Wildkamperen in Zweden

Zweden is een prachtig Scandinavisch land waar je vanuit Nederland in een dag naartoe kunt rijden. Dat je kunt wildkamperen in Zweden maakt dit land nog aantrekkelijker. De natuur is prachtig; overal zijn bossen, meren en heuvels. Verder naar het noorden vind je prachtige bergen en uitgestrekte valleien, waar je zelden iemand tegen komt. Wildkamperen in Zweden is dan ook perfect voor liefhebbers van rust en natuur. Maar mag je zomaar overal wildkamperen in Zweden? En waar moet je verder eigenlijk allemaal rekening mee houden? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over wildkamperen in Zweden.

Vrij kamperen in Zweden dankzij het allemansrätten

Dankzij het allemansrätten (het allemansrecht) in Zweden is wildkamperen in de vrije natuur bijna overal toegestaan. De natuur is er voor iedereen om van te genieten, of dit nou wandelend, fietsend, varend of te paard is. Het is daarbij ook toegestaan om je op de grond van particulieren te bevinden, mits niet omheind. Je tentje mag je op veel plekken gewoon opzetten en als het niet te droog is, is het vaak ook toegestaan om een kampvuurtje te maken. Zweden is een prachtig land met heel veel natuur. Het is dan ook een ware droom voor liefhebbers van vrij kamperen.

Regels voor wildkamperen in Zweden

Dat wildkamperen in Zweden is toegestaan, betekent echter niet dat je je niet aan een aantal regels moet houden. In de basis gaat het er voornamelijk om dat je anderen niet tot last bent en ervoor zorgt dat je geen sporen achterlaat (leave no trace).

Kampeer op openbare grond

Je kunt het beste op openbare grond wildkamperen in Zweden. Op grond van particulieren heb je toestemming nodig van de eigenaar. Vaak herken je particuliere grond aan een hek of een bordje. Als je twijfelt, kun je ook beter een andere plek kiezen. Er zijn mooie plekjes genoeg om te wildkamperen in Zweden.

Hou afstand tot bebouwing

Let er daarbij ook op dat je je tentje niet opzet in de buurt van bebouwing. Hou minimaal 150 meter afstand of vraag om toestemming. Dit geeft ook al aan dat het niet de bedoeling is dat je midden in een stad gaat wildkamperen in Zweden.

Vertoon geen storend gedrag

Zorg ervoor dat je anderen niet tot last ben. Dit heeft bijvoorbeeld betrekking op het afspelen van muziek. Dit kan niet alleen de natuur verstoren, maar ook erg vervelend zijn voor andere mensen die de natuur juist opzoeken voor hun rust.

Open vuur mag zolang er geen brandgevaar is

Het maken van een kampvuur is meestal toegestaan, zolang er geen risico is op bosbrand. Wanneer het heel droog is – zoals de afgelopen zomers – geldt er vaak een algemeen verbod op open vuur. Hou, als je vuur maakt, ook rekening met de ondergrond. Kies een plek waar zand, grind of gruis ligt. Maak geen vuur op een rots, deze kan hierdoor namelijk splijten.

Laat de plek achter zoals je hem aantrof

Zorg ervoor dat je de kampeerplek weer net zo achterlaat als je hem aantrof, dit houdt wildkamperen in Zweden ook leuk voor anderen. Laat dus geen rommel achter en zorg ervoor dat je de sporen van een kampvuurtje uitwist. Laat ook geen wc-papier of uitwerpselen open en bloot liggen, maar begraaf het even met een klein opvouwbaar schepje.

Maximaal 24 uur op dezelfde plek

Blijf niet langer dan een dag op dezelfde plek. Door op tijd weer te vertrekken, verstoor je de natuur zo min mogelijk en voorkom je ook dat je anderen tot last bent. Daarbij is er zoveel te zien, dat het sowieso veel leuker is om elke nacht ergens anders te kamperen.

Niet off-road met auto of camper

Als je met een auto of camper op pad bent, zijn er ook een aantal regels waaraan je je dient te houden. Zo mag je niet zomaar met je auto de natuur inrijden, hiermee beschadig je vegetatie en verstoor je de natuur. Er zijn echter ook veel mooie plekjes in de buurt van de weg, waar je wel mag wildkamperen met camper of auto. Voor de echt stille plekjes, zul je echter een stukje moeten wandelen.

