Tips voor de mooiste wandelvakantie in Noorwegen

Tips voor de mooiste wandelvakantie in Noorwegen

Noorwegen heeft wandelaars en natuurliefhebbers ontzettend veel te bieden. Het grote land heeft een lage bevolkingsdichtheid en een gevarieerd en ongerept landschap. Je vindt ontzettend veel wandelroutes in Noorwegen en het is er lang niet zo druk als in veel andere Europese vakantielanden. Ook meerdaagse wandeltochten en huttentochten zijn in Noorwegen goed te organiseren. Als je een geschikt land zoekt voor een onvergetelijke wandelvakantie is Noorwegen dan ook een absolute aanrader.

Je vindt hier natuurlijk de diepe fjorden, maar ook verschillende bergketens met brede valleien, gletsjers en ontelbaar veel watervallen. Daarbij vind je in Noorwegen een rijke flora en fauna en dat maakt het bij uitstek een land voor natuurliefhebbers. In dit artikel hebben we de 10 mooiste georganiseerde wandelreizen naar Noorwegen voor je op een rijtje gezet. Ook geven we je een aantal tips voor de voorbereiding en mooie wandelgebieden en wandelroutes in Noorwegen.

Reisorganisaties die wandelvakanties naar Noorwegen aanbieden

Je kunt zelf je reis naar Noorwegen organiseren en voorbereiden, maar je kunt dit ook uit handen geven aan een reisorganisatie. Zo heb je zelf geen stress van het boeken van accommodaties en het uitstippelen van de route voor je wandelvakantie in Noorwegen van start gaat. Onderstaande reisbureaus zijn goede opties als je overweegt om een georganiseerde wandelreis naar Noorwegen te boeken.

 • SNP Reizen
 • BBI Travel
 • Eigenwijze Reizen
 • Djoser

Top 10 mooiste wandelvakanties in Noorwegen


 1. Sognefjord rondreis | Wandelvakantie in Noorwegen vanuit hotels | SNP

Tijdens deze mooie wandelvakantie in Noorwegen vaar je door de mooie Sognefjord. Je verblijft in hotels langs de oever van de mooie fjord met haar steile wanden. Vanuit deze hotels ga je mooie wandelroutes volgen richting het binnenland van Noorwegen. Langs de rotswanden groeit van oorsprong veel fruit dankzij het zonlicht en de beschutte ligging. Naast wandelen, staat ook fietsen op het programma tijdens deze meerdaagse wandelvakantie in Noorwegen.

De fjord waar je doorheen vaart is heel indrukwekkend en de wanden worden steeds hoger en steiler. Van grote hoogte komt het water via watervallen naar beneden en op een gegeven moment zijn er geen wegen of bebouwing meer langs de rotswanden. De reis is erg indrukwekkend en de wandelingen niet al te zwaar. Onderweg zie je ongekend natuurschoon en leg je aardig wat hoogtemeters af. Je reist met de trein terug naar Bergen, waar de wandelreis in Noorwegen tot een einde komt. Hier kun je nog even van deze mooie stad genieten voor je naar huis reist. Je overnacht in fijne hotels inclusief ontbijt en ook 5 diners zijn inbegrepen. Het is in overleg mogelijk om een hond mee te brengen op deze wandelvakantie in Noorwegen.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


 1. Jotunheimen wandelvakantie | Huttentocht in Noorwegen | SNP

Als je van het echte avontuur houdt, is deze huttentocht in Noorwegen misschien wel dé wandelvakantie voor jou. Je wandelt gedurende de wandeltocht langs het kilometers lange Gjendemeer in het mooie nationale park Jotunheimen. Je overnacht in gezellige fjellstues – berghutten. Echter verblijf je ook een nacht in een simpele berghut zonder bediening en luxe. Je stookt hier zelf de kachel op, tapt beekwater en kookt je eigen maaltijd. Een fantastisch avontuur midden in de woeste natuur van Jotunheimen in Noorwegen.

