Tips voor de mooiste wandelvakantie in Spanje

Tips voor de mooiste wandelvakantie in Spanje

Spanje is een van de warmste Europese landen en is daardoor bijna het hele jaar door geschikt als bestemming voor wandelvakanties. Daarbij vind je een zeer gevarieerd landschap en kilometers aan wandelroutes in Spanje. Je kunt er langs de ruige kusten wandelen, trektochten maken door de uitgestrekte nationale parken en huttentochten in de bergen. Om je te helpen een succes te maken van je wandelvakantie in Spanje hebben wij de mooiste wandelreizen voor je op een rijtje gezet. Ook vind je in dit artikel informatie en tips voor een onvergetelijke wandelvakantie in Spanje.

Reisorganisaties die wandelvakanties naar Spanje aanbieden

Als je van plan bent om een wandelreis in Spanje te maken, kun je ervoor kiezen om zelf alles te organiseren of hiervoor een reisorganisatie in te schakelen. Zij weten vaak precies waar je het mooist kunt overnachten en krijgen vaak een voordeliger tarief. Hieronder vind je onze favoriete reisorganisaties voor een wandelvakantie in Spanje.

 • SNP Reizen
 • Eigen-Wijze Reizen
 • ANWB Reizen
 • Djoser

Top 10 wandelvakanties in Spanje

 1. Wandelvakantie Spanje – Ordesa Grand Canyon van de Pyreneeën | SNP

De mooiste wandelvakantie in Spanje is volgens ons deze 8 daagse groepswandelreis door de Grand Canyon van de Pyreneeën. Je wandelt door een ruige bergwereld en gaat de kloven van Ordesa en de Añisclo verkennen. Het gebied is beschermd in de vorm van een Nationaal park en je vindt er naast de indrukwekkende kloven een enorme bloemenpracht en spectaculaire rotsformaties.

Tijdens de meeste nachten verblijf je in een pension of hotel, maar je gaat ook een nacht doorbrengen in de hooggelegen berghut van Góriz. Je verblijft op basis van logies en ontbijt en ook de diners worden voor je geregeld. Verder verschilt het per accommodatie of er een lunchpakketje voorzien wordt. Waar dit niet het geval is, zijn voldoende winkels om inkopen te doen voor een picknick onderweg.

De reis is exclusief heen- en terugreis, maar verder zijn alle transfers volgens het programma inbegrepen. Je wordt begeleid door een enthousiaste SNP reisleider die je veel over de omgeving kan vertellen.

 1. Wandelvakantie Samos naar Santiago de Compostela – 8 dagen

De 8 daagse wandelvakantie in Spanje van Samos naar Santiago de Compostela is ook een aanrader. Deze pelgrimsroute wordt al sinds de vroege middeleeuwen gelopen als en van de Sint Jacobsroutes naar Santiago de Compostela. Tijdens deze wandeltocht in Spanje van EigenWijze Reizen loop je de laatste 130 kilometer van de bedevaartstocht. Je loopt naar het graf van de apostel Jacobus en zult onderweg veel historie en cultuur kunnen opsnuiven.

De wandelroutes zijn goed gemarkeerd en volgen veelal rustige weggetjes en karrensporen, maar ook verharde landwegen. De wandeltocht begint in de omgeving van het Benedictijnse klooster San Xián. Je wandelt door mooie beekvalleien en langs oude boerendorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.

Je overnacht op basis van halfpension en de wandelreis is inclusief bagagevervoer. Ook krijg je een duidelijke routebeschrijving met kaarten, zodat je zelfstandig zonder problemen de route kunt lopen. Tot slot is de reis exclusief retourvlucht en verzekeringen, maar wel inclusief transfers van en naar het vliegveld of terug naar je auto.

 1. Alpujarras wandelvakantie | wandelreis langs pensions en hotel | SNP

De Alpujarras wandelvakantie in Spanje is een hele mooie 8 daagse groeps wandelvakantie in Andalusië. Je bevindt je in een prachtige groene omgeving met bergtoppen boven de 3000 meter. Tijdens de wandeltocht loop je in de luwte van de besneeuwde bergtoppen van de Sierra Nevada door het eveneens bergachtige gebied van de Alpujarras.

