Tips voor de mooie wandelvakantie in Portugal

Tips voor de mooie wandelvakantie in Portugal

Het Zuid-Europese land Portugal is voor ons Nederlanders best een stukje rijden, maar heeft wel heel veel te bieden. Als natuurliefhebber en wandelfanaat vind je hier namelijk prachtige wandelroutes door nagenoeg ongerepte natuur. Portugal heeft een enorm lange kuststrook met steile kliffen, mooie stranden en uitgestrekte duingebieden. Ook vind je er een rijke flora en fauna en behoren er verschillende mooie eilanden tot Portugal. Tijdens een wandelvakantie in Portugal kun je daarnaast niet alleen kennis maken met de prachtige natuur, maar ook met de rijke cultuurhistorie van het land. Daar hoort ook bijzondere architectuur bij, bijvoorbeeld in de vorm van imposante kastelen en paleizen.

Om je te helpen een fantastische ervaring van je wandelvakantie in Portugal te maken, hebben we de 5 mooiste wandelreizen naar Portugal voor je op een rijtje gezet. Ook geven we verschillende praktische tips en sommen we de mooiste wandelgebieden in Portugal voor je op.

Reisorganisaties die wandelvakanties naar Portugal aanbieden

Een wandelvakantie in Portugal kun je in principe zelf plannen en organiseren. Hiervoor zul je in ieder geval op zoek moeten naar geschikte accommodaties, vervoer en wandelroutes. Als je deze tijdrovende klus liever uit handen geeft, kun je hiervoor een reisorganisatie inschakelen. Hieronder hebben we een aantal geschikte reisorganisaties voor je opgesomd die wandelreizen naar Portugal aanbieden.

  • SNP Reizen
  • Djoser Reizen
  • Eigenwijze Reizen

Top 5 mooiste wandelvakanties in Portugal


  1. Portugal – Alentejo en Algarve, Rota Vicentina, 9 dagen

Tijdens deze privé wandelvakantie in Portugal ben je 9 dagen lang op pad in de Algarve en Alentejo. Je wandelt over het lange-afstandspad Rota Vicentina. Deze route in het zuiden van Portugal voert je langs de ruige, onbewoonde kust. Je wandelt over schitterende stranden, maar ook door de duinen en langs steile kliffen. Je wordt in deze regio ondergedompeld in de typische ontspannen levensstijl van de Portugezen. De maaltijden zijn overvloedig en er worden goede wijnen geschonken bij het eten. Tijdens de wandelroutes geniet je van de mooie natuur en de geur van mediterrane bloesem, vermengd met de zilte zeelucht.

Deze wandelvakantie in Portugal is ook ideaal voor in de wintermaanden. Zo ontsnap je even aan het koude, druilerige weer in ons kikkerlandje en geniet je van een heerlijk zonnetje aan de Portugese kust. Tijdens de wandelreis worden met name de minder toeristische plekken opgezocht en de drukke zuidkust wordt vermeden. Je verblijft in verschillende familiepensions en hotels inclusief ontbijt. De overige maaltijden regel je zelf in de dorpjes die je bezoekt. Op sommige dagen is ook bagagevervoer geregeld.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


  1. Wandelreis Madeira – Portugal, 8 dagen | Djoser

Deze 8 daagse wandelvakantie brengt je naar het mooie eiland Madeira. Dit Portugese eiland is ook een hele mooie bestemming voor een wandelvakantie. Tijdens deze groepswandelvakantie ga je met gemiddeld 12 en maximaal 15 personen op pad. Je wordt tijdens de wandelreis begeleid door een ervaren reisleider. Ook tijdens de wandeltochten van dag 2 t/m 6 is begeleiding aanwezig. Het programma is echter flexibel, waardoor je alle vrijheid hebt om een andere wandelroute te volgen, een dag over te slaan of extra wandelingen te maken op een rustdag.