Wildplukken mag

Dankzij het Allemansrätten is het in zweden ook toegestaan om op openbaar terrein bessen, bloemen en paddenstoelen te plukken voor eigen gebruik. Wat is er nou leuker dan je eigen maaltijd bij elkaar verzamelen tijdens het wildkamperen in Zweden? Zorg er wel voor dat je voldoende kennis hebt over eetbare- en giftige planten in Zweden. Op sommige plekken kun je een cursus volgen en het is ook altijd verstandig om een veldgids voor eetbare planten bij je te hebben.

Wat heb je nodig als je gaat wildkamperen in Zweden?

Als je gaat wildkamperen in Zweden is het verstandig om je goed voor te bereiden. Daarbij hoort natuurlijk ook de juiste uitrusting. Hieronder vertellen we je wat je minimaal nodig hebt als je gaat wildkamperen in Zweden.

Tentje

‘s Nachts is het wel zo prettig om een dak boven je hoofd te hebben. Een tentje beschermt je tegen regen, wind en eventueel ook sneeuw. Daarnaast voorkomt een tentje (grotendeels) dat je wordt lastiggevallen door insecten of andere beesten. Eventueel kun je ook voor een hangmat en/of tarp kiezen. 

Lees ook: Dit is de beste lichtgewicht tent die je nu kunt kopen

Slaapzak

Het kan best koud worden als je gaat wildkamperen in Zweden. Een goede slaapzak houdt je warm en draagt daardoor bij aan een goede nachtrust.

Lees ook: Dit zijn de beste slaapzakken die je nu kunt krijgen

Wandelschoenen

Zweden is een fantastisch land om te wandelen. De mooiste plekjes om vrij te kamperen in Zweden vind je dan ook te voet, ver bij de verharde wegen vandaan. Om daar te komen, zijn een paar goede wandelschoenen onmisbaar.

Lees ook: Denk hieraan als je de beste wandelschoenen wilt kopen

Kookgerei

Goed eten is (zeker tijdens een trektocht) heel belangrijk. Je kunt heel veel dingen rauw eten, maar ‘s avonds of tussen de middag is het toch ook wel lekker om je buik te vullen met iets warms. Het handigst is een lichtgewicht gasstelletje of brandertje. Daarnaast heb je bestek en een kommetje nodig om uit te eten.

Tools

Ook een aantal tools zijn onmisbaar. Om een kampvuurtje te maken, is een magnesiumstick ideaal. Deze werkt namelijk ook nog als hij nat is. Als je nog niet goed met een magnesiumstick overweg kunt, raden we je aan om eerst te oefenen en zolang ook nog lucifers of een aansteker mee te nemen. Daarnaast zijn een goed zakmes en een opvouwbaar schepje ook erg praktisch als je gaat wildkamperen in Zweden.

Waterfilter

Zorg er tot slot voor dat je altijd voldoende drinkwater ter beschikking hebt. Het is sowieso verstandig om een grote fles of waterzak mee te nemen, maar daarnaast is een waterfilter ook erg praktisch. In Zweden is veel water, waardoor je met een waterfilter nooit bang hoeft te zijn dat je zonder drinkwater komt te zitten. 

Lees ook: Zo kies je het beste waterfilter voor outdoor

Samenvatting

Wildkamperen in Zweden is dankzij het Allemansrätten op de meeste openbare plekken in de natuur helemaal legaal. Hierdoor kun je op de mooiste plekken in de middle of nowhere kamperen. Er zijn wel een aantal regels waaraan je je moet houden. Het draait er bij deze regels voornamelijk om dat je respect hebt voor je omgeving en je kampeerplek weer zo achterlaat als je hem aangetroffen hebt. Zorg er als je gaat wildkamperen in Zweden voor dat je je juiste uitrusting bij je hebt en verdiep je in wildplukken. Dat laatste is namelijk toegestaan en is een waardevolle bezigheid tijdens het wildkamperen in Zweden.