Tips voor de mooiste wandelvakantie in Marokko

Wandelvakantie Marokko

Hoewel je bij een reis naar Marokko misschien eerder aan een strandvakantie of citytrip denkt, is het land bij uitstek geschikt voor wandelvakanties. Het landschap is namelijk ontzettend gevarieerd en er zijn veel bergen, valleien en kloven aanwezig. Hierdoor zijn er volop wandelroutes in Marokko te vinden en valt er veel ongerepte natuur te verkennen. Daarnaast zorgt de levendige cultuur ook voor een bijzondere beleving. Tijdens een wandeling door het Atlasgebergte maar je vaak kennis met de de Berberbevolking. Een goede gids kan je veel achtergrondinformatie geven, maar het kan ook maar zo zijn dat je door de bevolking zelf wordt uitgenodigd voor een kopje verse muntthee. Waar je ook gaat wandelen in Marokko; je zult je niet vervelen. Om je te helpen de beste wandelvakantie naar Marokko te plannen, geven we je in dit artikel een aantal tips. We hebben een aantal mooie wandelreizen voor je verzameld en geven je informatie over mooie wandelgebieden in Marokko.

Reisorganisaties die wandelvakanties naar Marokko aanbieden

Je kunt zelf een wandelvakantie naar Marokko plannen, maar je kunt het organiseren van de reis ook uitbesteden. Reisorganisaties hebben vaak goede connecties en adresjes, waardoor je in korte tijd veel ziet en ontdekt. Hieronder vind je een aantal goede reisorganisaties die wandelvakanties naar Marokko aanbieden.

  • SNP
  • Djoser

Top 5 mooiste wandelreizen naar Marokko


Tafraoute en Anti-Atlas wandelvakantie | wandelen in marokko vanuit hotel | SNP

Deze SNP wandelvakantie in Marokko voert je onder andere naar de Anti Atlas in het zuiden van het land. Dit bergachtige gebied is nog redelijk onbekend bij toeristen, waardoor je er als wandelaar en natuurliefhebber je hart kunt ophalen. Je gaat onder andere wandelen door de Ameln vallei en kijkt vanuit je hotel in Tafraout uit over de rode granietrotsen. Ook tijdens de wandeltochten krijg je veel te zien van de bijzonder gevormde granietblokken en eeuwenoude rotsgravures. Het gebied staat verder bekend om de amandelcultuur en de bevolking is erg gastvrij.

Het contrast tussen de rode rotsen en de groene oase die de Ameln vallei vormt is groot. Tijdens een wandelroute door de vruchtbare vallei kom je prachtige tuinen en akkers tegen en wandel je langs vele olijf- en amandelboomgaarden. Je kunt in Oumesnat kennis maken met de Berberbevolking en gezellig een glas muntthee drinken. Verder ga je door de kloof van Aït Mansour wandelen en verken je verschillende sfeervolle dorpen en stadjes. Je verblijft in comfortabele hotels op basis van logies en ontbijt. Op de meeste dagen is ook het diner inbegrepen.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


Wandelreis Marokko, 8 dagen

Tijdens de groepswandelreis naar Marokko van Djoser reis je 8 dagen door Bougmez vallei in de Hoge Atlas. Het Atlasgebergte ligt in het midden van Marokko en kent een grote hoeveelheid mooie wandelroutes. Je trekt tijdens de wandelreis in Marokko door kloven en valleien én beklimt rotsen om van fantastische vergezichten te genieten. Hierbij kom je op hoogtes van zo’n 2000 meter. Tijdens de trektocht verblijf je in verschillende gastenverblijven en gîtes op basis van logies en ontbijt. De wandeltocht begint in Marrakech en je krijgt natuurlijk ook gelegenheid om de kleurrijke stad te verkennen. 