De wandelroutes voeren je onder andere over een spectaculair klifpad bij São Lourenço en langs de flanken van de ruige bergen bij Boca da Corrida. Ook maak je een balkonwandeling naar Pico Ruivo en breng je een bezoek aan de hoofdstad Funchal. Je gaat het eiland verkennen vanuit 4 verschillende comfortabele hotels. Je verblijft hier op basis van logies en ontbijt. De wandeltochten duren zo’n 3 tot 6 uur per dag waarbij het gemiddelde op zo’n 5 uur ligt.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


  1. Portugal – Parque Natural Sintra-Cascais, 8 dagen Paleizen

Deze wandelreis brengt je naar een natuurpark vlakbij Lissabon en laat je de grootsheid van het Portugese verleden ervaren. Je wandelt namelijk niet alleen door een prachtig landschap, maar ook langs prachtige paleizen. Deze wandelvakantie in Portugal begint in het mooie natuurpark Sintra-Calais. In het ruige beboste landschap staan talloze paleizen en tijdens de wandeltochten kun je volop van deze bijzondere architectuur genieten. Daarnaast zijn er veel grotten te vinden en zijn er veel verborgen tunnels in dit gebied. Ook de koningsstad Sintra staat op de planning en is een erg mooie aanvulling op de wandelreis.

Daarnaast ga je stukken wandelen van de langeafstandsroute GR-11. Deze wandelroute loopt voor een groot deel langs de lange kust van Portugal. Tijdens de wandeltochten trek je over schitterende stranden en geniet je van het mooie uitzicht over de Atlantische oceaan. Je overnacht in 3 verschillende hotels met gemiddeld 3 sterren. Daarbij is het ontbijt op alle dagen inbegrepen, de overige maaltijden regel je zelf.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


  1. Actief ontspannen met een wandelvakantie op de Azoren

Tijdens deze wandelvakantie in Portugal reis je af naar het Portugese eiland São Miguel. Dit mooie eiland ligt midden in de Atlantische Oceaan en is het hoofdeiland van de Azoren. Tijdens de 8 daagse wandelreis loop je over mooie wandelpaden, omringd met kleurrijke bloemen. Je volgt zowel wandelroutes langs de kust als in het binnenland. In het binnenland vind je hoge bergtoppen en vulkaankraters. Deze imposante vulkaankraters worden omringd door een groep landschaf, hoge kliffen en indrukwekkende watervallen. Ook vind je hier bijzondere kratermeren en thermische bronnen en wandel je langs kleine wijngaarden en geniet je van prachtige vergezichten.

De wandelroutes variëren van zo’n 5 tot 14 km per dag en het is soms ook mogelijk om te kiezen tussen een lange en een korte route. Verder is deze wandelvakantie in Portugal inclusief huurauto, waardoor je je gemakkelijk zelf kunt verplaatsen. Je overnacht in 2 verschillende accommodaties op basis van logies en ontbijt; de overige maaltijden regel je zelf. Je krijgt routebeschrijvingen met kaarten, waardoor de wandelroutes gemakkelijk te volgen zijn.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


De Azoren
  1. Serra da Estrela wandelvakantie | wandelen in Portugal langs hotels | SNP

Je bevindt je tijdens deze wandelvakantie in het hoogste granietgebergte van Portugal, genaamt de Serra da Estrela. In dit Nationale park vind je granietformaties met allerlei bijzondere vormen en ook het hoogste punt van Portugal ligt in dit gebied. Je wandelt veelal over smalle geitenpaadjes door het ruige, ongerepte gebied. Voor sommige wandelroutes tijdens deze reis heb je een kompas of GPS nodig om je weg te vinden. De lengte van de wandeltochten varieert wat, zodat je op bepaalde dagen wat meer uit kunt rusten van de langere tochten.

Doordat je tijdens deze wandelreis in Portugal over best ruig terrein komt, is het van belang om met minimaal 2 personen op pad te gaan. Je overnacht in verschillende accommodaties in onder andere het mooie stadje Linhares. Alle accommodaties zijn erg sfeervol en je verblijft steeds op basis van logies en ontbijt. Op 1 dag is ook het diner inbegrepen en de wandelvakantie is inclusief bagagevervoer.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


Waarom wandelen in Portugal?