Je wandelt langs de typische witte Moorse dorpjes die overal over de leisteenhellingen verstrooid liggen. Dankzij de terrassenbouw en irrigatietechnieken van de Moren kwamen de berghellingen tot bloei. Tijdens de wandeltocht door dit Moorse paradijs trek je door mediterrane bossen, langs irrigatiekanaaltjes en kleine akkers. Ook zul je grillige rotspartijen en indrukwekkende kloven passeren.

Je overnacht in lieflijke witte dorpjes, zoals Trévelez, Capileira en Pórugos. Je vindt hier duidelijk nog de bouwstijl van de Berbers met de opeenstapeling van de vele kleine huizen met platte daken. De wandelreis in Spanje is (indien gewenst) inclusief heen- en terugreis en alle transfers volgens het programma. Je verblijft op basis van halfpension en tijdens de wandelvakantie is bagagevervoer voorzien. Je hoeft zelf dus alleen met een dagrugzak te lopen.

 1. Spanje – Baskenland wandelvakantie | SNP

Tijdens deze 8 daagse wandelvakantie in Spanje ga je van San Sebastián langs de afwisselende Baskische kust wandelen. Je eindigt in Viscaya vanwaar je ook nog een paar dagen het groene heuvelachtige binnenland intrekt. De kust van Baskenland aan de Golf van Biskaje is enorm afwisselend met op het ene stuk van de wandelroute steile kale rotsen en op een volgend deel dichte bossen, gevolgd door goudgele stranden.

Ook wandel je langs de zogenaamde flysch-kust waar gelaagde gesteentes als messen omhoog komen uit de zee. Ze zijn niet alleen fotogeniek, maar deze plek is ook erg interessant voor geologen.

San Sebastián wordt ook wel de culinaire hoofdstad van Spanje genoemd en je zult tijdens deze wandelreis dan ook zeker in de gelegenheid zijn om hiervan te proeven.         bevolking is zeer gastvrij en je kunt er heerlijk eten. Je overnacht in gastvrije hotels en één nacht in een hostal. Het ontbijt is inclusief en de lunch en het diner regel je zelf. Verder is deze wandelvakantie in Spanje inclusief bagagevervoer op dag 3, 4 en 6 en ook de transfers volgens het programma zijn inbegrepen.

 1. Wandelvakantie langs de Costa Brava » 7-daagse trektocht!

Deze wandelvakantie in Spanje voert je 7 dagen langs de Costa Brava. Hoewel deze    regio vooral bekend staat om de witte stranden en het heldere water van de Middellandse Zee, kun je hier ook fantastisch wandelen. De bergen en de zee komen hier samen, waardoor je het beste van 2 werelden hebt.

Je wandelt over slingerende paden langs de ruige kust en wordt onder andere naar verborgen baaitjes gevoerd die alleen te voet te bereiken zijn. Het schiereiland en beschermd natuurgebied Cap de Creus is heerlijk rustig en je vindt er unieke vegetatie. Je kunt enorm ver kijken en het is niet voor niets dat veel schilders gecharmeerd waren van de schoonheid van dit landschap.

Je verblijft 6 nachten op basis van logies en ontbijt en op de eerste avond staat er een welkomstdiner voor je klaar. Verder is deze wandelreis in Spanje inclusief bagagevervoer en krijg je natuurlijk een goede routebeschrijven met kaarten. Als je dit wilt kun je ook de heen- en terugvlucht bijboeken. Verlengen met extra dagen is ook mogelijk.

 1. Spanje – Pyreneeën GR11 etappe 1 Aragón – Ordesa, 8 dagen La Senda Pirenaica

Tijdens deze privé wandelvakantie in Spanje maak je een trektocht door de Pyreneeën. Je gaat wandelen over de goed gemarkeerde GR11; deze wandelroute voert je door de ruigste en hoogste stukken van de Pyreneeën in Spanje. Je vindt hier wild stromende riviertjes, groene zomerweiden, prachtige bergmeren en oude vulkaankernen.