Na het bezoek aan Marrakech trek je de Bougmez vallei in en wandel je over de oude karavaanroutes. Het gebied wordt keurig door de bevolking onderhouden en overal zie je fruitplantages, graanvelden en waterstroompjes. Je wandelt ook door de Ahbak vallei en onderweg kom je kleurrijke dorpjes en gastvrije bevolking tegen. De gids die meewandelt kan je veel vertellen over de omgeving en de cultuur van het gebied. De wandelvakantie is inclusief bagagevervoer, dit wordt geregeld met taxi’s of muildieren.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


Atlasgebergte gezinsvakantie | vakantie met kinderen in Marokko | SNP

Als je met de gezin een wandelvakantie wilt maken in Marokko is deze privéreis van SNP een hele goede optie. Deze SNP Family Special voert je naar Toubkal in de Hoge Atlas en is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar oud. Je wordt tijdens de wandelreis begeleid door een deskundige Berbergidsen. Er lopen muildieren mee om de bagage te dragen en kinderen met vermoeide benen een tijdje te ontlasten. De wandelingen zijn spannend en een leuke uitdaging voor kinderen. Je komt door lemen bergdorpjes en geniet onderweg van prachtige vergezichten met besneeuwde bergtoppen. Samen met de gastvrije bevolking kun je onderweg een kop muntthee drinken onder een van de eeuwenoude notenbomen. 

Verder kom je onderweg langs akkers en velden waarop je de mannen ziet werken, terwijl vrouwen de was doen in de beekjes. De wandelreis begint en eindigt in Marrakech en je bent aan het begin of eind van de reis ook in de gelegenheid om hier wat tijd door te brengen. Je kunt de prachtige oude stadspoorten bewonderen en genieten van de cultuur en architectuur. Je verblijft in verschillende hotels, gasthuizen en gîtes inclusief ontbijt. Ook verschillende andere maaltijden zijn bij de reis inbegrepen. Soms reis je tijdens deze wandelvakantie samen met andere gezinnen die dezelfde reis hebben geboekt.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


Dadesvallei wandelvakantie | wandelen vanuit hotels | SNP

Deze groepswandelreis in Marokko brengt je naar de prachtige Dadès vallei. Deze groene vallei loopt als een lint door rotsachtige uitlopers van de Hoge Atlas en staat bekend als de Vallei van de duizend Kasbahs. Het landschap bestaat uit grote contrasten van woestijn en ruige rotsformaties en eeuwenoude kasbahs en levendige Berberdorpjes. De reis begint in Marrakech, waar je in een knus hotel verblijft. De trektocht door Marokko voert je elke dag een beetje verder het Atlasgebergte in. Je loopt tussen grillige rotsen door en passeert nauwe kloven die de ‘Apenvingers’ of ‘Hersenen van de Atlas’ genoemd worden. Via deze wandelroute bereik je de diepe canyon van de Dadès. 

Wanneer je de Dadès vallei eenmaal bereikt hebt, kom je verschillende kleine bergdorpjes tegen. Hier komen zelden toeristen, waardoor je echt de cultuur van de plaatselijke bevolking kunt proeven. Herders leiden hun kuddes naar de zomerweiden hogerop in de Atlas en zakken graan en brandhout worden gesjouwd door de vrouwen in de dorpjes. Hoewel de bevolking wat gereserveerd is, zijn de mensen erg vriendelijk. Je wordt begeleid door een SNP-reisleider en een Marokkaanse gids begeleidt de wandelingen door het gebied.

Dadesvallei Marokko

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


Marokko wandelvakantie | wandelen met kamelen in Sahara | SNP

Tijdens deze 9 daagse wandelvakantie van SNP reis je af naar het zuiden van Marokko. Je gaat hier een 5 daagse trektocht maken door de woestijn en verblijft onder andere in tenten. Er lopen kamelen mee om de bagage te dragen, zodat je zelf niet met zware bepakking hoeft te lopen. Luxe is er onderweg niet, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de bijzondere ervaring die je na deze trektocht hebt. Je gaat verschillende soorten woestijnen ontdekken, zowel met zandduinen als steenwoestijnen. Onderweg maak je kennis met de oorspronkelijk bewoners en zie je hoe deze nomaden leven.