Portugal is niet alleen een interessante bestemming voor zonaanbidders en strandgangers; ook voor wandelaars is het een waar paradijs. Het Zuid-Europese land is namelijk enorm rijk aan bergen, kliffen, duingebieden en andere natuurgebieden met kilometers aan wandelpaden. Daarnaast kent het Zuid-Europese land een aangenaam klimaat, waardoor het ook in de winter een interessante locatie is voor een wandelreis.

Naast de mooie natuur en de prettige wandeltemperaturen, vind je in Portugal ook veel culturele trekpleisters om je wandelvakantie mee aan te vullen. Zo zijn er veel overblijfselen uit de tijd van de Romeinen te vinden, maar ook uit de vele (honderden en duizenden)  jaren daarvoor. Echter zijn er ook nieuwe gebouwen te vinden, zoals kastelen en paleizen die het landschap een extra dimensie geven.

Landschap

Het landschap van Portugal is erg gevarieerd en je vindt in het noorden dan ook een ander landschap dan in het zuiden. In het noorden en midden van Portugal zijn bijvoorbeeld veel bergen te vinden en is het land erg bosrijk. Als je verder afreist naar het zuiden en het zuidwesten vind je prachtige kustgebieden met steile kliffen en bijzondere rotsformaties. Ook zijn hier veel mooie stranden te vinden, waardoor dit deel van Portugal erg geliefd is voor zon- en strandvakanties.

Klimaat

Portugal is doorgaans wat koeler dan buurland Spanje. Dit heeft te maken met het koelere zeewater van de Atlantische oceaan. Een groot deel van Portugal heeft dan ook een zeeklimaat en het zuiden een Middellandse zeeklimaat met de daarbij horende warme en droge zomers. Het noorden kent een gematigd maritiem klimaat met drogere en wat koelere zomers.

Mooie wandelgebieden en wandelroutes in Portugal

Portugal is behoorlijk rijk aan mooie wandelgebieden en er zijn ook veel gemarkeerde wandelroutes in Portugal te vinden. Voor de fanatiekelingen zijn er zelfs enkele langeafstandswandelroutes die door Portugal lopen. Hieronder hebben we voor je op een rijtje gezet welke wandelgebieden en wandelroutes in Portugal echt de moeite waard zijn.

Algarve

De Algarve is het meest zuidelijke deel van Portugal. Het beslaat de gehele zuidkust én een deel van de westkust. Aan de zuidkust vind je toeristische badplaatsen, zoals Albufeira, terwijl de westkust minder toeristisch is en wandelaars en natuurliefhebbers veel te bieden heeft. Een bekende wandelroute in dit deel van Portugal is de Algarviana (ofwel GR-13). Tijdens deze langeafstandsroute ga je wandelen door het binnenland van de Algarve. De tocht begint aan de Portugees-Spaanse grens en loopt tot het meest zuidwestelijke punt van Europa, namelijk de vuurtoren van Cabo de São Vicente.

Alentejo

Alentejo is het kustgebied net boven de Algarve en ligt dus ook in Zuid-Portugal. Deze regio is iets minder toeristisch, maar daarom zeker niet minder mooi. Tijdens het wandelen langs de westkust van Portugal word je voortdurend vergezeld door de geur van de zilte zee in combinatie met de geuren van eucalyptus en tijm. Je vindt hier een grote variatie aan flora en fauna en het landschap is redelijk ongerept. De vele kliffen en inhammen worden afgewisseld met duinenrijen en mooie stranden. Een bekende langeafstandswandelroute in dit deel van Portugal is de Rota Vicentina die vrijwel langs de gehele westkust van Portugal loopt.

Serra de Estrela

Nationaal park Serra de Estrela wordt ook het het sterrengebergte genoemd. In dit mooie natuurpark vind je allerlei merkwaardige rotsformaties van graniet. Het geeft het landschap een bijzondere, maar ruig sfeer. Ook de hoogste bergtop van Portugal – de Torre – ligt in dit gebied. Deze top is zo’n 2000 meter hoog en heeft het uiterlijk van een grote granietklomp die op een toren lijkt. Je vindt hier naast granietrotsen ook prachtige groene valleien, watervallen en authentieke bergdorpjes.

