Zo kies jij de juiste koelbox!

Zo kies jij de juiste koelbox!

Dagjes uit, mannentrips of kamperen met vrienden: wel zo lekker om bourgondisch te genieten met heerlijk gekoelde versnaperingen. Hapjes en drankjes houd je gedurende de dag het beste koel met een koelbox. Maar hoe kies je nu de juiste koelbox? Wij hebben een aantal tips die jou hierbij helpen!

1. Actieve of passieve koelbox

De keuze voor een actieve of passieve koelbox hangt af van de activiteiten die je gaat ondernemen. Wat de voor- en nadelen zijn lees je hieronder.

Actieve koelbox
Sta je vaak op de camping of ga je graag meerdere dagen weg? Een actieve koelbox wordt aangesloten op de stroom of accu. Deze koelbox wordt ook wel een elektrische koelbox genoemd. Het voordeel van een actieve koelbox is dat hij de temperatuur naar beneden kan brengen waardoor je deze harder koelt dan een passieve koelbox. Het nadeel is dat ze vaak geluid maken door het koelen. Daarnaast zijn ze wat zwaarder van gewicht, waardoor je ze minder gemakkelijk met je mee neemt.

Passieve koelbox
Maak je graag een mooie wandeling of ga je graag een dagje weg? Dan is een passieve koelbox wellicht geschikt voor jou. Deze koelbox koelt door middel van koelelementen. Hierdoor kun jij de koelbox op jouw favoriete bestemming gebruiken. Het nadeel is dat gedurende de dag de elementen ontdooien, waardoor het warmer wordt in de koelbox.

Koeltechniek van de koelbox

2. Koeltechniek van de koelbox

Een koelbox kan gekoeld worden door middel van verschillende technieken. Zo kun je kiezen voor een koelbox met compressor, een thermo-elektrische koelbox en een absorptiekoelbox.

Compressor koelbox
Een compressor koelbox werkt op een vloeistof en een compressor, waardoor er kou vrijkomt in de koelbox. Koelboxen met een compressorsysteem zijn erg krachtig en zelfs geschikt om te vriezen. Hierdoor zijn ze ook geschikt om zelfs ijsjes mee te nemen. Het nadeel is dat deze koelboxen vrij zwaar zijn waardoor ze minder geschikt zijn voor een dagje uit.

Thermo-elektrische koelbox
Een thermo-elektrische koelbox werkt, zoals het woord al zegt, volledig op elektriciteit. Je sluit deze koelbox eenvoudig aan op het stroomnet of een accu. Het voordeel is dat deze koelboxen vaak ook andersom gebruikt kunnen worden, waardoor je jouw hapjes ook lekker warm kunt houden. Het nadeel is dat deze koelboxen niet koelen wanneer zij afgekoppeld worden van de elektriciteit.

Absorptiekoelbox
Een absorptiekoelbox koelt door middel van vloeistoffen. Je sluit deze koelbox eenvoudig aan op de auto. Sommige koelboxen zijn ook geschikt om aan te sluiten op het stroomnet. Deze koelbox dient waterpas te staan om goed te werken. Let hier dus op bij aanschaf.

3. Inhoud van de koelbox

De inhoud van een koelbox is afhankelijk van de spullen die je graag meeneemt. Het gemiddelde aantal liters van een koelbox ligt tussen de 20 en de 40 liter. Voor je idee: in een koelbox van 20 liter kun je ongeveer 6 flessen van 1,5 liter kwijt. Ga je voor een koelbox van 40 liter? Dan kun je ongeveer 13 flessen van 1,5 liter kwijt. Stel dus voor jezelf vast hoeveel je gemiddeld meeneemt. De Dometic koelbox is verkrijgbaar in verschillende groottes, waardoor er altijd een koelbox bij jou past! Hopelijk kies jij door deze tips de juiste koelbox en kun jij genieten van heerlijk gekoelde hapjes en drankjes. Veel plezier!

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.