Hoewel de wandelingen op zich niet heel zwaar zijn, kunnen hoge temperaturen de tocht wel inspannend maken. Ook is het terrein ruig, waardoor het voor sommige wandelaars toch pittig wordt. Om deze reden gaat er ook een rij-kameel mee die ingezet kan worden bij vermoeidheid. Je eindigt de trektocht in Zahora waar je een verfrissende duik kunt nemen in het zwembad en al het woestijnstof van je af kunt spoelen. Deze palmenoase bevindt zich aan de rand van de woestijn en zorgt voor een fijne afsluiting van de reis. Het is aan het begin en eind van de reis ook mogelijk om nachten bij te boeken.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


Waarom wandelen in Marokko?

Misschien is Marokko niet het eerste land waaraan je denkt bij het boeken van een wandelvakantie. Toch is dit land bij uitstek geschikt voor meerdaagse tochten door ongerepte gebieden. Je kunt tijdens een wandelreis in Marokko op plekken komen, waar zelden toeristen komen en zo de échte cultuur proeven van de plaatselijke bevolking. Het ruige ongerepte berglandschap en de woestijnen zorgen voor een compleet andere beleving dan in de Europese bergen. Daarbij is een wandelvakantie in Marokko prima te combineren met een paar dagen aan het strand of een bezoek aan een bijzondere stad, zoals de grote stad Marrakech. 

Landschap

Het landschap van Marokko verschilt per regio, maar is grofweg in te delen in vier – of zelfs 5 – verschillende soorten landschappen. Je vindt in Marokko namelijk het Rifgebergte in het noorden met daaronder het Atlasgebergte, de Hoogvlakte ligt in het oosten en helemaal in het westen ligt de Sahara. Hier vind je dan ook een echt woestijnlandschap met zandduinen en rode rotsen. Het Atlasgebergte kun je nog weer onderverdelen in de Midden Atlas, Hoge Atlas en Anti Atlas. Je vindt in Marokko bergtoppen van meer dan 4000 meter, waardoor het land zich zeer goed leent voor bergwandelingen en trektochten. Het Rifgebergte in het noorden is heel groen en kent veel bossen, afgewisseld met rotspartijen. Langs de kustlijn van Marokko vind je veel mooie stranden, waardoor je wandelingen kunt afwisselen met ontspanning aan de zee of oceaan.

Klimaat

Door het gevarieerde landschap is er ook veel variatie als het gaan om het klimaat. HEt land kent een subtropisch klimaat, maar de gemiddelde temperaturen kunnen met gebied verschillen. Het is het hele jaar door zonnig, waardoor je er eigenlijk altijd zeker van bent dat je mooi weer zult hebben tijdens je wandelvakantie in Marokko. In de zomer kunnen de temperaturen echter gemakkelijk oplopen tot zo’n 40 graden. Je kunt een wandelreis naar Marokko dan ook beter plannen in het voor- of najaar. In de winter liggen de temperaturen rond de 20 graden en in de bergen kan het stevig vriezen. Hier kun je ‘s winters dan ook de ski’s onderbinden en op wintersport gaan. In de Saharagebieden stijgt het kwik in de zomer nog verder dan 40 graden en kan het zelfs 50 graden worden.

Mooie wandelgebieden in Marokko

Het gevarieerde landschap van Marokko kent meerdere mooie wandelgebieden. Als natuurliefhebber en wandelfanaat kun je hier dan ook heel wat wandelreizen ondernemen voordat het eentonig zal worden. Hieronder vertellen we iets meer over een aantal mooie wandelgebieden in Marokko.

Atlasgebergte

Het Atlasgebergte is de bekendste bergketen in Marokko en de plek bij uitstek voor wandelvakanties en trektochten. Het gebied strekt zich uit van het zuidwesten van Marokko en loopt over de noordkant van Algerije tot in Tunesië. In Marokko kan het Atlasgebergte worden onderverdeeld in 3 gebieden, namelijk de Midden Atlas, de Hoge Atlas en de Anti Atlas.

