Wildkamperen in Nederland, hoe pak je het aan?

Even helemaal tot rust komen in de natuur, weg van alle technologie en hectiek; daar is wildkamperen in Nederland perfect voor. Als je gaat wildkamperen in Nederland, betekent dit dat je niet op een camping overnacht, maar in de vrije natuur. Het is avontuurlijker en daarbij heb je meestal geen buren en dus meer privacy. Maar mag je eigenlijk wildkamperen in Nederland? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over wildkamperen in Nederland. We vertellen je wat er wel en niet mag en wat je nodig hebt als je vrij gaat kamperen in Nederland.

Mag je Wildkamperen in Nederland?

Strikt genomen is wildkamperen in Nederland verboden. Het is dus niet toegestaan om zomaar je tentje op te zetten in het bos of op de heide en vrij te kamperen in Nederland. Dat betekent echter niet dat er geen mogelijkheden zijn om toch van de vrije natuur te genieten. Je zult alleen wel rekening moeten houden met een aantal beperkingen en vaak van tevoren moeten plannen waar je gaat wildkamperen.

Waarom is wildkamperen in Nederland verboden?

Dat wildkamperen in Nederland verboden is, heeft voornamelijk te maken met de beperkte hoeveelheid vrije natuur in ons land. Nederland is dichtbevolkt en daardoor blijft er minder ruimte over voor ongerepte natuur. De natuurgebieden die we hebben, worden dan ook beschermd door de overheid. Als iedereen zomaar overal zijn tent op zou zetten, is de kans groot dat de natuur en de wilde dieren die er leven, verstoord zouden worden. 

Ook kan het voor andere natuurliefhebbers storend zijn om tijdens hun bezoek aan de natuur ineens op kampeerders te stuiten. Daarbij zijn eigenaren en beheerders van campings ook bang voor inkomstenderving wanneer wildkamperen in Nederland legaal zou zijn. 

Staan er boetes op wildkamperen in Nederland?

Ja, wanneer je toch gaat wildkamperen in Nederland overtreed je de wet en daarmee riskeer je een boete. De boete voor wildkamperen in Nederland is op dit moment 150 euro en daar komt nog 9 euro aan administratiekosten bij. In de praktijk worden er niet zo heel veel boetes voor wildkamperen in Nederland uitgedeeld. Meestal word je alleen aangesproken en verzocht te vertrekken. Uiteraard spreekt het in je voordeel als je je wildkampeerplek er netjes uitziet en andersom. Als je niet voorzichtig met de natuur omgaat zal een handhaver eerder geneigd zijn een boete uit te delen voor wildkamperen.

Illegaal wildkamperen

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om tóch te gaan wildkamperen in Nederland en de regels aan je laars te lappen. Je zult zelf de afweging moeten maken of je bereid bent het risico te lopen dat je een boete voor wildkamperen krijgt. Er zijn aardig wat mensen die wildkamperen in Nederland zonder toestemming. Zolang je respectvol omgaat met de natuur om je heen en niets achterlaat, is dit nog steeds een optie. Realiseer je wel heel goed dat er normaal gesproken allerlei dieren kunnen leven op de plek waar jij je tentje opzet of hangmat ophangt. Probeer dan ook zo min mogelijk te verstoren.

Alternatieven voor wildkamperen in Nederland

Gelukkig hoef je niet helemaal bij de pakken neer te zitten, er zijn namelijk best een aantal opties die erg in de buurt komen van wildkamperen in Nederland. Hieronder vertellen we je hier meer over.

Paalkamperen

Een manier om vrij te kamperen in Nederland is paalkamperen. Voorheen beheerde staatsbosbeheer verschillende plaatsen voor paalkamperen in Nederland. Aanvankelijk werden de paalkampeerplaatsen in 2020 tijdelijk gesloten in verband met de coronapandemie. Echter heeft staatsbosbeheer in datzelfde jaar besloten om de plekken voor paalkamperen permanent te sluiten. Dit heeft te maken met de hoeveelheid overlast en het niet naleven van de regels voor paalkamperen in Nederland. 

Hoewel dit voor liefhebbers van wildkamperen in Nederland een flinke teleurstelling is, zijn er nog steeds een aantal mogelijkheden voor paalkamperen in Nederland. Hieronder kun je meer leren in ons artikel over paalkamperen in Nederland.

Wildkamperen met toestemming van grondeigenaar

Een andere optie is wildkamperen met toestemming van de eigenaar van de grond. Als je in een bos wilt wildkamperen, kan dit ingewikkeld zijn. Veel stukken bos zijn particulier en als je zelf eigenaar bent van een stuk bus, mag je hier meestal kamperen. Het echter niet toegestaan om evenementen te organiseren. Wanneer er een huis in de buurt staat, kun je hier informeren en als je je in een landelijke omgeving bevindt, kun je een boer vragen of je op zijn land mag staan. Niet elke boer zal hier op zitten te wachten, maar er zijn een heleboel boeren die hier geen enkel probleem mee hebben.