Sintra

Sintra ligt vlakbij Lissabon en is zowel een gemeente als een plaats. Het oude stadje staat echter vooral bekend om de historische architectuur. Je vindt hier namelijk ontzettend veel mooie paleizen, imposante kastelen en landhuizen. Het lijkt hierdoor net alsof je in een sprookje bent beland. Wanneer je in deze regio door de bossen wandelt, doemt het ene na het andere kasteel of paleis op. Hierdoor zie je echt de grootsheid van het Portugese verleden.

Sintra

Dourovallei

Ook de Dourovallei is een absolute aanrader voor wandelaars en natuurliefhebbers. Dit natuur werelderfgoed ligt in het noorden van Portugal en staat onder andere bekend om de vele wijngaarden in de vallei. In september verandert de vallei in een prachtig palet aan herfstkleuren en zie je de boeren op de hellingen om portdruiven te plukken. Je kunt een dag wandelen hier dan ook perfect afsluiten met een glas rode wijn of kruidige port.

Nationaal park Peneda-Gerês

Dit mooie Nationale park ligt in het noorden van Portugal. Het beslaat ruim 700 vierkante kilometer en werd opgericht in 1971. Het gebied is uitgeroepen tot Unesco-biosfeerreservaat en heeft wandelaars en natuurliefhebbers veel te bieden. Naast veel natuurschoon en een rijke flora en fauna, zijn er in dit gebied ook veel overblijfselen uit de tijd van de Romeinen te vinden. Ook zijn er nog veel oudere sporen te vinden van mensen die zich hier zo’n 5000 jaar geleden vestigden.

Azoren

De Azoren is een Portugese eilandengroep in de Atlantische Oceaan. De archipel bestaat uit 9 bewoonde eilanden die je nog weer zou kunnen onderverdelen in 3 eilandengroepen. De eilanden van de Azoren staan erom bekend dat ze enorm groen zijn. Je waant je echt in een groen paradijs als je een wandelvakantie naar de Azoren maakt. Een van de mooiste eilanden is São Miguel, maar ook de andere eilanden die tot de archipel behoren zijn stuk voor stuk erg geschikt voor een wandelreis.

Madeira

Madeira is eveneens een Portugees eiland dat in de Atlantische Oceaan ligt. De afstand tot het Portugese vasteland is zo’n 1000 km. Het eiland is erg bergachtig en kent verschillende klimaten. Hierdoor is het erg geschikt voor een afwisselende wandelreis. Je kunt heerlijk hiken op dit eiland dat bij Portugal hoort. Het wordt er zelden enorm heet en het eiland is erg groen. Er valt dan ook geregeld neerslag, dus goede regenkleding is wel aan te raden.v

Lees ook: Tips voor de mooiste wandelvakantie op Madeira

Praktische tips voor een wandelreis in Portugal

Voordat je in de auto, trein, bus of het vliegtuig stapt, is het natuurlijk wel van belang om je goed voor te bereiden. Om van je wandelvakantie in Portugal een succes te maken, hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Reisdocumenten

Als Nederlander of Belg heb je voor een wandelreis naar Portugal geen visum nodig. Een geldige Nederlandse of Belgische ID-kaart of een geldig paspoort zijn voldoende. Hou er wel rekening mee dat een rijbewijs geen geldig reisdocument is. Verder is het verstandig om papieren of pasjes van je reis- en zorgverzekering bij je te dragen, zodat je in geval van pech snel geholpen kunt worden.

Taal en valuta

De officiële taal in Portugal is Portugees en het is dan ook handig om een aantal standaardzinnetjes te kennen voor je gaat hiken in Portugal. Op toeristische plekken wordt vaak ook Engels gesproken, maar in de rest van het land is dit minder vaak het geval. Slechts zo’n 20% van de Portugezen spreek namelijk Engels. Over het algemeen kun je je iets beter redden met Frans.