Atlasgebergte

Midden Atlas

In het noorden van Marokko vind je de Midden Atlas. Dit berggebied is heerlijk ruig en ongerept en minder toeristisch dan de Hoge Atlas. Er is hier voor wandelaars dan ook ontzettend veel te ontdekken. Een echte aanrader is Park Jbel Tazekka dat bekend staat om de mooie cederbossen en de Cascades de Ras el-Oued. Maar er zijn ook andere mooie watervallen en bossen te vinden. Ook vind je er een prachtig rotsachtig landschap met weinig begroeiing dat een beetje buitenaards aandoet. Het is een heel geschikt gebied van avonturiers die bijzondere wandelroutes in Marokko niet uit de weg gaan.

Hoge Atlas

De hoogste bergen liggen – zoals de naam al doet vermoeden – in de Hoge Atlas. De hoogste berg van het Atlasgebergte is Mount Toubkal met een hoogte van maar liefst 4.167 meter. Een beklimming van deze berg is dan ook een hele uitdaging en wordt in meerdere dagen gedaan. Daarbij is het belangrijk om rekening te houden met de ijlere lucht. Doordat er minder zuurstof in de lucht zit op deze hoogte, krijg je het sneller benauwd. Het uitzicht over het Marokkaanse berglandschap is echter zeer de moeite waard. Je vindt er naast hoge bergtoppen ook uitgestrekte valleien, diepe kloven en meanderende rivieren. Onderweg wandel je vaak ook door de Berberse dorpen en maak je kennis met de cultuur en leefstijl van de Berbers.

Anti Atlas

De Anti Atlas is de meest zuidelijke bergketen van Marokko. Het gebied is wat minder bekend bij het grote publiek, waardoor het rustiger en minder toeristisch is dan bijvoorbeeld de Hoge Atlas. Het gebied bezit echter over ongekende schoonheid en oneindig veel wandelroutes. Je vindt er zowel bijzonder gevormde rotspartijen als groene valleien met vruchtbare grond. Doordat het gebied zuidelijk ligt, heerst er een woestijnklimaat. In de zomer is het hier dan ook erg warm. Voor een wandelvakantie in dit deel van Marokko kun je dan ook beter voor het voor- of najaar kiezen.

Rifgebergte

Het Rifgebergte ligt in het noorden van Marokko en de hoogste bergtop ligt op bijna 2500 meter. Het is een heel mooi groen gebied en de wandelingen zijn rustig en verrassend. In vergelijking met het Atlasgebergte is het Rifgebergte minder toeristisch en daardoor nog heerlijk ongerept.

Dadès vallei

De Dadès vallei ligt op de grens van de Hoge Atlas en de Marokkaanse Sahara. De mooie vallei loopt als een groen lint tussen de ruige uitlopers van de Hoge Atlas door richting de Sahara. Het landschap kent hier grote contrasten; je komt indrukwekkende rotsformaties tegen, eeuwenoude kasbahs, maar ook bruisende Berberdorpjes. Je vindt er spectaculaire diepe kloven, maar bijvoorbeeld ook palmenoases. Er zijn volop wandelroutes te vinden in deze vallei in Marokko, maar je kunt er ook prima een dagje relaxen.

Marokkaanse Sahara

Ook de Marokkaanse Sahara biedt een prachtig decor voor een wandelvakantie. Je vindt hier verschillende soorten woestijnen en zandduinen worden dan ook afgewisseld met bijzondere rotsformaties. Er leven verschillende stammen in de woestijn, zoals de Oulad Yahia en Roha. Tijdens wandeltochten door dit gebied kun je zien hoe deze stammen al leven en je kunt tijdens een wandelvakantie bijvoorbeeld ook zelf een meerdaagse trektocht maken en overnachten in een tent. Vaak zijn wandelvakanties in deze gebied in Marokko primitief en avontuurlijk.

Marokkaanse Sahara

Praktische tips voor een wandelvakantie in Marokko

Voordat je naar Marokko vertrekt voor een wandelvakantie is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Hierbij is het belangrijk om voor de juiste reisdocumenten te zorgen, maar ook rekening te houden met de intensiteit van de wandelingen en je conditie. Hieronder vertellen we hier meer over.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Marokko van maximaal 90 dagen heb je als Nederlander geen visum nodig. Een geldig paspoort is voldoende, zolang het nog ten minste 90 dagen geldig is na je vertrek uit Marokko. Een ID-kaart is dus niet genoeg als je naar Marokko reist om te wandelen. Het is verder ook aan te raden om de papieren of pasjes van je reis- of zorgverzekering bij je te dragen. Zo kan je in geval van problemen sneller geholpen worden. 