Hoewel het om een privé wandelreis gaat, is er wel enige begeleiding voorzien. Je loopt de routes op eigen houtje, maar krijgt wel ondersteuning van een lokale gids. Deze geeft je elke avond een briefing, waarbij hij rekening houdt met de weersomstandigheden en de conditie van de wandelpaden. Soms worden er alternatieve routes besproken of is het mogelijk dat hij je een stuk op weg brengt met een terreinwagen.

Je overnacht afwisselend in eenvoudige dorpshotels, comfortabele hotels en berghutten. In de hotels heb je een eigen kamer en badkamer, in de berghutten slaap je vaak op een meerpersoonskamer met stapelbedden en is ook het sanitair gedeeld. Verder is de wandelvakantie in Spanje inclusief bagagevervoer en is je verblijf op basis van halfpension.

 1. Picos de Europa wandelvakantie | Nationaal Park | SNP

Deze wandelreis in Spanje duurt maar liefst 11 dagen en vindt plaats in het mooie Picos de Europa. Dit relatief kleine berggebied in Asturië bestaat uit steile kalkmassieven en imposante rotspartijen. Je wandelt door uitgestrekte alpenweiden door een bijzonder rijke en uitbundige flora. Ook passeer je diepe bergkloven en wandel je door afgelegen bergdorpjes.

Dit mooie berggebied in Spanje is moeilijk bereikbaar met de auto; verder dan de dorpjes aan de rand van de massieven kom je niet. Hierdoor is het een heerlijk rustig wandelgebied dat ook nog niet ontdekt is door het grote toerisme. Je vindt hier voornamelijk Spaanse wandelaars.

Vergeleken met andere delen van Spanje zijn de Picos de Europa relatief groen en koel, waardoor dit ook een fijne bestemming is als het op andere plekken te warm is om te wandelen. Tijdens deze 11 daagse wandelvakantie trek je dwars door de Picos en ga je onder andere de Cares-kloof en grillige maanlandschappen van kalkgesteente zien. Je overnacht in comfortabele hotels en prima pensions op basis van halfpension. Ook wordt er bagagevervoer geregeld, zodat je zelf alleen je dagrugzak hoeft te dragen.

Picos de Europa wandelvakantie Nationaal Park SNP
 1. Wandelreis Noord-Spanje, 8 dagen | Djoser

Tijdens de 8 daagse wandelreis in Noord-Spanje van Djoser trek je door een verrassend ongerept landschap met pittoreske dorpjes waar eeuwenoude historie bewaard is gebleven. Je wandelt vanuit verschillende verblijfplaatsen en het reisschema is flexibel. Je wordt begeleid door een ervaren gids en reist samen met 7 tot 15 medereizigers.

Deze wandelvakantie biedt een leuke afwisseling tussen wandelingen in de natuur en bezoek aan sfeervolle dorpjes vol historie. Er valt veel architectuur te bewonderen en je bent in de gelegenheid om gezellige barretjes en restaurants te bezoeken. Maar je gaat ook wandelen langs de Golf van Biskaje; langs steile kliffen vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt.

Verder breng je een bezoek aan een wijnmuseum, ga je door de Cares-kloof in Picos de Europa lopen en zijn er ook dagen waarop je volledig vrij bent om te doen wat jij leuk vindt. Je kunt een rustdag nemen, maar je kunt er ook voor kiezen om een extra dag te wandelen. Je verblijft in fijne hotels, inclusief ontbijt, en het is eventueel mogelijk om nachten bij te boeken.

 1. Sierra de Guara | wandelvakantie in Spanje | SNP

De 8 daagse wandelreis naar de Sierra de Guara in Spanje is een echte aanrader voor wie van ruige ongerepte natuur houdt. Je gaat tijdens deze reis wandelen in het mooiste en grootste klovengebied van Europa. Er is een grote geologische variatie te vinden in dit gebied, waardoor conglomeraat, kalk- en zandsteenformaties en karstverschijnselen elkaar afwisselen. Je kunt rekenen op spectaculaire vergezichten met in de verte de besneeuwde bergtoppen van de Pyreneeën.