Het vervoer is veelal geregeld per boot en ook het bagagevervoer tijdens deze wandelvakantie in Noorwegen gaat per boot. Zo hoef je zelf niet met je zware bepakking te sjouwen, maar draag je alleen een dagrugzak bij je. Je maakt tijdens de wandelroutes heel wat hoogtemeters en geniet van spectaculaire uitzichten over het Gjendemeer, de omliggende bergen met besneeuwde toppen en gletsjers. De wandelroutes in dit deel van Noorwegen zijn uitdagend en je bent zo’n 6 tot 9 uur per dag aan het wandelen. Een goede wandelconditie heb je dan ook zeker nodig voor deze huttentocht in Noorwegen.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


 1. 14 daagse Wandelrondreis Ongerept Noorwegen

Deze 14 daagse wandelvakantie in Noorwegen van BBI Travel laat je kennismaken met een groot deel van Zuid-Noorwegen. In 2 weken tijd maak je een grote rondreis waarbij je de grote verscheidenheid aan natuurschoon van Noorwegen kunt ervaren. Je wandelt door bossen, langs meren en riviertjes en maakt stevige bergwandelingen. Je wordt voortdurend beloond met spectaculaire uitzichten en de kans dat je wild tegenkomt is zeer aanwezig. Natuurlijk ga je ook wandelen rondom de indrukwekkende fjorden van Noorwegen.

Je verblijft steeds in een ander comfortabel hotel of pension dat doorgaans landelijk gelegen is. Deze wandelvakantie in Noorwegen brengt je onder andere naar Telemark, Sognefjord, Nordfjord en Oslo. Je rijdt steeds met eigen vervoer naar de volgende locatie en legt hierbij behoorlijk wat kilometers af. Ook de reis naar de start van de wandelvakantie regel je zelf. Je bepaalt dus ook zelf of je met een ferry reist of via Denemarken en Zweden rijdt. Het is eventueel ook mogelijk om extra excursies bij te boeken. Je verblijf is op basis van logies en ontbijt; de overige maaltijden regel je zelf.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


 1. Trektocht Noorwegen – Groepswandelvakantie in Jotunheimen | SNP

Tijdens deze trektocht in Noorwegen ga je 8 dagen wandelen met een reisgezelschap en reisleider in het mooie ongerepte Jotunheimen. Je volgt een historische route door het nationale park en overnacht in bergpensions en berghutten; de zogenaamde fjellstues. Je bevindt je gedurende deze huttentocht in Noorwegen in de hoge bergen en legt elke dag behoorlijk wat hoogtemeters af. Een goede conditie is zeker van belang en dan nog kunnen de wandelroutes behoorlijk uitdagend zijn. Je wandelt langs steile afgronden en geniet van spectaculaire uitzichten over het uitgestrekte berglandschap van Jotunheimen.

Tijdens de reis leer je niet alleen het landschap kennen, maar hoor je ook de verhalen van locals over de geschiedenis van deze omgeving. Elke avond is er gelegenheid om te luisteren naar de verhalen over de legendes uit deze streek. Af en toe verblijf je 2 nachten in dezelfde berghut, waardoor je er eventueel voor kunt kiezen om een rustdag in te lassen. Deze wandelvakantie in Noorwegen is inclusief bagagevervoer. Je hoeft zelf dus enkel een dagrugzak te dragen. Ook het ontbijt is inclusief. Verder word je begeleid door een SNP reisleider bij wie je altijd terecht kunt met vragen en opmerkingen.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


Jotunheimen
 1. Sneeuwwandelen over Golsfjellet in Noorwegen | SNP

Je gaat tijdens deze wandelvakantie in Noorwegen niet ‘gewoon’ wandelen, maar sneeuwwandelen. Je reist in de winter af naar Noorwegen om daar de sneeuwschoenen onder te binden en het winterse landschap te verkennen. Het gebied rond de Golsfjellet is voor Noorse begrippen vrij eenvoudig te bewandelen, waardoor deze wandelreis ideaal is voor en eerste ervaring op sneeuwschoenen. Ondanks dat je relatief weinig hoogtemeters aflegt, geniet je tijdens deze wandelvakantie in Noorwegen toch van spectaculaire uitzichten. Verder is het landschap afwisselen en loop je zowel door bossen als over open vlakten.

