Wildkamperen in Europa; waar mag het en wat zijn de regels? Wildkamperen is vrij kamperen zonder voorzieningen. Je verblijft dus niet op een camping en je hebt geen beschikking over een toilet, douche of andere faciliteiten. Je kampeert primitief en bent voor een groot deel op jezelf aangewezen. Echt een avontuur dus! Maar voordat je gaat wildkamperen of vrij kamperen, is het belangrijk om je te verdiepen in de mogelijkheden en de regels. In het ene land mag je bijna overal je tentje opzetten, terwijl het in andere landen helemaal nergens wordt toegestaan. Wij vertellen je in welke landen in Europa je mag wildkamperen en wat de regels zijn.

Waar mag je wildkamperen?

Hieronder vind je een overzicht van Europese landen waar je legaal kunt wildkamperen én een lijst met Europese landen waar je onder bepaalde voorwaarden mag wildkamperen. Dit kan zijn op een paalkampeerplaats of in een bivakzone, maar bijvoorbeeld ook boven een bepaalde hoogtegrens of binnen bepaalde tijden. 

Europese landen waar wildkamperen legaal is

Europese landen waar bivakkeren of paalkamperen mogelijk is

  • Nederland
  • België
  • Duitsland
  • Frankrijk
  • Italië
  • Spanje
  • Zwitserland
  • Oostenrijk
  • Tsjechië

Wildkamperen in Nederland, België en Duitsland

In Nederland, België en Duitsland is wildkamperen in principe verboden. Dat wil zeggen dat je niet zomaar ergens je tentje mag opzetten in de vrije natuur. Er zijn in deze 3 landen echter wel andere mogelijkheden om toch vrij te kamperen. Wildkamperen in Nederland wordt bijvoorbeeld toegelaten op paalkampeerplaatsen. In België heb je vergelijkbare kampeerplaatsen die bivakzones genoemd worden en ook in Duitsland is wildkamperen mogelijk in zogenaamde bivakzones. Zo kun je toch wildkamperen in het Zwarte Woud of het Eifel-gebied.

Lees meer over: Wildkamperen in Nederland

Lees meer over: Paalkamperen in Nederland

Lees meer over: Wildkamperen in de Ardennen

Wildkamperen in Scandinavië en Finland

Scandinavië is een waar paradijs voor wildkampeerders. De natuur is indrukwekkend en uitgestrekt en de wildkamperen is er bijna overal toegestaan. Dat betekent dat je naar hartelust kunt wildkamperen in Zweden en Noorwegen. In Denemarken is Wildkamperen helaas verboden. En hoewel Finland officieel niet bij Scandinavië hoort, wordt het er vaak wel toegerekend. Qua natuur en wildkampeermogelijkheden is dat wat ons betreft helemaal terecht. Wildkamperen is in Finland – net als in Noorwegen en Zweden – legaal en door de lage bevolkingsdichtheid is het er heerlijk rustig.

Lees meer over: Wildkamperen in Noorwegen

Lees meer over: Wildkamperen in Zweden

Wildkamperen in Ijsland

Voorheen waren er nauwelijks regels voor wildkamperen in Ijsland. Je mocht je tentje overal opzetten om van de mooie omgeving te genieten. Door het toegenomen toerisme is dit een aantal jaren geleden aan banden gelegd, waardoor wildkamperen in Ijsland een stukje ingewikkelder is geworden. Dat wil echter niet zeggen dat het de moeite niet meer is. Zolang je je in afgelegen gebieden bevindt, is wildkamperen in Ijsland nog steeds toegestaan.

Wildkamperen in Schotland, Engeland en Ierland

wildkamperen

Een ander Europees land waar wildkamperen mag, is Schotland. Ook hier is er heel veel mogelijk wat betreft recreatie in de natuur. De regels lijken veel op de regels voor wildkamperen in Noorwegen en Zweden.

In Ierland en Engeland is wildkamperen bij wet verboden. De enige uitzondering is het Dartmoor park in Engeland. Dit mooie natuurgebied ligt in het zuiden van Engeland en hier is het dus wel toegestaan om vrij te kamperen. In Ierland schijnt wildkamperen in dunbevolkt gebied wel gedoogd te worden.

Lees meer over: Wildkamperen in Schotland

Wildkamperen in de Baltische Staten

De Baltische Staten – bestaande uit Estland, Letland en Litouwen – zijn ook perfecte landen voor liefhebbers van wildkamperen. Wildkamperen is in de Baltische staten namelijk legaal. Er zijn veel natuurparken en hier mag je (tenzij anders aangegeven) wildkamperen.

Wildkamperen in Frankrijk

In Frankrijk en is wildkamperen in principe verboden. Er wordt echter onderscheid gemaakt tussen kamperen en bivakkeren. Bivakkeren houdt in dat je één nacht kampeert en je tent er alleen tussen 19.00u en 9.00u staat. Bivakkeren is in Frankrijk toegestaan als je je op meer dan één uur wandelen van een weg bevindt. Hoe ze dit meten is niet duidelijk. Zolang je geen overlast veroorzaakt, levert dit zelden problemen op.

Wildkamperen in Italië

Ook in Italië is wildkamperen verboden. Alleen is het Alpi Maritimi nationale park is bivakkeren tussen 19.00u en 9.00u toegestaan. In de praktijk wordt er in de hele Italiaanse Alpen gebivakkeerd. In de Dolomieten mag je officieel niet wildkamperen, maar zolang je je boven de 2000 meter grens bevindt, wordt het doorgaans getolereerd.

Wildkamperen in Spanje

Er is in Spanje niet één duidelijke wet die voorschrijft of je mag wildkamperen in Spanje of niet. Elke regio heeft hier zijn eigen regels voor wat er in de praktijk voor zorgt dat je in de meeste gebieden niet mag wildkamperen. Er zijn verspreid over het land wel verschillende bivakplaatsen waar je een tentje op mag zetten en in sommige natuurgebieden mag je boven een bepaalde hoogtegrens ook wildkamperen onder bepaalde voorwaarden.

Wildkamperen in Oost-Europa

Veel Oost-Europese landen zijn nog wat minder ontdekt door toeristen, waardoor het juist interessante bestemmingen zijn als je cultuur wilt snuiven of de rust wilt opzoeken. In Bosnië en Herzegovina, Albanië en Roemenië is wildkamperen toegestaan. Albanië is wel steeds meer in trek bij toeristen. Het is dan ook een erg mooi land, waar je relatief veilig kunt wildkamperen.

Voorbereiding op wildkamperen

Als je voor het eerst wilt gaan wildkamperen, raden we je aan om je goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat je de juiste uitrusting bij je hebt en dat je weet hoe je je tent moet opzetten. Let er ook goed op waar je je tentje opzet. Het is bijvoorbeeld niet handig om dit heel dicht bij het water te doen. Als het water stijgt, loop je het risico weggespoeld te worden.

Lees ook: 5 Tips: Zo kies je de ideale wildkampeerlocatie

Wat heb je minimaal nodig als je gaat wildkamperen?

Samenvatting

Wildkamperen in Europa is heel goed mogelijk. In landen als Noorwegen, Zweden, Finland, Schotland en de Baltische Staten mag je vrijwel overal wildkamperen, terwijl je in Nederland, Duitsland en België gebonden bent aan paalkampeerplaatsen en bivakzones. In elk land waar je mag wildkamperen wordt op z’n minst van je verwacht dat je respect hebt voor de natuur en je kampeerplek weer zo achterlaat als je hem hebt aangetroffen. We wensen je veel kampeerplezier en hopen dat je de mooiste plekjes ontdekt om te kamperen in het wild.