Je kunt in Portugal gewoon betalen met de euro en hoeft dus vooraf geen geld te wisselen. Ook hoef je geen rekening te houden met wisselkoersen en hoef je niet steeds om te rekenen in de winkel. Heel gemakkelijk dus.

Voorbereiding

Afhankelijk van de plek in Portugal waar je gaat wandelen, kan het slim zijn om vooraf voldoende conditie op te bouwen. Je hebt heel wat wandelroutes in Portugal die niet al te zwaar zijn, maar je vindt er ook smalle bergpaadjes met steile beklimmingen. Het hangt er dus een beetje vanaf wat voor wandelvakantie in Portugal je gaat maken. Zorg er in ieder geval voor dat je goede stevige wandelschoenen draagt en ze op tijd inloopt.

Paklijst voor een wandelvakantie in Portugal

Veelgestelde vragen over wandelen in Portugal

Waar kun je mooi wandelen in Noord-Portugal?

In het noorden van Portugal vind je onder andere de Dourovallei waar je erg mooi kunt wandelen. Er zijn echter ook andere interessante gebieden om te wandelen en hiken. Een voorbeeld hiervan is Nationaal park en Biosfeerreservaat Peneda Gerês. Ook de lieflijke Minho streek is een aanrader, net als bijvoorbeeld de Serra da Cabreira en de omgeving van Coimbra.

Kun je in Portugal wandelen in de bergen?

Je kunt zeker bergwandelen in Portugal, er zijn verschillende bergen en bergketens te vinden om wandeltochten te maken. De grootste bergketen op het vasteland van Portugal is de Serra da Estrela. Het hoogste bergtop hier is de Torre met een hoogte van 1993 meter. Op de Azoren ligt echter een nog hogere berg, namelijk de Ponta do Pico met een hoogte van 2351 meter. Naast het vasteland zijn daarom ook de Azoren een geschikte plek als je wilt bergwandelen in Portugal.

Wat is het mooiste eiland van de Azoren om te wandelen?

Eigenlijk zijn alle eilanden van de Azoren geschikt om te wandelen. Vaak wordt het eiland São Miguel genoemd als het mooiste eiland van de Azoren en wat ons betreft is dit eiland ook zeker een aanrader. Als je op zoek bent naar een echte outdoorervaring en bij voorkeur van de gebaande paden afwijkt, zijn juist de kleinere, minder toeristische, eilanden van de Azoren een aanrader.

Waar is het mooi om te wandelen in Zuid-Portugal?

In het zuiden van Portugal vind je onder andere de Algarve en de Alentejo. Met name de Algarve is langs de zuidkust erg toeristisch. Echter is er voor wandelaars en hikers erg veel moois te vinden in beide regio’s in het zuiden van Portugal. Naast de steile kliffenkusten, mooie stranden en duingebieden, is ook het binnenland de moeite waard voor een wandelvakantie. Ook Sintra ligt in het het zuiden en is een echte aanrader als je wilt hiken in Portugal en tegelijkertijd ook van cultuur en architectuur wilt genieten.

Waar kun je wandelen in Portugal aan de kust?

Portugal heeft een enorm lange kuststrook; de gehele westkant van het land én de zuidkant grenzen aan de zee en oceaan. Hierdoor kun je op veel plaatsen mooie kustwandelingen maken. Wat ons betreft zijn de Alentejo en Algarve echter favoriet als het gaat om mooie wandelingen in Portugal langs de kust. Probeer hierbij wel de toeristische plaatsen te vermijden, daar is het over het algemeen namelijk minder prettig wandelen.

Wat is de beste reistijd voor een wandelvakantie in Portugal?

Wat de beste reistijd voor een wandelreis naar Portugal is, hangt van verschillende factoren af. In de eerste plaats is je bestemming in Portugal hierbij van belang. In het zuiden is het namelijk warmer dan in het noorden van het land. Daarnaast spelen ook je eigen voorkeuren een rol. In het zuiden kan het midden in de zomer echter erg warm zijn, waardoor deze periode minder geschikt is voor een wandelreis. Het voor- of najaar is dan een betere keuze.

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.