Je verblijft gedurende de hele wandelreis in een gezellig berghotel op zo’n 950 meter hoogte. Van hieruit ga je dagelijks bijzondere sneeuwwandelingen maken door het winterse landschap van Noorwegen. De wandelvakantie is inclusief ontbijt en je kunt ‘s ochtends zelf je lunchpakket klaarmaken. Ook een zelf meegebrachte thermoskan kun je hier vullen. ‘s Avonds staat er dagelijks een heerlijk viergangendiner voor je klaar om na een dag stevig wandelen weer op krachten te komen. Tot slot kun je gratis gebruik maken van de sauna in het hotel.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


 1. Wandelvakantie Bergen en de Hardangerfjord » Wandelen in Noorwegen!

Tijdens deze 8 daagse wandelvakantie in Noorwegen ga je wandelen in Bergen en de mooie Hardangerfjord. De stad Bergen staat bekend als de perfecte uitvalsbasis om de ongerepte natuur en de Noorse fjorden te verkennen. Van hieruit kun je vele mooie wandelroutes volgen en het is dan ook een waar wandelparadijs. Bergen wordt omringd door 7 bergen en de uitzichten zijn dan ook fenomenaal. Je kijkt niet alleen uit over de bergen en de oceaan, maar natuurlijk ook de spectaculaire fjorden.

Het tweede deel van de wandelvakantie in Noorwegen verblijf je in Norheimsund aan de Hardangerfjord. Vanuit het hotel heb je een prachtig uitzicht over de fjord en natuurlijk zijn ook hier volop wandelgelegenheden. Je gaat onder andere wandelen bij Helfjellet, dat onderdeel is van een klein bergplateau. Je wandelt door bossen en over de hoogvlakte en passeert onderweg kabbelende beekjes, bergmeertjes en gezellige berghutten. De wandelreis is inclusief het gebruik van een huurauto waarmee je je eenvoudig zelf kunt verplaatsen. In beide hotels verblijf je op basis van logies en ontbijt, de overige maaltijden regel je zelf.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


 1. Hardangervidda wandelvakantie | wandelen langs hotels en berghutten | SNP

Ook deze wandelreis in Noorwegen begint in de Hanzestad Bergen. Vanuit deze sfeervolle stad ga je een uitdagende huttentocht langs de Hardangervidda in Noorwegen maken. Je wandelt veelal boven de boomgrens en brengt een bezoek aan verschillende spectaculaire uitzichtpunten, zoals Prestholtskarvet. Vanaf dag 4 ga je een meerdaagse trektocht maken naar de Aurlandsfjord in Noorwegen. Deze stevige wandeltocht voert je door een magisch, ongerept landschap.

Je wandelt over ruige rotsachtige paden en passeert onderweg helderblauwe bergmeren en sneeuwvelden. Verder loop je langs steile afgronden en door smalle canyons met rijke begroeiing. De wandelroute langs de oevers van het Aurlandsrivierdal is qua landschap zeer gevarieerd en daarom ook bij de Noren zelf erg geliefd. De reis terug naar Bergen kun je zowel met de trein als boot maken. De treinroute is een van de mooiste van Europa en er is onderweg dan ook zeer veel te zien. Een vaart met de boot door de Sognefjord is echter ook erg spectaculair. Je overnacht zowel in gezellige berghutten als comfortabele hotels tijdens deze wandelvakantie.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


 1. Lofoten winterreis | 8 dagen sneeuwwandelen onder noorderlicht | SNP

De Lofoten is een van de mooiste bestemmingen om het noorderlicht te aanschouwen. Met een beetje geluk is dat dan ook iets wat je tijdens deze wandelreis naar Noorwegen gaat doen. Tijdens deze winterse groepswandelvakantie ga je sneeuwwandelen; je wandelt dus niet gewoon op je wandelschoenen, maar op sneeuwschoenen. Op deze manier ga je het magische winterse landschap van de Noorse Lofoten verkennen. Je wandelt over bevroren meren en langs de zee en passeert daarbij stokvisrekken en andere kenmerken van de kabeljauwvisserij. Ook ga je wat hoogtemeters maken en de Andershaugen beklimmen en over de Presthøgda wandelen.

