaai waar dit gebied om bekend staat. De wandelvakantie begint in Maastricht en brengt je helemaal naar de Vaalserberg bij het Drielandenpunt. Vervolgens keer je via een andere route weer terug naar Maastricht. Vanaf de plateaus onderweg geniet je van beeldschone vergezichten over de valleien. Je overnacht in prima hotels en de wandelvakantie in Limburg is inclusief bagagevervoer. Je hoeft zelf dus alleen een dagrugzak bij je te dragen. Je overnacht op basis van logies of halfpension.

Krijtlandpad

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


  1. 3-daags wandelarrangement Noord Limburg – Chateau Holtmuhle

Deze korte ANWB wandelvakantie in Noord Limburg duurt slechts 3 dagen, maar laat je op een prachtige manier kennismaken met het veelzijdige landschap van Noord Limburg. Je kunt hier heerlijk wandelen en tegelijkertijd genieten van de Limburgse gastvrijheid. Je vindt hier bijvoorbeeld de bijzondere maasvallei waar je over het jaagpad langs de rivier kunt wandelen. Vanaf het pad heb je een bijzonder mooi uitzicht op het kloosterdorpje Steyl. Via een pintje kun je van de ene oever naar de andere varen, zodat je een flinke rondwandeling kunt maken tussen Venlo, Steyl en Tegelen.

Overnachten doe je tijdens deze korte wandelvakantie in het luxe Bilderberg Hotel Chateau Holtmuhle. Dit historische kasteel stamt uit de middeleeuwen en is omgetoverd tot een stijlvol viersterrenhotel. Het kasteel heeft nog een authentieke slotgracht en is de perfecte uitvalsbasis voor zowel wandeltochten als fietstochten. Je overnacht hier op basis van logies en ontbijt.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


Waarom wandelen in Limburg?

In de Limburgse natuur waan je je al gauw in het buitenland. Het heuvelachtige landschap en de brede valleien zijn dan ook een prachtig decor voor zowel kortere wandelroutes als meerdaagse wandeltochten. Daar komt nog bij dat je hier sfeervolle dorpjes en stadjes met vakwerkhuizen en mooie architectuur vindt. Onderweg kun je prima even vertoeven op een gezellig terras en een lekkere punt Limburgse vlaai bestellen.

Een voordeel van een wandelvakantie in Limburg is dat je helemaal niet ver hoeft te rijden. De geplande wandeltocht kan daardoor veel sneller van start gaan en je hoeft geen dagen te rijden of een vliegtuig te pakken. Zo maak je ook meteen een milieubewuste keuze.

Mooie wandelgebieden en wandelroutes in Limburg

In heel Limburg zijn mooie uitgestrekte wandelgebieden te vinden. Er zijn dan ook heel veel wandelroutes in zowel Zuid Limburg als in het midden en noorden van de provincie. Hieronder vertellen we je iets meer over de mooiste wandelgebieden en wandelroutes in Limburg. Je kunt namelijk niet alleen

De Maasduinen

De Maasduinen is een uitgestrekt natuurgebied dat in het noorden tegen de Gennepse Hei ligt en in het zuiden tegen het Zwart Water. Het langgerekte natuurgebied is de langste rivierduinengordel van Nederland. De Maasduinen zijn dus rivierduinen langs de Maas. Ze zijn grotendeels begroeid met bossen, maar worden nog steeds afgewisseld door stukken stuifzand, heide, akkers en vennetjes langs de oostoever van de rivier. Er zijn volop wandelroutes in dit deel van Limburg, waardoor er alle gelegenheid is om dit mooie landschap te ervaren.

De Grote Peel

De Grote Peel is een uitgestrekt waterrijk gebied dat zich bevindt op de grens van Noord-Brabant en het noorden van Limburg. Het landschap is zeer gevarieerd en biedt ruimte aan een grote variatie vogelsoorten. Delen van De Grote Peel zijn dan ook gesloten voor publiek in het broedseizoen en tijdens de vogeltrek. Je kunt hier erg leuk wandelen over de verschillende ondergronden én avontuurlijke wandelroutes volgen over knuppelbruggen en vlonderpaden.

Nationaal Landschap Zuid-Limburg / Limburgs Heuvelland

Het Nationaal Landschap Zuid-Limburg omvat bijna het hele zuidelijke deel van Limburg. Dit gebied is perfect voor een wandelvakantie door het heuvelachtige landschap en de uitgestrekte natuur. Het is een van de twintig Nationale Landschappen die in 2005 door het VROM zijn aangewezen. Het gebied overlapt grotendeels het Limburgs Heuvelland dat als aanduiding wordt gebruikt voor het niet-verstedelijkte deel van Zuid-Limburg.

Doordat het Heuvelland gevormd wordt door de uitlopers van de Belgische Ardennen en de Duitse Eifel vind je hier aardig wat hoogteverschillen. De hoogste toppen zijn meer dan 300 meter hoog met als hoogste top de Vaalserberg met een hoogte van 322,4 meter boven NAP.

Echter is het Limburgse Heuvelland of het Nationaal Landschap Zuid-Limburg niet alleen geliefd bij wandelaars vanwege de mooie natuur, ook de rijke cultuurhistorie en karakteristieke bebouwing spelen hierin een rol. Verder vind je er veel holle weggetjes en de bekende Limburgse mergelgrotten die door het water zijn uitgesleten.