Je vindt in deze regio echter ook de mediterrane cultuur met veel olijf- en amandelboomgaarden en wijngaarden. Verder geuren de hellingen hier naar mediterrane kruiden als rozemarijn, tijm en lavendel. Wanneer je in het verlaten landschap loopt, is de kans groot dat je gieren en arenden ziet rondcirkelen. Daarbij ga je tijdens deze reis een voederplaats voor gieren bezoeken, waardoor je nog dichter bij deze indrukwekkende vogels kunt komen.

Je overnacht tijdens de groepswandelvakantie in 2 verschillende hotels inclusief ontbijt. Het is ook mogelijk om de heen- en terugreis inclusief aansluitende transfers mee te boeken. Verder krijg je op de meeste dagen een lunchpakket en wordt je bagage vervoerd.

 1. Spanje – Galicië – Camino dos Faros | SNP

Tijdens deze 11 daagse wandelvakantie ga je langs de ruige Spaanse noordwestkust wandelen in de provincie Galicië. Je vindt hier ruwe granieten kapen, diepe zee-inhammen en mooie stranden. Op de kapen staan vuurtorens die de schepen al sinds jaar en dag waarschuwen voor de gevaarlijke wateren met grillige granietkliffen en kapen.

In de ondergelopen rivierdalen – die ook wel ria’s worden genoemd – vind je lieflijke vissersdorpjes. Hier kun je heerlijk eten in een van de vele restaurants waar uiteraard veel vis op het menu staat. In de dorpjes overnacht je in gastvrije casas rurales of fijne hotels. De wandelroute die je volgt is de Camino de los Faros – een wandelroute die alle vuurtorens tussen Malpica en Finisterre met elkaar verbindt. Het pad moest zo dicht mogelijk langs de kust lopen, waardoor je veelal over smalle voetpaden en zandweggetjes loopt, langs prachtige kliffen en verlaten zandstranden.

Deze wandelreis in Spanje is op basis van logies en ontbijt. De lunches en diners regel je zelf, waardoor je volledig de vrijheid hebt in het kiezen van restaurants of het doen van inkopen voor een picknick.

Waarom een wandelreis naar Spanje?

Spanje is niet alleen een mooie bestemming voor zonvakanties, maar zeker ook voor wandelreizen. Je vindt hier veel verschillende landschappen en ook in het voor- en najaar zijn de temperaturen vaak nog heel geschikt voor lange wandelingen. Je kunt in Spanje trektochten en huttentochten maken in de bergen, maar ook uitwaaien langs steile kliffenkusten.

Ook wandeltochten door kloven en alpenweiden, langs kristalheldere bergmeren, watervallen en kabbelende beekjes behoren tot de mogelijkheden. Daarbij is de Spaanse bevolking gastvrij en is er veel mooie architectuur te vinden. Er is bijvoorbeeld een rijke Moorse historie en je vindt op veel plekken in Spanje Moorse invloeden.

Klimaat

Er heerst in Spanje overwegend een Mediterraans klimaat. Dit houdt in dat er warme en vaak zelfs hete zomers zijn en dat de winters relatief mild zijn. In de warmste maand – augustus – variëren de temperaturen overdag tussen de 27 en 34 graden. In de koudste maand – januari – liggen de temperaturen overdag tussen de 10 en 20 graden. Hou er wel rekening mee dat het langs de kust en in de bergen vaak iets koeler is. Ook is het in het noorden van Spanje iets koeler dan in het zuiden.

Verder valt er relatief weinig neerslag en als het regent, zijn het vaak korte heftige buien. De meeste neerslag valt in de winter en in de zomer regent het eigenlijk nauwelijks. Als je een wandelvakantie in Spanje maakt in het voor- of najaar loop je iets meer kans op regen, maar over het algemeen valt het nog steeds heel erg mee.

Landschap

Het landschap van Spanje is heel gevarieerd, waardoor je heel verschillende wandelreizen kunt maken. In het binnenland vind je veel plateaus, zoals de Spaanse Hoogvlakte, maar er zijn ook verschillende bergketens te vinden, zoals de Pyreneeën, Picos de Europa en de Sierra Nevada. Verder zijn er verschillende mooie kustgebieden te vinden in Spanje. Je hebt natuurlijk de Costa Brava waar zonliefhebbers en strandgangers graag komen, maar ook in het noordwesten een de Golf van Biskaje vind je prachtige kliffenkusten, idyllische baaitjes en verlaten stranden.