De uitzichten tijdens deze wandelvakantie in Noorwegen zijn fenomenaal en bij mooi weer kun je heel ver kijken. Er zijn ook verschillende excursies gepland; bijvoorbeeld naar het Polarlightcentrum in Laukvik en het Vikingmuseum in Borg. ‘s Avonds stap je bij helder weer in een van de busjes om buiten de stad – waar het donkerder is – het noorderlicht te bewonderen. Je verblijft in Austvagøy – de hoofdstad van de Lofoten – in een modern appartementencomplex aan de haven. Alle maaltijden zijn inbegrepen en je lunchpakketje maak je zelf klaar. Je wordt tijdens deze wandelreis in Noorwegen begeleid door een SNP reisleider.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


 1. Wandelvakantie Noorwegen langs de mooiste fjorden, 8 dagen | Djoser

Tijdens deze wandelvakantie in Noorwegen ga je samen met een groep andere wandelaars in het midden van Noorwegen wandelen. Je gaat een groot gebied verkennen en stevige dagtochten maken. Hierbij wandel je in de indrukwekkende bergen van Noorwegen en zul je verschillende bekende – en minder bekende – fjorden gaan bewonderen. Een van deze fjorden is de mooie Geirangerfjord. Ook het uitzicht vanuit Andalsnes is prachtig en onderweg zul je verschillende mooie baaitjes, pittoreske dorpjes, bruisende watervallen en indrukwekkende gletsjers passeren. Je gaat in totaal 6 wandelingen maken en tussendoor reis je met het hele reisgezelschap met een eigen touringcar en worden ferry’s gebruikt om de fjorden te passeren.

Doordat er behoorlijk wat afstanden worden afgelegd krijg je een gevarieerd landschap te zien. Je wandelt zowel in de hoge bergen als langs de fjorden en brengt ook een bezoek aan het Runde-eiland. Tijdens de trektocht door Noorwegen verblijf je steeds op een andere locatie. Het ontbijt is alle dagen inbegrepen en voor de lunch en het diner kun je zelf een restaurantje uitzoeken. Er wordt in deze gebieden veel vis en schaaldieren gegeten, maar het is doorgaans ook mogelijk om vegetarisch of veganistisch te eten.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


 1. Noorwegen – Hardangerfjord, 9 dagen De koningin onder de Noorse fjorden

Tijdens deze privé wandeltocht in Noorwegen ga je wandelen in de omgeving van de Hardangerfjord – de koningin onder de Noorse fjorden. Het is de op een na langste fjord van Noorwegen en de op vier na langste ter wereld. Deze prachtige fjord loopt van de Hardangervidda hoogvlakte tot aan de Atlantische Oceaan en biedt een verscheidenheid van prachtige landschappen en wandelroutes. Je gaat wandelen vanuit drie verschillende hotels in Ulvik, Eisfjord en Norheimsund.

De wandelroutes voeren je door de hoge bergen van Noorwegen, maar ook langs de zonnige oevers waar je veel boomgaarden vindt. Boven de boomgrens is het landschap grillig en uitgestrekt, terwijl het beneden weelderig begroeid is. Dit gebied wordt daarom ook wel de tuin van Noorwegen genoemd. De wandelroutes zijn afwisselend qua intensiteit. Aan de voet van de fjorden loop je redelijk vlak, terwijl je om de hoger gelegen paden te bereiken best wat steile beklimmingen moet trotseren. De wandelreis is inclusief ontbijt en diner; de lunch kun je naar eigen inzicht invullen. Tot slot is het in alle hotels mogelijk om extra dagen bij te boeken als je dat wilt.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


Hardangerfjord

Waarom een wandelvakantie in Noorwegen?

Noorwegen heeft ontzettend veel natuurschoon te bieden, waardoor het een ideaal vakantieland is voor wandelaars. En doordat het land minder dichtbevolkt is dan veel andere Europese landen zijn grote delen ongerept en uitgestrekt. Voor wandeltochten is Noorwegen heel geschikt, doordat het doorgaans niet zo warm wordt dat wandelen geen goed idee meer is. Verder zijn er veel voorzieningen voor wandelaars in kun je in Noorwegen zowel als beginners als gevorderde wandelaar je hart ophalen als het gaat om gevarieerde wandelroutes.