Je doet er wel goed aan een aantal afspraken te maken over jullie kampeerverblijf. Mag je bijvoorbeeld een vuurtje maken? Verder is spreekt het voor zich dat je niets achterlaat en zorgt dat het niet te zien is dat jullie daar gekampeerd hebben.

Kamperen bij particulieren

Helemaal wildkamperen is het niet, maar ook bij particulieren zijn heel primitieve natuurlijke wildkampeerplekken te vinden. Vaak met maar enkele kampeerplekken en soms zelfs maar één. Zo komt het qua beleving aardig in de buurt van wildkamperen, maar je loopt in elk geval niet het risico bekeurd te worden. Een goede website om een kampeerplek te vinden, is de website is campspace.com. 

Campspace.com

Deze website werkt ongeveer net zoals airbnb, alleen boek je hier geen huis of kamer, maar een kampeerplek. Soms op een kleine camping, maar heel vaak gewoon bij particulieren in de tuin. Dit kan een mooi aangelegde bloementuin zijn, maar ook een boerderij met een bosje achterop het terrein van waaruit je een prachtig uitzicht over de landerijen hebt. Ook een plekje in de bossen of in een voedselbos behoort tot de mogelijkheden.

Natuurkampeerterreinen

Dit is natuurlijk niet écht wildkamperen in Nederland, maar kamperen op een natuurkampeerterrein voelt vaak ook heel vrij. Meestal is er veel privacy, is het aantal kampeerplekken beperkt en begeef je je in een hele mooie omgeving. Soms in het bos, soms op de heide, het is maar net welke natuurcamping je kiest. Veel plekken zijn ook zonder stroom. Daarbij vind je er vaak gelijkgestemden die ook gesteld zijn op rust en stilte. Meestal is het er bijvoorbeeld ook niet toegestaan om elektronisch versterkte muziek af te spelen. Mooie natuurkampeerterreinen vind je onder andere op natuurkampeerterreinen.nl en logerenbijdeboswachter.nl.

5 tips voor wildkamperen in Nederland

Om wildkamperen in Nederland een succes te laten zijn (en blijven), hebben we hieronder een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

  1. Hou je aan de (ongeschreven) regels

Als je gaat wildkamperen in Nederland, is het belangrijk om je netjes te gedragen en geen rotzooi achter te laten. Paalkampeerplaatsen hebben bepaalde regels en dat geldt ook naar natuurkampeerterreinen. Maar ook als je illegaal gaat wildkamperen in Nederland of wanneer je met toestemming van een grondeigenaar gaat wildkamperen, is het belangrijk om je aan bepaalde (ongeschreven) regels te houden. Zo voorkom je dat wildkampeerders een slechte naam krijgen en hou je het ook leuk voor andere kampeerders en/of natuurliefhebbers.

  1. Heb respect voor de natuur

Zorg er ook voor dat het niet te zien is dat je bent gaan vrij kamperen in Nederland. Laat geen rotzooi achter en begraaf je uitwerpselen netjes in een kuil. Probeer de natuur verder zoveel mogelijk te ontzien. Kap niet zomaar hout en stook geen vuurtjes waar dat niet is toegestaan. Let bij het maken van vuur sowieso heel goed op hoe droog het is. De afgelopen zomers is het zo droog geweest dat een klein vonkje 

  1. Pas op met zeep

Ook belangrijk: zeep kan het bodemleven schaden en je kunt dit dan ook beter niet gebruiken als je gaat wildkamperen in Nederland. Zeker niet in de buurt van oppervlaktewater. Als je echt zeep wilt gebruiken, kun je het beste voor natuurlijke, biologisch afbreekbare zeep gaan. Dat het afbreekbaar is, betekent echter niet dat het schadelijk is. De term zegt namelijk niets over de tijd die het in beslag neemt om het product af te breken. Zolang het er is, kan het schadelijk zijn. 

Over het algemeen is een natuurlijk blok zeep – zoals Werfzeep – minder slecht dan zeep uit een fles. Gebruik het sowieso niet binnen 50 meter van oppervlaktewater. Pannen kun je eventueel ook schoon schrobben met wat zand.

  1. Wees onopvallend

Deze tip is met name bedoeld wanneer je illegaal gaat wildkamperen. Heel spannend natuurlijk en om de kans dat je gespot wordt zo klein mogelijk te houden, wil je zo min mogelijk opvallen. In de eerste plaats doe je dat natuurlijk door geen herrie en rotzooi te maken, maar ook een kampvuurtje kan de aandacht trekken. Maak alleen een kampvuur als je ver van een pad zit en 

Je kunt het beste ook voor onopvallende kampeerspullen gaan. Een knal oranje tentje ziet er heel gaaf uit, maar is gemakkelijk te zien van een grote afstand. Een legergroen exemplaar is een stuk subtieler.

