Winter In Zeeland – De Top 4 Activiteiten Op Onontdekte Plekjes

Wie van rust en ruimte houdt moet in Zeeland zijn in de winter.

Zeeland is al een bekende vakantiebestemming onder de Belgen en de Duitsers, maar dan voornamelijk vanaf Pasen wanneer de campings weer opengaan. Dan beginnen de opstoppingen weer voor de sluizen en bruggen voor zowel de boten en de auto’s. Ook kan je bijna geen vrije stoel op het terras vinden op een mooie dag. Maar in de winter is daar nog geen sprake van. Ontdek de winter in Zeeland.

Wandelen

Zeeland telt veel verschillende wandelroutes. Overal waar er een stuk bos is, kan je bordjes van Staatsbosbeheer tegenkomen met wandelroutes en ruiterpaden. De wat bekendere plaatsen om te wandelen zijn toch wel rondom Burgh-Haamstede, tussen Oostkapelle en Domburg en op de Oranjeplaat bij Vrouwenpolder. Het eiland Noord-Beveland is voor veel toeristen wat onbekender, maar ook hier vindt je verschillende mooie gebieden om te wandelen, ook voor met de hond. Een persoonlijke favoriet is toch wel de Schotsman. Hier heb je verschillende routes die je zou kunnen volgen, maar het is er heerlijk om een beetje te verdwalen. Je kan hier door het bos lopen en uitkomen op een grasvlakte om vervolgens weer langs het Veerse Meer te wandelen. Op de website van Staatsbosbeheer vindt je twee verschillende routes en meer informatie over het gebied. En het mooie is, in de winter kom je er vaak bijna niemand tegen.

winter in zeeland
Het Bokkegat

Maar als we het hebben over onontdekte gebieden, dan moet ik het hebben over Het Bokkegat bij Wissenkerke. De enige die je hier tegenkomt (in de winter) zijn de lokale mensen met hun honden die hier lekker los kunnen lopen. Hier loop je langs het akkerland en een boomgaard richting het kleine bos met waterpoelen. Op de route staat ook een uitkijkpost met uitzicht op het kreken- en schorrengebied waar verschillende vogels zijn te vinden. Ook hier is er een ruiterpad waar je heerlijke tochten kan maken.

Mountainbiken

Noord-Beveland staat niet echt bekend mountainbike gebied, maar toch heb je hier juist een mooie, lange route van 36 tot 40 km over heel het eiland met wisselend bospad, polderweggetjes met grind en fietspaden over dijken. Het is technisch geen moeilijke route, maar het is wel op en top Zeeuws. Let wel op, de meeste mensen weten vaak niet dat ze op een MTB-route of ruiterpad lopen en laten de honden vaak loslopen. De reden om deze route in de winter te doen? Vanwege alle rust natuurlijk. In de zomermaanden vindt je hier namelijk veel mensen die op fietsvakantie zijn en kan het behoorlijk druk zijn op de fietspaden. Je kunt natuurlijk ook deze route in stukjes hakken wanneer deze iets te lang voor je is of wanneer je alleen de offroad delen wilt rijden. De leukste stukken vindt je bij de Schotsman in de buurt van Kamperland met een offroad gedeelte van ongeveer 5 km en De Paardenkreek bij Kortgene met een offroad gedeelte van een paar km. Wanneer je een beetje creatief bent, kan je hier ook rondes van maken en net zo lang doorgaan tot je niet meer kan.

Voor de mensen die meer uitdaging zoeken kunnen terecht bij Burgh-Haamstede. Hier is een route van ongeveer 8 km door het bos, zandpaadjes en over de duinen met pittige klimmen. De reden om dit in de winter te doen is uiteraard vanwege de rust, maar ook vanwege de zandpaden die beter te doen zijn bij wat natter weer. Dit is wel een wat bekendere route, maar ook hier geldt dat het goed te doen is in de wintermaanden. Voor meer informatie en de exacte routes hoef je op internet alleen maar de zoektermen: ‘MTB-route Noord-Beveland’ of ‘MTB Burgh Haamstede’ in te voeren.