Landschap Noorwegen

Je vindt er heuvels, dichte bossen, hoge bergen, imposante gletsjers, ontelbaar veel watervallen en natuurlijk de indrukwekkende fjorden. Deze diepe inhammen vanaf de oceaan reiken diep het land in en zorgen voor prachtige vergezichten. Tijdens veel wandelvakanties leg je ook afstanden af per boot, waardoor je de fjorden vanaf het water kunt aanschouwen.

Klimaat Noorwegen

Noorwegen kent maar liefst 5 verschillende klimaten. In het zuiden en zuidwesten heerst een gematigd zeeklimaat met relatief milde zomers en winters en aardig wat neerslag. Het binnenland wordt grotendeels gekenmerkt door een koel landklimaat dat overgaat in een toendraklimaat. In centraal Noorwegen kennen de hoger gelegen delen een hooggebergteklimaat. Daarbij valt een groot deel van Noorwegen ook onder de overkoepelende term subarctisch klimaat en dat wil zeggen dat de zomers relatief kort zijn en de temperaturen in de winter erg ver kunnen dalen.

Mooie wandelgebieden en wandelroutes in Noorwegen

In Noorwegen zijn ontzettend veel mooie wandelgebieden te vinden en ook aan mooie wandelroutes is in Noorwegen geen gebrek. Doordat het land een enorme kuststrook heeft met diepe fjorden en hoge bergen heeft Noorwegen over de hele lengte veel te bieden voor wandelaars.

Jotunheimen

Een van de populairste wandelgebieden in Noorwegen in Nationaal Park Jotunheimen. Dit enorme berggebied heeft een oppervlakte van zo’n 3.500 vierkante kilometer en de hoogste bergtop heeft een hoogte van 2.468 meter; dit is de Galdhøpiggen. Je vindt het gebergte bovenin Zuid-Noorwegen en het grootste gedeelte ligt boven de boomgrens. Dit maakt het landschap ruig en uitgestrekt, waardoor je van prachtige vergezichten kunt genieten.

Trekking door de Noorse Jotunheimen

Aurlandsdalen

Aurlandsdalen ligt ten noorden van Hardangervidda en is een prachtig canyonachtig dal. Het is dan ook niet voor niets dat dit mooie dal de Grand Canyon van Noorwegen wordt genoemd. De Aurlandsvallei werd duizenden jaren geleden gevormd door een een gletsjer en is zo’n 40 kilometer land. Het deel tussen Geiteryggen en Aurlandsvagen is het populairst onder wandelaars en andere toeristen, maar ook op de andere delen is het mooi wandelen. Verder zijn in dit gebied volop berghutten te vinden, zodat je hier heel goed een huttentocht kunt maken.

Hardangervidda

Hardangervidda is een bergplateau en Nationaal Park in Noorwegen. Het is het grootste bergplateau van Noord-Europa en verschillende fjorden bieden toegang tot het gebied. Het ongerepte uitgestrekte landschap biedt een perfect decor van natuurliefhebbers en wandelaars. Je vindt hier dan ook ontzettend veel wandelroutes en het is ook een ideale plek voor meerdaagse trektochten en huttentochten in Noorwegen.

Lofoten

De Lofoten zijn een schiereiland en eilandengroep in het noorden van Noorwegen. De Lofoten zijn erg indrukwekkend dankzij de enorm steile rotsen die vanuit de oceaan omhoog torenen. De puntige pieken, afgewisseld door water, met hier en daar de typische roodgeverfde Noorse huisjes zorgen voor een uiterst fotogeniek landschap. Je kunt hier prachtig wandelen, maar de wandelroutes in dit deel van Noorwegen zijn door de steile bergen wel vrij uitdagend. In de herfst, winter en in het voorjaar is het een geliefde bestemming om het noorderlicht te aanschouwen.