Mooie wandelgebieden en wandelroutes in Spanje

Je kunt in Spanje op heel veel plekken mooi wandelen en er is een grote verscheidenheid aan wandelroutes te vinden. In Spanje kun je in verschillende berggebieden bergwandelingen, trektochten en huttentochten maken, maar er zijn ook uitgestrekte nationale parken en lange kustlijnen waar je klifwandelingen kunt maken. Hieronder hebben we een aantal mooie wandelgebieden en wandelroutes in Spanje voor je op een rijtje gezet.

Pyreneeën

De Pyreneeën zijn een gebergte in het noorden van Spanje en het zuiden van Frankrijk. Na de Alpen is het het bekendste berggebied van Europa en het is een geliefde bestemming onder wandelaars. Het landschap is ruig en ongerept en je vindt er een grote variatie aan gesteenten. Daarbij zijn er wandelroutes in dit deel van Spanje op verschillende niveaus, waardoor je zowel beginnende bergwandelaars als ervaren hikers hier hun hart kunnen ophalen.

Bekende wandelroutes in de Pyreneeën zijn de GR 10 (die in Frankrijk ligt) en de GR 11 (in Spanje). Deze langeafstandswandelroute in Spanje voert je over bergkammen, langs bergmeertjes, door kloven en over smalle bergpaadjes.

Galicië

Galicië ligt in het Noordwesten van Spanje en is een geschikte bestemming voor lange kustwandelingen langs indrukwekkende granietrotsen. In dit gebied zijn voor vuurtorens te vinden. Deze waren nodig om schepen te waarschuwen voor de gevaarlijke kliffenkusten die hier nog steeds aanwezig zijn.

Een mooie wandelroute in dit deel van Spanje is de Camino de los Faros die je ook tijdens de wandelvakantie in Galicië van SNP kunt wandelen. Deze wandelroute is ontstaan met het doel alle vuurtorens tussen Malpica en Finisterre met elkaar te verbinden. Het pad loopt steeds zo dicht mogelijk langs de kust, waardoor het een avontuurlijke route is met voortdurend uitzicht op de zee.

Galicië

Baskenland

Ook Baskenland is een mooie bestemming voor een wandelreis in Spanje. Deze regio ligt ten westen van de Pyreneeën en grenst aan de Atlantische Oceaan. Het is een van de groenste regio’s van Spanje en de wandelroutes zijn hier dan ook heel gevarieerd. Je kunt door bergachtig gebied wandelen, over hoogvlaktes, maar ook door groene valleien, langs de kust en langs schilderachtige dorpjes. Er is daarnaast veel wild te spotten en je vindt er veel boomgaarden en een aantal mooie natuurparken.

Andalusië

Andalusië is een populaire vakantiebestemming en dat heeft niet alleen te maken met de mooie stranden en de Spaanse zon die hier bijna het hele jaar door volop schijnt. Het landschap leent zich hier namelijk ook heel goed voor wandelvakanties. Daarbij is het landschap dusdanig gevarieerd dat je zowel bergtochten, rotswandelingen als kustwandelingen kunt maken.

Je vindt er verschillende mooie natuurparken met hoge bergen, ruige valleien en schilderachtige dorpjes. Een bekende wandelroute is de Caminito del Rey die je langs steile rotsen voert. Echter zijn er voor de echte natuurliefhebber en bergwandelaar ook volop wandelroutes en trektochten te vinden in Alpujarras en Sierra Nevada.

Asturië

Asturië is de Spaanse regio bij uitstek voor het beoefenen van verschillende buitensporten. De natuur leent zich hier dan ook perfect voor stevige bergwandelingen en lange trektochten door het schilderachtige landschap. De regio kent verschillende mooie wandelgebieden, waaronder Picos de Europa. Echter ook Parque Natural de Redes en Parque Natural de Somiedo zijn absolute aanraders voor wandelreizen.

Praktische tips voor een wandelvakantie in Spanje

Voordat je op wandelvakantie vertrekt naar Spanje is het natuurlijk belangrijk om je voor te bereiden. Hieronder vertellen we je hier iets meer over en geven we je een aantal tips voor je paklijst.

