Waterkolom; wat betekent dat?

waterkolom
Bron: MaxPixel

Hoe groter de waterkolom hoe beter bestand tegen regen

Waterkolom geeft aan in welke mate een materiaal waterdicht is. Je komt deze eigenschap dan ook vooral tegen bij producten zoals tenten, jassen en sommige tassen. Hoe hoger het getal dat wordt weergegeven, hoe hoger de waterdichtheid van het materiaal en hoe langer het dus duurt voordat het materiaal doorlekt.

Hoe wordt de waterdichtheid vastgesteld?

Het materiaal wordt getest op waterdichtheid met een zogenaamde ‘waterkolom’. Dit is niet meer dan een buis (ook wel kolom) met een diameter van ongeveer 2,5 cm. Deze buis wordt op het materiaal geplaatst en hier wordt water in gegoten. Dan wordt gekeken bij welke hoeveelheid water het materiaal begint te lekken. Bij een waterkolom van 3.000 mm wil dat dus zeggen dat het materiaal pas lekt wanneer het onder druk staat van 3 meter water.

Water-Column-Test

Hieronder volgt een overzicht van de waterkolom gerelateerd aan de waterdichtheid:

Waterkolom Waterdichtheid
0 mm Niet
0 – 1.000 mm Waterafstotend, maar niet waterdicht
1.000 mm – 5.000 mm Waterdicht tegen regen, maar niet bestand tegen enige vorm van druk. Lekt bij het zitten of bij het leunen tegen natte oppervlakken
5.000 mm – 15.000 mm Compleet waterdicht in de regen en bestand tegen veel vormen van druk. Pas bij zeer hoge druk van bijvoorbeeld langdurig zitten begint het materiaal te lekken
15.000 mm – 30.000 mm Compleet waterdicht, zelfs onder de meeste extreme druk. Blijft waterdicht bij ondiepe onderdompeling
Meer dan 30.000 mm Solide, non-poreuze materialen. Zonder te breken of te vervormen lekken deze materialen nooit

Waterdichtheid van tenten

Wanneer je een tent wil kopen houd er dan rekening mee of je de tent intensief wil gaan gebruiken. Tentdoek slijt namelijk en wanneer je de tent op de lange termijn wil gaan gebruiken, is het verstandig om te kiezen voor een tent met een waterkolom van minimaal 3.000 mm. Voor grondzeil is een waterkolom vanaf 5.000 mm aan te raden.

Veel van de tenten die verkrijgbaar zijn, zijn in verschillende mate waterdicht. Toch kan het zijn dat het tentdoek vooral in de ochtend nat aanvoelt. Dat komt door condensvorming. ‘s Nachts transpireer je en adem je vocht uit, dit is ongeveer 250 milliliter vocht per persoon. Daarnaast komt er ook nog vocht vrij van het gras en de ondergrond waar de tent op staat. De mate waarin condens ontstaat aan de binnenkant van de tent heeft te maken met het materiaal van de tent, of er een binnentent is, of de tent beschikt over ventilatiegaten en de grootte van de tent.

Waterdichtheid van kleding

Een belangrijk onderdeel van waterdichte kleding is dat de stof ook ademend is. De ademende eigenschap zorgt ervoor dat zweet wordt afgevoerd en voorkomt dat er aan de binnenkant van je kleding condens ontstaat waardoor je lichaam alsnog nat wordt (denk aan het Zuidwester regenpak: 100% waterdicht maar niet ademend). Meer informatie over laagjes kleding en je lichaam warm houden lees je in het blog Hoe werkt het 3 lagen kledingsysteem.

Waterdichte tassen

Er zijn tal van merken die waterdichte tassen op de markt brengen. Marktleider is echter het Duitse merk Ortlieb. Ortlieb heeft een groot assortiment aan duurzame en waterdichte tassen waaronder duffels, rugzakken en fietstassen. Ortlieb maakt gebruik van ijzersterke materialen die door Ortlieb zelf zijn ontwikkeld en deze zijn niet alleen waterdicht maar ook duurzaam en bestand tegen scheuren. Daarnaast zijn de producten van Ortlieb helemaal luchtdicht af te sluiten, dankzij de rolsluiting.

Regenhoezen

In het algemeen zijn rugzakken niet of beperkt waterdicht. Om de inhoud van jouw rugzak toch te beschermen tijdens een fikse regenbui kan je een regenhoes gebruiken. Meestal is deze geïntegreerd in de rugzak. Is dat niet het geval dan biedt een losse regenhoes uitkomst.

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.