Kajakken/kanoën

Veel mensen denken er niet aan om te gaan kajakken of kanoën in de winter, maar toch is dat zeker de moeite waard in Zeeland. Het Veerse Meer ligt tussen Walcheren en Noord-Beveland en telt 5 eilandjes die alleen te bereiken zijn per boot of sommige alleen per kajak/kano. In de zomer zijn deze eilanden drukbezocht door menig watersportliefhebber en is er maar weinig wild leven te vinden, maar in de winter is dat een heel ander verhaal. Het eiland De Haringvreter ligt vlakbij Kamperland en zit vol met reeën, damherten en allerlei watervogels. De Middelplaten is een eilandengroep nabij Wolphaartsdijk en is alleen per kajak/kano te bereiken. Dit natuurgebied is een oase van rust voor veel broedende vogels en in de winter zijn er grote groepen smienten, kolganzen en brandganzen te vinden. Verder leeft hier een kudde Haflinger pony’s op natuurlijke wijze. Mocht je geen kajak in bezit hebben dan zijn er verschillende verhuurbedrijven die bootjes, kajaks en kano’s verhuren.

winter in zeeland
De Haringvreter

Fotograferen

Al het wild leven op de eilandjes brengt mij op de volgende activiteit: fotograferen. Natuurlijk kan je tijdens het wandelen en kajakken alleen genieten van alle pracht, maar het is nog mooier wanneer je dit kan vastleggen, zodat je er ook nog van kan nagenieten. Eigenlijk zijn alle bovengenoemde plaatsen ook mijn persoonlijke favorieten voor de fotografie. Toch heb ik nog één plaats bewaard voor deze rubriek: De Goudplaat. Dit natuurgebied ligt in het zuidelijkste puntje van Noord-Beveland schuin onder Kamperland. Na het afdammen van het Veerse Gat ontstond er een zandplaat die permanent ‘droog’ bleef en daardoor is het een schiereiland geworden met alle bijhorende flora en fauna. Dit gebied is ook weer een ideaal habitat voor veel verschillende watervogels, maar ook hier leven wilde paarden en koeien. Wanneer de damherten en reeën niet op het eiland De Haringvreter zitten, dan zijn ze te vinden op De Goudplaat. Belangrijk is wel dat je de herten en reeën voorzichtig benadert wanneer je ze op de foto wilt krijgen, aangezien ze redelijk schuw zijn. Bij de koeien en paarden is dit geen probleem, sterker nog, de paarden kunnen vrij nieuwsgierig en opdringerig zijn. Op De Goudplaat kan je vrij wandelen binnen de omheining. Zorg wel voor waterdichte schoenen, want het kan op sommige plekken behoorlijk drassig zijn.

wandelen in zeeland
De Goudplaat

Rust en avontuur

Het komt er eigenlijk op neer dat je voor zowel de rust als avontuur in Zeeland in de winter aan je trekken komt. De echte sneeuwliefhebbers zullen toch wel teleurgesteld zijn in Zeeland, want zodra heel internet vol staat van witte foto’s uit Nederland blijft Zeeland vaak uitgesloten van sneeuw. Natuurlijk zijn er nog veel meer activiteiten te vinden in Zeeland, maar de bovenstaande zijn mijn persoonlijke toppers vanwege de onbekendheid ervan.

Diana Koole
Rust en avontuur. Dat is de combi waar ik mijn geluk in vind. Ik woon samen met mijn man, kat, hond en kippen in een klein, rustig dorpje in Zeeland. Qua rust zit ik dus wel goed. Het avontuur probeer ik te vinden in alles wat ik doe. Met hobby's als vissen, kajakken, mountainbiken en wandelen is dat ook niet zo moeilijk. Verder kan ik erg genieten van fotograferen, schrijven en reizen.