  1. Kies een veilige plek

Controleer de omgeving goed voordat je je tent opzet of je hangmat ophangt. Ga bijvoorbeeld niet in de buurt van dode bomen staan, zeker niet als het waait. Als er bomen omwaaien, zijn dat meestal dode bomen. 

Benodigdheden om vrij te kamperen in Nederland

Als je gaat wildkamperen in Nederland heb je natuurlijk bepaalde spullen nodig. Veel liefhebbers van Wildkamperen in Nederland willen zo primitief mogelijk kamperen, maar iets meer luxe is ook mogelijk. Hieronder hebben we voor je op een rijtje gezet wat je nodig hebt om vrij te kamperen in Nederland. Deze lijkt is overigens niet allesomvattend, maar moet je zien als je basisuitrusting.

Tent, tarp of hangmat

Als je gaat wildkamperen in Nederland raden we je aan een goede tarp, tent of hangmat te kopen. De meest primitieve manier van wildkamperen is gewoon zo onder de sterrenhemel, maar aangezien het in Nederland vaak regent, is het raadzaam om in elk geval een tarp mee te nemen. Een hangmat in combinatie met tarp is ook een goede keuze, vaak zit hier ook een klamboe bij tegen muggen.

Lees ook: Dit is de beste lichtgewicht tent die je nu kunt kopen

Slaapzak

Zorg ook voor een goede slaapzak. Het is belangrijk om een slaapzak te kiezen die past bij het seizoen en de buitentemperatuur. In de zomer heb je dus een andere slaapzak nodig dan in de winter om zelf op een comfortabele temperatuur te blijven.

Lees ook: Dit zijn de beste slaapzakken die je nu kunt krijgen

Kookgerei

Wanneer je vrij gaat kamperen in Nederland, zul je ook iets willen eten. Je kunt je eten bereiden op een kampvuur of op een kooktoestel. Koken op een kampvuur is het meest avontuurlijk en hoort een beetje bij de beleving van wildkamperen. Hiervoor heb je een goede pannen nodig en eventueel een rooster. Het is echter niet altijd mogelijk om een kampvuur te maken en dan biedt een goed kooktoestel uitkomst. Dit kan een lichtgewicht kookstel op gas zijn, maar ook een kookstelletjes op spiritus bijvoorbeeld.

Sneldrogende kleding

Tijdens het wildkamperen in Nederland bestaat de kans dat je een keer nat regent. Omdat je vaak weinig gelegenheid hebt om je kleding te laten drogen, kun je het beste voor sneldrogende kleding kiezen. Dit kan bijvoorbeeld een goede wandelbroek, zoals de Rovince outdoor broek.

Tools

Er zijn ook een aantal handige tools om mee te nemen als je gaat wildkamperen in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan een zakmes; niet alleen handig door het mes, maar ook door het andere gereedschap dat goed van pas kan komen. Verder heb je een schep nodig om een kuil te graven waarin je je behoefte kunt doen. Een lichtgewicht opvouwbare schep is het makkelijkst mee te nemen.

Vuur maken kun je tijdens het vrij kamperen in Nederland doen met een magnesiumstaaf, dit zorgt in elk geval voor het ultieme survivalgevoel. Zorg er wel voor dat je thuis geoefend hebt of neem in elk geval voor de zekerheid een aansteker of lucifers mee, voor het geval het niet meteen lukt. 

Wandelschoenen

Om op je wildkampeerplek te komen, moet je vaak eerst een stuk lopen. Hierdoor kun je het beste goede wandelschoenen dragen. Afhankelijk van de weersomstandigheden en het seizoen hebben waterdichte wandelschoenen de voorkeur, zodat je met droge voeten op je kampeerplek aankomt.

Lees ook: Denk hieraan als je de beste wandelschoenen wilt kopen

Water en/of waterfilter

Het is sowieso handig om water mee te nemen, maar als je in de buurt van water gaat wildkamperen, is een goed waterfilter helemaal fijn. Dat betekent namelijk dat je geen liters water mee hoeft te sjouwen, maar gewoon ter plekke je drinkwater filtert.

Lees ook: Zo kies je het beste waterfilter voor outdoor

Samenvatting

Wildkamperen is in Nederland helaas verboden. Dat betekent echter niet dat er geen mogelijkheden zijn om toch vrij te kamperen in Nederland. Je kunt gaan paalkamperen, wildkamperen met toestemming van de grondeigenaar, je kunt wildkamperen bij particulieren in Nederland en je kunt op een natuurkampeerterrein verblijven. Als dat voor jou niet avontuurlijk genoeg is, kun je ook nog overwegen om illegaal te gaan wildkamperen in Nederland. Hierbij riskeer je wel een boete van 150 euro, maar als je het goed aanpakt, is de kans niet zo heel groot dat je daadwerkelijk een boete krijgt.