Trollheimen

Trollheimen behoort tot de meest gevarieerde bergketens van Noorwegen en de hoogste toppen liggen ruim boven de 1800 meter. Dit mooie wandelgebied in Noorwegen kent zowel spitse bergtoppen als meer afgeronde bergen en heuvels en je vindt hier brede, uitgestrekte valleien met gletsjers. Ook vind je er verschillende grote meren en een rijke flora en fauna. Er zijn dan ook volop mooie wandelroutes in dit berggebied in Noorwegen.

Dovrefjell

Het park dat voorheen Nationaal park Dovrefjell heette, werd in 2002 omgedoopt tot Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella. Dit mooie wandelgebied in Noorwegen is de beste plek om de Muskusos in het wild te spotten. Het mooie park kent verschillende wandelroutes die je zelf – of met gids – kunt verkennen.

Geirangerfjord

De Geirangerfjord is een enorme fjord die op verschillende manieren te bezoeken is. Veel toeristen verkennen de mooie brede fjord met haar steile rotswanden vanaf het water, maar er zijn ook prachtige wandelroutes te vinden in dit mooie stukje Noorwegen. Er komen vele watervallen uit in de fjord en de Fossevandering (vertaald Watervallenwandeling) is dan ook een echter aanrader.

Preikestolen (Preekstoel)

De Preikestolen (of Preekstoel) is een klif in Noorwegen die zo’n 604 meter boven de Lysefjord uitsteekt. Het is een van de bekendste wandelroutes van Noorwegen en de kans dat je hier helemaal alleen bent is (zeker in het hoogseizoen) niet zo groot. Toch is de Preikestolen zeker een bezoekje waard; het uitzicht is namelijk prachtig.

Praktische tips voor een wandelvakantie in Noorwegen

Reisdocumenten

Als Nederlander (of inwoner van een ander Schengenland) heb je geen visum of paspoort nodig om naar Noorwegen te reizen. Een geldige ID-kaart is voldoende om het land binnen te reizen. Het is wel verstandig om papieren en/of pasjes van je reisverzekering en zorgverzekering mee te nemen, zodat je bij pech snel geholpen kunt worden.

Voorbereiding

Noorwegen kent behoorlijk wat bergen en als je bergwandelingen wilt maken, is een goede wandelconditie geen overbodige luxe. Er zijn echter ook regio’s waar het landschap meer heuvelachtig is, zodat je rustig kunt wennen aan het maken van hoogtemeters tijdens wandelingen.

Taal en valuta

In Noorwegen wordt Noors gesproken, maar ook met andere Scandinavische talen, zoals Zweeds en Deens kun je je hier goed verstaanbaar maken. Daarnaast spreken de meeste Noren uitstekend Engels, waardoor het over het algemeen geen enkel probleem is om jezelf verstaanbaar te maken. Er wordt in Noorwegen betaald met de Noorse kroon. Één Noorse kroon is op het moment van schrijven 0,097 euro waard.

Reisperiode

De beste periode voor een wandelvakantie in Noorwegen hangt met name af van je eigen voorkeuren en doelen tijdens de wandeltocht die je gaat maken. In de zomer zijn de meeste wandelpaden het best begaanbaar en heb je de grootste kans op mooi weer zonder winterse neerslag. Echter heb je in de herfst, winter en het voorjaar kans om het noorderlicht te zien. Ook kun je in de winter op veel plekken sneeuwwandelingen maken.

Hond mee op wandelvakantie in Noorwegen

Ook een wandelvakantie met hond is mogelijk in Noorwegen. Op vrijwel alle wandelroutes in Noorwegen zijn honden toegestaan al dienen ze over het algemeen wel aangelijnd te zijn. Echter zijn er ook best plekken waar ze even los kunnen mits je je hond goed onder appèl hebt. Verder is het natuurlijk van belang om bij de accommodatie die je gaat boeken, te checken of huisdieren zijn toegestaan. Bij de … is het in overleg mogelijk om je hond mee te nemen.

Paklijst voor een wandelreis door Noorwegen

Veelgestelde vragen over wandelen in Noorwegen

Hoe kun je het beste reizen naar Noorwegen?