Voorbereiding

Het hangt er een beetje vanaf waar in Spanje je gaat wandelen en welke afstanden je van plan bent te lopen. Als je bergwandelingen gaat maken, is het bijvoorbeeld belangrijker dat je een goede conditie hebt, dan wanneer je in heuvelachtig gebied gaat wandelen. Als je een georganiseerde wandelvakantie naar Spanje hebt geboekt, is het sowieso verstandig om alvast te oefenen met de dagafstanden die je gaat lopen en hierbij ook vergelijkbare bepakking mee te nemen.

Taal en valuta

De officiële taal in Spanje is Spaans en dit wordt door de Spanjaarden zelf naast Español ook wel Castellano genoemd. Naast de officiële taal worden er ook 4 regionale talen herkend in Spanje. Dit zijn het Catalaans, Galicisch, Baskisch en Aranees.

Hoewel je je in Spanje redelijk kunt redden met Engels – zeker in toeristische gebieden – staat Spanje niet bekend als een land waar goed Engels gesproken wordt. Als je in de Pyreneeën bent, kun je je soms ook redden met een woordje Frans.

In Spanje wordt – net als in Nederland – betaald met de euro. Je hoeft voor je wandelreis dus geen geld te wisselen. Op de meeste plekken kun je ook gewoon pinnen of met creditcard betalen.

Reisdocumenten

Voor een wandelreis naar Spanje heb je geen visum nodig, maar wel een geldig Nederlands paspoort of een geldige ID-kaart. Verder is het verstandig om papieren en/of pasjes van je reisverzekering en zorgverzekering bij je te dragen. Dit zorgt ervoor dat je bij problemen sneller geholpen kunt worden en niet zelf van alles hoeft voor te schieten.

Als je medicatie gebruikt, kun je bij je huisarts, apotheek of de GGD een Europees Medisch Paspoort aanvragen. Dit voorkomt eventuele problemen bij de douane.

Paklijst voor een wandelvakantie in Spanje

Veelgestelde vragen over wandelen in Spanje

Kun je een huttentocht maken in Spanje?

Je kunt in Spanje zeker een huttentocht maken. Spanje kent namelijk verschillende berggebieden waarin volop wandelroutes en berghutten te vinden zijn. Een mooie gebied in Spanje voor een huttentocht is bijvoorbeeld de Pyreneeën. Zorg er wel voor dat je in het hoogseizoen op tijd reserveert voor de hutten, anders bestaat de kans dat ze geen plekje meer voor je hebben. Je kunt ook een georganiseerde huttentocht in Spanje maken, zoals de GR11 etappe 1 Aragón – Ordesa van SNP.

Wat is de beste reisperiode voor een wandelvakantie in Spanje?

Wat de beste reisperiode is voor een wandelvakantie in Spanje varieert enigszins per regio. Op veel plekken kan het in de zomer behoorlijk warm worden, waardoor je overdag beter geen zware wandeltochten kunt maken. Ga je echter de bergen in, dan is de zomer een prima reisperiode. De lagere en meer zuidelijke gebieden zijn in het najaar en de winter ook nog een prima bestemming voor een wandelvakantie.

Waar kun je mooi wandelen in Spanje als beginner?

Spanje is een heel geschikt land voor beginnende wandelaars. Hoewel een huttentocht hoog in de Pyreneeën misschien wat te heftig is, kun je als beginner vaak ook in de bergen lichtere wandelroutes vinden. Daarnaast zijn er in Andalusie bijvoorbeeld ook veel wandelroutes die geschikt zijn voor beginners en ook Baskenland is een goede keuze.

Conclusie

Spanje is een heel geschikt land voor een wandelvakantie. Het landschap is gevarieerd en er zijn volop wandelroutes te vinden voor zowel beginners als ervaren wandelaars en hikers. In de zomer kan het op veel plekken erg warm worden, waardoor wandelen niet de meest geschikte activiteit is. Wanneer je hoger in de bergen gaat hiken, is de zomer echter een prima reisperiode. Populaire regio’s zijn onder andere Andalusië en de Pyreneeën. We hopen dat je met de tips en informatie in dit artikel een geschikte wandelvakantie in Spanje hebt gevonden.

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.