Gulp- en Geuldal

Er zijn ontzettend veel mooie wandelroutes in Zuid-Limburg, waaronder een groot aantal in het Gulp- en Geuldal. Hier ligt onder andere het plaatsje Epen, waar veel wandelvakanties en wandelroutes in Limburg van start gaan. De rivieren de Gulp en de Geul hebben brede valleien uitgesleten in het zachte mergel.

Lange afstands wandelroutes in Limburg

Nederland kent heel wat mooie langeafstandswandelroutes die deels of helemaal door Limburg lopen. Het Pieterpad is de bekendste, maar zeker niet de enige. Hieronder vind je een aantal mooie lange afstands wandelroutes in Limburg.

Krijtlandpad

Het Krijtlandpad loopt dwars door Zuid-Limburg van Maastricht naar Vaals en weer terug. De wandelroute is in totaal 91 kilometer land en kan verdeeld worden over 6 dagwandelingen of etappes. Het pad heeft zijn naam te danken aan het natuurlijke krijt van het Mergellandplateau. De route voert je verder over glooiende velden, door boomgaarden en langs de rivieren de Geul en de Gulp.

Pieterpad

Het Pieterpad is natuurlijk een heel bekende langeafstandswandelroute in Nederland. En hoewel deze wandeltocht in Pieterburen – in Groningen – begint, lopen de laatste etappes allemaal door Limburg. Je loopt stukken langs de Maas in Noord Limburg, maar je gaat ook wandelen door het Geuldal en over het Zuid-Limburgs plateau in het zuiden.

Pieterpad

Pelgrimspad

Het Pelgrimspad loopt van Amterdam – via ‘s-Hertogenbosch – naar het Vrijthof in Maastricht. De wandelroute bestaat uit 2 delen; het eerste deel is 206 km lang en het tweede deel 250 km. Alleen tijdens het tweede deel wandel je dan ook door Limburg. Tijdens het Pelgrimspad kom je langs talloze kerken en kathedralen, wat het gevoel van een pelgrimspad versterkt.

Praktische tips voor een wandelvakantie in Limburg

Voor een wandelvakantie in Limburg hoef je minder voorbereidingen te treffen dan voor een wandelreis in het buitenland. Toch is het goed om met een aantal zaken rekening te houden en te zorgen voor de juiste bagage. Hieronder geven we je een aantal tips.

Reisdocumenten

Als Nederlander heb je voor een wandelvakantie in Limburg geen paspoort nodig, maar je moet je natuurlijk wel gewoon kunnen identificeren met een ID-kaart of rijbewijs. Daarnaast is het verstandig om altijd een pasje of papieren van je reisverzekering mee te nemen, zodat je in geval van pech snel geholpen kunt worden.

Voorbereiding

Limburg is het meest heuvelachtige deel van Nederland, waardoor wandelen hier intensiever kan zijn dan op de doorgaans vlakke ondergronden. De hoogtemeters die je tijdens verschillende wandelroutes in (met name Zuid-) Limburg maakt, zorgen ervoor dat je je meer moet inspannen. Een wandelvakantie in Limburg vergt qua conditie en uithoudingsvermogen echter geen enorme voorbereiding. Het kan echter wel als goede voorbereiding dienen voor een wandelvakantie in de hoge bergen in bijvoorbeeld Frankrijk of Italië.

Wat je bijvoorbeeld wel kunt doen ter voorbereiding op je wandelvakantie is een goede wandelgids kopen. Zo kun je bijvoorbeeld een wandelgids specifiek voor Zuid-Limburg kopen.

Bagagevervoer

Als je niet de hele wandeltocht met een zware rugzak wilt sjouwen, kun je er ook voor kiezen om een wandelvakantie in Limburg te boeken waarbij bagagevervoer is inbegrepen. Je bepakking wordt dan steeds voor je naar de volgende accommodatie vervoerd, zodat je zelf enkel met een dagrugzakje met water, snacks en wat kleine spulletjes hoeft te lopen. Bij de Dutch Mountain Trail van SNP is bagagevervoer bijvoorbeeld inbegrepen.

Paklijst voor een wandeltocht in Limburg

Veelgestelde vragen over wandelen in Limburg

Waar kun je leuk wandelen in Limburg?

Limburg kent een zeer gevarieerd landschap en zowel in Noord-, Midden- als Zuid-Limburg kun je heel mooi wandelen. Voor liefhebbers van een heuvelachtig landschap is Zuid-Limburg een goede keuze. Hier kun je bijvoorbeeld door het Gulp- en Geuldal wandelen, maar je kunt ook mooi wandelen bij Valkenburg, Slenaken of Schin op Geul.

Wat is de mooiste wandeling in Zuid Limburg?

De mooiste wandeling in Zuid Limburg is wat ons betreft de Wandelvakantie in Zuid-Limburg van SNP. Je wandelt tijdens deze 4 daagse wandelvakantie door het Gulp- en Geuldal en verkent het mooiste van het Zuid-Limburgse landschap.

Waar kun je mooi wandelen met hond in Limburg?

Op de meeste wandelroutes in Limburg zijn honden toegestaan. Vaak moeten ze echter wel aangelijnd zijn, maar er zijn ook wandelpaden en gebieden waar je hond los mag lopen. Zo vind je bijvoorbeeld een losloopgebied waar je met je hond kunt wandelen in de Maasvallei in Noord-Limburg.

Vanuit welke steden kun je mooi wandelen in Limburg?

Steden in Limburg van waaruit je mooi kunt wandelen, zijn bijvoorbeeld Valkenburg, Maastricht, Gulpen, Schin op Geul, Slenaken en Noorbeek.

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.