Er zijn verschillende manieren om naar Noorwegen te reizen. In de eerste plaats kun je kiezen tussen eigen vervoer en openbaar vervoer of het vliegtuig. Vliegen is het snelst, maar ook het meest belastend voor het milieu. Als je met je eigen auto reist, is dit vaak goedkoper en het geeft je op je plaats van bestemming meer vrijheid.

Je kunt dan zowel een ferry boeken van Denemarken naar Noorwegen als via de Sontbrug tussen Denemarken en Zweden rijden. Ook kun je eerst met een ferry van Duitsland naar Denemarken en dan de Sontbrug nemen. Voor de Sontbrug betaal je tol; dit is voor een passagiersauto momenteel 55 euro als je online een ticket koopt. De prijs van een ferryovertocht hangt heel erg af van het seizoen en het tijdstip. Het scheelt je wel kilometers rijden, dus het kan zeker voordeliger uitpakken.

Hoe lang is het wandelen naar Preikestolen (Preekstoel)?

De wandelroute naar Preikestolen is 4 km lang en de meeste mensen doen er zo’n 1,5 tot 2,5 uur over. Als je heen en terug gaat wandelen naar Preikestolen doe je daar gemiddeld zo’n 4 uur over.

Waar kun je mooi wandelen in Noorwegen?

Noorwegen kent enorm veel mooie wandelgebieden en wandelroutes, waardoor het eigenlijk onmogelijk is om één plek aan te wijzen als mooiste wandelgebied. Zowel in het zuiden van Noorwegen als het midden en noorden zijn prachtige wandelgebieden te vinden.

Waar is het mooi om te wandelen in Noorwegen voor beginners?

Als je gaat wandelen in Noorwegen als beginner kunnen de wandelroutes best overweldigend zijn. Vaak wordt er echter een niveau aangegeven bij wandelroutes in Noorwegen, waardoor je redelijk goed kunt inschatten of de wandeltocht geschikt is voor beginners. Een mooi gebied in Noorwegen om als beginner te gaan wandelen, is Telemarken. Dit wandelgebied in het zuiden van Noorwegen is relatief vlak en daardoor minder inspannend en uitdagend. Toch is het landschap ook hier prachtig, waardoor het de ideale kennismaking met Noorwegen is.

In welke periode kun je het beste naar Noorwegen om te wandelen?

In principe is de beste periode om in Noorwegen te wandelen de zomer, omdat de meeste paden dan goed begaanbaar zijn. In de winter valt er behoorlijk wat sneeuw in Noorwegen en ook in het voor- en najaar kan er nog veel winterse neerslag vallen en zijn de dagen een stuk korter. Als je dit echter geen probleem vindt, zijn het voor- en najaar in Noorwegen wel erg mooi. Ook is er bij helder weer een grote kans dat je het noorderlicht kunt bewonderen.

In de winter is het daarnaast ook mogelijk om sneeuwwandelingen te maken, zoals tijdens de Lofoten winterreis van SNP.

Kun je in Noorwegen goed wandelen met hond?

Je kunt in Noorwegen heel goed wandelen met hond. Op veel plaatsen is je hond welkom en ook in de meeste natuurgebieden en op wandelroutes in Noorwegen mag je hond gewoon mee. In de meeste gevallen geldt er wel een aanlijnplicht en je moet een Europees dierenpaspoort voor je hond bij je hebben. Denk verder om de verplichte inentingen voor je trouwe viervoeter.

Waar kun je wandelen in Noorwegen en in hutten overnachten?

Een bijzondere manier om te wandelen in Noorwegen is van hut naar hut. Je kunt op deze manier heel gemakkelijk meerdaagse trektochten maken, zonder dat je zelf een tent mee hoeft te nemen of een hotel hoeft op te zoeken. In Noorwegen kun je gebruik maken van de hutten van DNT. Er zijn er maar liefst 550, waardoor je behoorlijk wat mogelijkheden hebt om te wandelen in Noorwegen van hut naar hut. Je kunt natuurlijk ook voor een georganiseerde huttentocht in Noorwegen kiezen, zoals de Jotunheimen huttentocht in Noorwegen van SNP.

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.