Taal

Er zijn 2 officiële talen in Marokko en dat zijn Arabisch en Berbers. Officieel en op scholen wordt eigenlijk altijd standaard Arabisch gebruik. De spreektaal is echter meestal een dialect van het Arabisch. Echter wordt er ook op veel plaatsen Frans of Spaans gesproken, waardoor je je met deze talen vaak goed verstaanbaar kunt maken.

Valuta

In Marokko wordt betaald met de Marokkaanse dirham (MAD). Een Marokkaanse dirham staat op het moment van schrijven gelijk aan 0,095 euro. In grote hotels en winkelcentra kun je vaak ook met je creditcard betalen, maar het is verstandig om ook altijd wat cash op zak te hebben. Je kunt geld wisselen bij wisselkantoren of je kunt geld opnemen bij een geldautomaat. Hou er rekening mee dat je maximaal 2000 MAD mag uitvoeren. Je kunt dus beter niet teveel geld in een keer wisselen.

Cultuur

De Marokkaanse cultuur is interessant en kent verschillende rituelen en gebruiken. Als je ergens wordt uitgenodigd, doe je bijvoorbeeld bij binnenkomst je schoenen uit. En er wordt meestal met de rechterhand gegeten (de linker wordt als onrein gezien). Veel van de gebruiken is gebaseerd op het Islamitische geloof dat bijna de gehele bevolking aanhangt. Respect hiervoor is erg belangrijk wanneer je op reis gaat naar Marokko. Verder wordt er in Marokko veel thee gedronken, zoals muntthee. Tijdens een wandeltocht in Marokko is de kans dan ook best groot dat je ergens een kopje muntthee wordt aangeboden.

Gezondheid en conditie

Het landschap van Marokko is zeer gevarieerd. Je vindt er onder andere de hoogste berg van Noord-Afrika, met een hoogte van meer dan 4100 meter. Maar er is ook woestijn te vinden en het is in een groot deel van Marokko het hele jaar rond warm en zonnig. De rotsachtige ondergrond en flinke hoogteverschillen kunnen ervoor zorgen dat bepaalde wandelroutes erg uitdagend zijn. 

Zeker wanneer je bij warm weer loopt, is een goede wandelconditie van belang. Er zijn echter ook lichtere wandelreizen in Marokko te vinden, waarvoor een basisconditie al voldoende is. Voor een reis naar Marokko worden verder ook een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, Hepatitis A en BMR. Je kunt hiervoor terecht bij de GGD of bij Thuisvaccinatie.

Paklijst wandelvakantie Marokko

Veelgestelde vragen

Is een wandelreis naar Marokko veilig?

Marokko is een van de meest stabiele landen in het westen van Afrika en het is dan ook een veilig land voor een wandelvakantie. Uiteraard is het altijd belangrijk om voorzichtig te zijn en het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse zaken in de gaten te houden.

Wat is de beste reisperiode voor een wandelvakantie in Marokko?

Hoewel het klimaat per regio verschilt, kan het kwik vrijwel overal in Marokko behoorlijk hoog oplopen. In de zomermaanden is het daardoor vaak te warm voor een wandelreis. In de bergen is het iets koeler, maar dan nog is het voor- of najaar vaak een betere periode om naar Marokko af te reizen voor een wandelvakantie. 

Kun je een wandelreis in Marokko maken met kinderen?

Dat kan zeker. Marokko is een veilig land voor een wandelreis en er zijn ook volop mogelijkheden om dit avontuur samen met je kids te beleven. Sommige reisorganisaties – zoals SNP met de Gezinsvakantie in Marokko – bieden zelfs speciale family wandelreizen aan. Er is dan bij het uitstippelen van de route rekening gehouden met het uithoudingsvermogen van kinderen. Er lopen soms ook kamelen mee die gebruikt kunnen worden om je kind te laten uitrusten. 

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.